, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Κατερίνη: Σέρνουν στα δικαστήρια 82χρονη γιατί… πουλούσε χόρτα

Στις δικαστικές αίθουσες  και συγκεκριμένα στις 7 Ιουνίου, κλήθηκε  να βρεθεί μια 82χρονη από την Κατερίνη, η οποία συνελήφθη πέρυσι το Μάρτιο, στο κέντρο της Πιερικής πρωτεύουσας, γιατί πουλούσε έξι κιλά χόρτα (ζόχια), χωρίς να διαθέτει τη σχετική άδεια.
Της ΒΙΒΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ
Το περιστατικό αυτό συγκλονίζει για μια ακόμη φορά την κοινή γνώμη, ως μια πρωτοφανής πράξη ανάλγητης άσκησης του νόμου σε βάρος  μιας ηλικιωμένης γυναίκας και προστίθεται στο ήδη βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί με την υπόθεση της ηλικιωμένης από τη Θεσσαλονίκη, η οποία επίσης συνελήφθη γιατί πουλούσε τερλίκια σε λαϊκή, προκειμένου να ενισχύσει το εισόδημα της . Στη δεύτερη περίπτωση μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος αναγκάστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Προστασίας του πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα να δεχθεί να αναλάβει το κράτος την καταβολή του προστίμου των 200 ευρώ για  να λήξει το θέμα, ενώ όλοι θυμούνται και την υπόθεση του παππού που πουλούσε παράνομα καλαμπόκια  στη Θεσσαλονίκη.
Στην περίπτωση της 82χρονης Παρθένας Αλχαζίδου, από από τη Νέα Τραπεζούντα Πιερίας, το κράτος φαίνεται ότι επιχειρεί να εξαντλήσει τη σκληρότητα του , καθώς η ηλικιωμένη εκλήθη και διοικητικό πρόστιμο να πληρώσει και να συρθεί  στα δικαστήρια. Έλαβε κλητήριο θέσπισμα με το οποίο της ζητούν να εμφανιστεί  αυτοπροσώπως στο Α’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης , στις 7 Ιουνίου του τρέχοντος έτους για δίκη με την κατηγορία ότι διάθετε προς πώληση έξι κιλά προϊόντα μαναβικής, χωρίς να είναι εφοδιασμένη με πιστοποιητικό υγείας.   Άφωνοι, είχαν μείνει πέρυσι, την ημέρα της σύλληψης της 26 Μαρτίου 2018, επί της κεντρικής οδού, 16ης Οκτωβρίου , οι κάτοικοι της Κατερίνης, όταν είδαν τις σκηνές της σύλληψης της, όπου  χρειάστηκε και  η συνδρομή περιπολικού της Αστυνομίας.
Την είδηση της παραπομπής σε δίκη της 82χρονης, δημοσιοποίησε ο γιος της με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Όσοι πιστεύετε πως η περιπέτεια τις γιαγιάς με τα ” τερλίκια ” τελειώνει με το πάγωμα του προστίμου που ανήγγειλε η αρμόδια υπουργός πλανάστε ..Ο νόμος προβλέπει την αυτεπάγγελτη απαγγελία κατηγορίας από την εισαγγελία και κλήτευση σε τακτική δικάσιμο. Ιδού και τα αποδεικτικά στοιχείο από το περιστατικό πριν ένα χρόνο με την δική μου μητέρα…» γράφει χαρακτηριστικά, ο πικραμένος γιος  της, ο οποίος ανήρτησε  και το κλητήριο θέσπισμα με το οποίο καλείται σε δίκη  η ηλικιωμένη μητέρα του.
Στο μεταξύ, η 82χρονη επιθυμεί να παραστεί στο δικαστήριο, χωρίς μάλιστα δικηγόρο για να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Η συνέχεια θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες όπου θα φανεί εάν τελικά επικρατήσει η λογική του νόμου ή η κοινή λογική. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση αυτή είναι  γροθιά στο στομάχι μας γιατί η αυστηρότητα ενός κράτους δεν είναι δυνατόν να εξαντλείται στο πρόσωπο μιας ηλικιωμένης που πούλησε χόρτα για λίγα μόλις ευρώ.