Ιστορική διαδρομή και βόλτα στη Θεσσαλονίκη για 30 προσφυγοπούλα
Η βόλτα στη Θεσσαλονίκη και η γνωριμία με τα μνημεία της, ήταν μια μοναδική εμπειρία για 30 προσφυγόπουλα σχολικής ηλικίας που ζουν την περίοδο αυτή,στη Δομή Φιλοξενίας της Βέροιας. Ήταν η πρώτη φορά που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη και ενθουσιάστηκαν πραγματικά με την πόλη, τα χρώματα, τους δρόμους , τα κτίρια, τα μνημεία και τη θάλασσα.
Τα περισσότερα παιδιά,προέρχονται από τη Συρία. Ζουν μαζί με τους γονείς τους εδώ και ένα χρόνο στη φιλόξενη δομή της Ημαθιώτικης γης,στις Βαρβάρες στο Δήμο Βέροιας. Ορισμένα παιδιά βρίσκονται εκεί από το χειμώνα, ενώ κάποια μεταφέρθηκαν εκεί από τον Έβρο, πριν από λίγες ημέρες. Αν και κατά γενική ομολογία,η δομή στην οποία διαμένουν είναι προνομιακή σε σχέση με άλλες, γιατί είναι προσεγμένη και επιπλέον διαθέτει υπέροχη θεά στον Αλιάκμονα, το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη ήταν γι αυτά ένα κολοδεχούμενο δώρο. Ήταν μια αλλαγή.
Ήρθαν εκδρομή στη Θεσσαλονίκη με στόχο να γνωρίσουν τα μνημεία της, αλλά και τις ομορφιές της. Είχαν τη δυνατότητα να περπατήσουν από τη Ροτόντα μέχρι το Γαλεριανό ανάκτορο, κάνοντας μια ιστορική διαδρομή στα μνημεία της πόλης, αλλά και μια σύγχρονη βόλτα. Σύμφωνα τον αναπληρωτή διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Γιώργο Σκιαδαρέση, είναι η δεύτερη φορά, που Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, διοργανώνει μια τέτοια δράση. Πριν από ένα μήνα ενήλικες πρόσφυγες από το κέντρο φιλοξενίας Λαγκαδικίων ξεναγήθηκαν στην Αρχαία αγορά. Η ενσωμάτωση των προσφύγων στον τόπο που ζουν αλλά και η γνωριμία με την ευρύτερη περιοχή,αποτελεί μείζονος σημασίας θέμα για τη χώρα υποδοχής. Είναι ένα στοίχημα στο κεφάλαιο της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος,τόνισε μιλώντας στην karfitsa o Περιφερειακός Συντονιστής Βορείου Ελλάδος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νικόλαος Ράγκος.
Ο στόχος της δράσης ήταν λιγότερο εκπαιδευτικός και επιστημονικός και περισσότερο κοινωνικός σύμφωνα με τον Αρχαιολόγο-Μουσειολόγο Γιάννη Καρλιάμπα. Παρά ταύτα τα προσφυγόπουλα χάρηκαν την ξενάγηση στα μνημεία της Θεσσαλονίκης. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Πληροφορήθηκαν για την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την πολύχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης ακούγοντας τη μετάφραση στα Αραβικά. “’Ο Μέγας Αλέξανδρος ξεκίνησε από δω και έφθασε μέχρι τις πατρίδες σας” τους είπε ο κ.Σκιαδαρέσης.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης αναμένεται να διοργανώσει και άλλες τέτοιες δράσεις το επόμενο δίαστημα σε συνεργασία με το γραφείο περιφερειακού συντονισμού των δομών φιλοξενίας προσφύγων Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής.