, Παρασκευή
31 Μαρτίου 2023

Με σκληρούς όρους η παράταση του νόμου Κατσέλη

«Όλα δείχνουν ότι πάμε σε εξάμηνη παράταση του νόμου Κατσέλη, με χαμηλότερα όρια προστασίας για την Α΄ κατοικία…».
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΥΤΙΑ
Ο σχετικός νόμος εκπνέει στις 31/12/2018 και η παράτασή του θα συνοδευτεί με μείωση του ορίου προστασίας πλησίον των 100.000 ευρώ, ή και ενδεχομένως των 70.000 ευρώ κατ’ άλλους.
Από τον τραπεζικό τομέα τονίζεται ότι «τα τραπεζικά ιδρύματα προτείνουν το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας να πέσει κάτω από τα 100.000 ευρώ». Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα πρέπει να εμφανίσει ένα πειστικό σχέδιο, το οποίο θα μπλοκάρει το όφελος στρατηγικών κακοπληρωτών, και προτείνει ένα «μαξιμαλιστικό» σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Κύκλοι των δανειστών τονίζουν ότι «το νέο πλαίσιο για την παράταση του νόμου και την προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να λειτουργεί υπέρ της προστασίας των πραγματικά ασθενέστερων, ενώ θα απαιτηθεί ένα διάστημα διαβουλεύσεων με ΕΚΤ και Κομισιόν, κατά το οποίο ο νόμος θα πρέπει να παραμείνει ενεργός, αλλά με χαμηλότερα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας».
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι λοιπές εκκρεμείς υποθέσεις έως τον Σεπτέμβριο 2018 ήταν 135.000 αιτήσεις. Αυτός ο πρέπει να μηδενιστεί μέχρι τα τέλη του 2021, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται αύξηση νέων αιτήσεων για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη.
«Οι όποιες λύσεις πρέπει να στηρίζουν τους έχοντες πραγματική ανάγκη» τονίζει η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου και προσθέτει: «Οι προτάσεις των τραπεζών πρέπει να είναι συγκεκριμένες, καθώς οι δανειολήπτες αξιολογούν κάθε σωστή πρόταση».
Κατά τον κ. Τσακαλώτο, «ο νόμος Κατσέλη δεν καταργείται από την 1η Ιανουαρίου. Ακόμη και αίτηση να έχει κάνει κάποιος, παραμένει σε καθεστώς προστασίας. Δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη από την 1η Ιανουαρίου, το μόνο που μπορεί να καταργηθεί θα ήταν το κομμάτι προστασίας της πρώτης κατοικίας και σε αυτό εμείς ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις που θα τις παρουσιάσουμε σύντομα, για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα».
Ακόμη, «όσοι είναι εντός του νόμου Κατσέλη έως τις 31/12/2018 δεν χάνουν κανένα δικαίωμα. Ακόμη και μόνο η αίτηση να έχει γίνει στον νόμο Κατσέλη, παραμένουν σε αυτό το σύστημα προστασίας πλήρως. Πολλές από τις διατάξεις, σχεδόν όλες οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη, θα παραμείνουν και μετά από τον Γενάρη του 2019».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ