, Σάββατο
01 Απριλίου 2023

Κυκλοφοριακό Σιθωνίας: Λύσεις στα χαρτιά, κομφούζιο στους δρόμους

Στα χαρτιά εξακολουθούν να μένουν τα σχέδια για τη δημιουργία οδικού άξονα στη Νικήτη που θα βοηθήσει στη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος της περιοχής. Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και ακόμη δεν άρχισε να υλοποιείται κάποιο σχέδιο κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης.

Από τη ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Σύμφωνα με τη διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής  Μακεδονίας, η λύση που φαίνεται να προκρίνεται είναι η χάραξη υπογείου οδικού άξονα μέσα στον οικισμό της Νικήτης. Όπως αναφέρεται σε επιστολή της αρμόδιας διεύθυνσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), η κατασκευή αυτή είναι πιο συμφέρουσα καθώς δεν απαιτεί απαλλοτριώσεις, ούτε και εκχερσώσεις δασικών εκτάσεων. Όπως αναφέρεται στην ίδια επιστολή, με την κατασκευή αυτή θα ωφεληθεί πολλαπλά ο οικισμός της Νικήτης, καθώς έτσι θα ενοποιηθούν τα δύο τμήματα του οικισμού που σήμερα διαχωρίζονται από την επαρχιακή. Επίσης, θα βελτιωθεί το αστικό τοπίο κατά μήκος της βασικής οδικής αρτηρίας και θα υπάρχει άμεση πρόσβαση στον οικισμό μέσω παράπλευρων οδών.

Στην πρόταση αυτή αντιτάχτηκε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σιθωνίας με απόφαση που έλαβε τον Μάιο του 2018, την οποία κοινοποίησε στην αρμόδια υπηρεσία της ΠΚΜ. Το βασικό επιχείρημα ήταν η όχληση που θα υποστούν οι κάτοικοι της Νικήτης από τα έργα σε όλη τη διάρκεια κατασκευής της υπόγειας διάβασης.

Μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων είχε ζητήσει τη δημιουργία περιφερειακής σύνδεσης της Σιθωνίας με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής, ώστε η κίνηση να διοχετευτεί έξω από  τον οικισμό έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται η Νικήτη από τα χιλιάδες αυτοκίνητα που κινούνται καθημερινά προς το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής.

Στην απόφαση αυτή του δημοτικού συμβουλίου Σιθωνίας απάντησε η αρμόδια διεύθυνση της ΠΚΜ με έγγραφό της την 4η Σεπτεμβρίου 2018. Σε αυτό επισημαίνει ότι στο δημοτικό συμβούλιο δεν είχε κληθεί κάποιος εκπρόσωπος της Περιφέρειας ώστε να παραθέσει τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε λύσης  και τονίζει  ότι έχει ήδη καταλήξει σε αυτή τη λύση επιλέγοντας την ως την πιο συμφέρουσα  σε σχέση με άλλες λύσεις που είχε εξετάσει.

Με το έγγραφο απάντησε επίσης και στο βασικό επιχείρημα των δημοτικών συμβούλων κατά της χάραξης υπογείου οδικού άξονα, το οποίο ήταν η οικονομική βλάβη που σύμφωνα με το δήμο Σιθωνίας θα υφίσταντο οι επιχειρήσεις της Νικήτης εξαιτίας της εκτέλεσης των έργων.

Η αντιπολίτευση του δήμου Σιθωνίας συνεχίζει πάντως να ζητά την ανάκληση της απόφασης για δημιουργία υπόγειου οδικού άξονα, υποστηρίζοντας ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν ρωτήθηκε η τοπική κοινωνία και όταν αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο τη μη υλοποίηση αυτής τα απόφασης, ήταν ήδη αργά. «Αν δεν γνωμοδοτήσει η τοπική κοινωνία  για  ένα έργο που την αφορά άμεσα, τότε ποιος θα γνωμοδοτήσει;» αναρωτιέται μιλώντας στην Karfitsa ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Σωτήρης Ληστής, ο οποίος ζητά να ανακληθεί αυτή η απόφαση.

«Οι σύμβουλοι δεν γνωρίζαμε τι γινόταν. Έχω την εντύπωση ότι ο δήμαρχος μιλάει μόνος του με την Περιφέρεια για τα έργα, χωρίς να δίνει λογαριασμό στο σώμα των δημοτικών συμβούλων», αναφέρει ο κ. Ληστής. Ο ίδιος εξηγεί ότι το 2018 ανακάλυψε ότι ήταν έτοιμη η μελέτη της νέας χάραξης Μουδανιών – Νικήτης και δεν περιελάμβανε περιφερειακό που θα ξεκινούσε βόρεια από τη Νικήτη και θα κατέληγε στα όρια του κόμβου του νέου Μαρμαρά. Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι είχε ήδη αποφασιστεί η δημιουργία υπόγειας διάβασης.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η μελέτη του έργου του υπόγειου οδικού άξονα βρίσκεται ήδη στο ΥΠΕΚΑ και εξετάζεται από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος για έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Αντιδρούν για τους κυκλικούς κόμβους

Ακόμη ένα έργο που έχει αποφασιστεί για τη Σιθωνία –αυτό των τεσσάρων κόμβων- βρίσκεται πριν από τη φάση της δημοπράτησης καθώς όπως αποκάλυψε  η Karfitsa πριν από λίγες ημέρες επέστρεψε ο φάκελος από το ελεγκτικό συνέδριο.

«Αμφιβάλλω  για την αποτελεσματικότητα, διότι θεωρώ  ότι δεν μπορεί να περπατήσει αυτή η λύση, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο φόρτος του κυκλοφοριακού», τονίζει στην Karfitsa o Αθανάσιος Ξανθόπουλος, πολιτικός μηχανικός και υποψήφιος δήμαρχος Σιθωνίας  και αναφέρει ότι  θα μπορούσε να βοηθήσει αν γίνονταν εκτός οικισμού. «Μέσα στο χωριό οι πεζοί πως θα περάσουν; Φανάρια δεν θα υπάρχουν. Όταν θα έχουμε συνεχή ροή αυτοκίνητων, πώς και πότε θα περάσει ο κόσμος;» αναρωτιέται ο κ. Ξανθόπουλος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ