, Τρίτη
30 Μαΐου 2023

Μέσα στο 2019 ο πρώτος αυτοδιοικητικός ηλεκτροκίνητος στόλος οχημάτων

Την εκτίμηση ότι μέσα στο 2019 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα αποκτήσει τον πρώτο αυτοδιοικητικό ηλεκτροκίνητο στόλο οχημάτων, στο πλαίσιο συνεργασίας της με οκτώ δήμους, διατύπωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης.
Η σχετική πρόσκληση με αντικείμενο την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων και την τοποθέτηση σημείων φόρτισης για τα δημόσια υπηρεσιακά οχήματα προκηρύχθηκε την περασμένη Δευτέρα. “Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένας τέτοιος αυτοδιοικητικός στόλος, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας με οκτώ δήμους” διευκρίνισε.
Μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου του 2019 οι οκτώ δήμοι της Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, αλλά και η Περιφέρεια θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους, τις οποίες θα διαμορφώσουν ανάλογα με τις ανάγκες τους. Αυτές μπορεί να αφορούν την προμήθεια οποιουδήποτε τύπου ηλεκτροκίνητου οχήματος, από απορριμματοφόρο για την καθαριότητα μέχρι μηχανάκι για τη δημοτική αστυνομία.
Αφού ολοκληρωθεί η κατάθεση των προτάσεων και εγκριθεί η χρηματοδότηση, οι φορείς της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να προχωρήσουν σε διαγωνισμούς. Υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνουν ότι η ετοιμότητα κάθε δήμου θα επηρεάσει το χρόνο προμήθειας των οχημάτων και εκτιμούν ότι τα πρώτα οχήματα θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη εντός του 2019.
Το έργο έχει προϋπολογισμό τρία εκατομμύρια ευρώ, ενώ ήδη η αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει γνωστοποιήσει ότι θα ζητήσει 14 ηλεκτροκίνητα οχήματα και 20 ταχυφορτιστές. Από την πλευρά του, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, έχει στόχο, αρχικά, την αντικατάσταση όλων των αυτοκινήτων της δημοτικής αστυνομίας με ηλεκτρικά οχήματα.
Εξάλλου, η αντιπεριφερειάρχης ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια βραβεύτηκε με το βραβείο “Bravo Governance” για την στρατηγική της ολοκληρωμένης βιώσιμης αστικής ανάπτυξης Θεσσαλονίκης. Μετά από ηλεκτρονική ψηφοφορία που διοργάνωσε το “Quality Net Foundation”, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας “Βιώσιμη Ελλάδα 2020” (Sustainable Greece 2020), η στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία ενώ η απονομή της σχετικής διάκρισης έγινε χθες το βράδυ σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Για αναγνώριση του σημαντικού έργου της αντιπεριφέρειας και πρωτοποριακό εγχείρημα έκανε λόγο η κ. Πατουλίδου εξαίροντας τη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και των οκτώ δήμων. “Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι εδώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε πολλούς δημάρχους σταρ και είναι δύσκολο να τους βάλεις να κάτσουν σε ένα τραπέζι, για να μπορέσεις να συνεννοηθείς για ένα πρόγραμμα πολύ σημαντικό, το οποίο από το 2019 και έπειτα θα το βλέπουμε να υλοποιείται” ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πατουλίδου.
Στο μεταξύ, η Μητροπολιτική Επιτροπή ενέκρινε κατά πλειοψηφία την υποβολή πρότασης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας για την περίοδο 2014 – 2020 για την εκτέλεση δράσεων προβολής και δημοσιότητας σχετικά με τη στρατηγική βιώσιμης αστικής ανάπτυξης Θεσσαλονίκης.