, Σάββατο
22 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Μουδιασμένοι επιχειρηματίες και ξενοδόχοι περιμένουν την 1η Ιουλίου

Της Δέσποινα Κρητικού
Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος «έστειλε» τους Θεσσαλονικείς στη Χαλκιδική. Οι παραθαλάσσιοι γέμισαν με κόσμο οι ταβέρνες και τα beach bars υποδέχτηκαν τους πρώτους πελάτες και τα πρώτα χαμόγελα ήρθαν στους επιχειρηματίες εστίασης της περιοχής και στους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων που ετοιμάζονται να ανοίξουν τη Δευτέρα. Το σκηνικό από την Τρίτη άλλαξε η Χαλκιδική ερήμωσε και η εικόνα προκάλεσε προβληματισμό σε πολλούς ξενοδόχους που σκέφτονται το ενδεχόμενο να μην λειτουργήσουν φέτος της επιχειρήσεις τους.
Τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας που υποδέχτηκαν το πρώτο κύμα Ελλήνων τουριστών δεν ήταν καλά προετοιμασμένα αν και όλο το προσωπικό φορούσε μάσκες και γάντια για την εξυπηρέτηση του κόσμου και τα εστιατόρια είχαν όλες τις προμήθειες με τις κουζίνες να λειτουργούν στο φούλ, οι ιδιοκτήτες ήταν προβληματισμένοι για το πως θα κυλίσει το καλοκαίρι.
«Μέχρι τέλος Ιουνίου θα είμαστε με πολλή κίνηση τα Σαββατοκύριακα και με καθόλου κόσμο τις καθημερινές» τόνισε στην karfitsa ο Γιάννης Κουφίδης, πρόεδρος του επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τον κ. Κουφίδη το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων θα ανοίξει τον Ιούλιο ενώ πολλά ξενοδοχεία εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην λειτουργήσουν με όλες τις υπηρεσίες τους.
Ο οδικός τουρισμός ίσως να μην αποτελέσει σανίδα Σωτηρίας
Οι ελπίδες στον οδικό τουρισμό έχουν αρχίσει να χάνονται καθώς τα επιδημιολογικά φορτία των γειτονικών χωρών δεν αφήνουν το περιθώριο στους επιχειρηματίες της Χαλκιδικής να βασιστούν στον οδικό τουρισμό. Η παράταση των μέτρων έκτακτης ανάγκης στη Βουλγαρία μέχρι τέλος Ιουνίου και η καταγραφή νέου κύματος κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα προβληματίζει τους ανθρώπους του τουρισμού στη Χαλκιδική που βλέπουν τις ελπίδες τους για οδικό τουρισμό το τελευταίο 15ημερο του Ιουνίου να εξανεμίζονται. «Τον Ιούνιο είχαμε Βαλκάνιους τουρίστες και οδικό τουρισμό που προτιμούσαν την περιοχή μας λόγω χαμηλών τιμών και λίγου κόσμου. Φέτος αν και αναμέναμε το ενδιαφέρον τους μέχρι τελευταία στιγμή, οι εξελίξεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα δωμάτια ακόμη κι αν ανοίξουν θα μείνουν άδεια», αναφέρει ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων στη Σίβηρη.
Ανησυχία για τη διαχείριση κρούσματος
Οι τουριστικοί και υγειονομικοί φορείς της Χαλκιδικής ανησυχούν για τις δυνατότητες ελέγχου και διαχείρισης των κρουσμάτων COVID-19 με το άνοιγμα της περιοχής τους στον τουρισμό. Υποστηρίζουν πως με τις υπάρχουσες υποδομές δεν θα μπορέσει η περιοχή να ανταποκριθεί ακόμη και αν ο τουρισμός κυμανθεί στο 50% σε σχέση με πέρσι.
Σύμφωνα με τον κ. Κουφίδη είναι πολύ σημαντική η δημιουργία ξενοδοχείων αναφοράς που θα συγκεντρώνει κρούσματα κορονοϊού σε κάθε περιοχή. Η πρόταση των τουριστικών φορέων και του επιμελητηρίου κάνει λόγο για τρία ξενοδοχεία σε Κασσάνδρα, σε περιοχή κοντά στη Χανιώτη, στη Σιθωνία σε περιοχή προς τη μύτη του δεύτερου ποδιού και στο δήμο Αριστοτέλη στην Ουρανούπολη ώστε να μπορούν να βοηθηθούν όλοι οι τουρίστες και όχι μόνο όσοι διαμένουν κοντά στην επαρχιακή οδό προς Θεσσαλονίκη.
Για το λόγο αυτό έστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς και αφού εξηγούν την κατάσταση, προτείνουν επιπλέον μέτρα.
Σε προτεραιότητα θέτουν τη  Δημιουργία δικτύων που θα λαμβάνουν δείγματα για τους διαγνωστικούς ελέγχους επιτόπου στο κατάλυμα του ασθενούς ή στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας, μετά από συνεννόηση με τον Ε.Ο.Δ.Υ. Για την Χαλκιδική προβλέπονται έξι τέτοιες μονάδες και μέχρι στιγμής έχει στελεχωθεί μόνο μία. Η στελέχωση και ο εξοπλισμός μπορούν να υποστηριχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.  Ενίσχυση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου με διαγνωστικό εξοπλισμό και κατάλληλο προσωπικό καθώς και με αύξηση των κλινών της Παθολογικής Κλινικής, ενίσχυση Κέντρων Υγείας και του προσωπικού του ΕΚΑΒ για την θερινή περίοδο και προσθήκη ασθενοφόρων που θα κινούν μονό περιστατικά ύποπτα για λοίμωξη COVID-19. Επίσης ζητούν τη  δημιουργία οργανογράμματος και προϋποθέσεων παραπομπής, με σκοπό την προφύλαξη των δημοσίων δομών και ειδικά του Νοσοκομείου.

Οι νόμιμες τουριστικές κλίνες στην Χαλκιδική υπολογίζονται σε περίπου 94.000 (50.000 ξενοδοχειακές κλίνες, 40.000 σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, 4.000 θέσεις κάμπινγκ), εκτιμάται ότι από Ιούλιο ως και Σεπτέμβριο μπορεί να επισκέπτονται το Νομό ως και 1.300.000 τουρίστες. Υπολογίζεται ότι το 3% αναζητά ιατρική βοήθεια. Έστω ότι την φετινή θερινή περίοδο θα υπάρξει μόνο 50% πληρότητα των καταλυμάτων, προκύπτει ότι συνολικά θα χρειαστούν περίπου 8000 test ή αλλιώς περίπου 90 test ημερησίως.» Εάν προσθέσουμε και τους 500.000 ημεδαπούς, που διαθέτουν εξοχικές κατοικίες θα είναι απαραίτητα τις περιόδους αιχμή πολύ περισσότερα από 100 test ανά ημέρα» τονίζεται στην επιστολή.
Οι κύριες εθνικότητες που επισκέπτονται τη Χαλκιδική είναι: Γερμανοί (350.000), Άγγλοι (120.000), Ρώσοι (75.000), Πολωνοί (35.000), Ολλανδοί (25.000), Βέλγοι (20.000), Γάλλοι (10.000) και ακολουθούν Ιταλοί, Τούρκοι ενώ ο οδικώς τουρισμός από τις Βαλκανικές χώρες υπολογίζεται σε 400.000 ετησίως.
Τρέχουν να πιστοποιήσουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια
Από τις αρχές του μήνα άρχισε η διαδικασία πιστοποίησης των ενοικιαζόμενων δωματίων προκειμένου να αποδεικνύουν ότι έχουν την δυνατότητα λειτουργίας στην covid εποχή, με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προκύπτουν από την ΚΥΑ των υπουργών Υγείας Οικονομικών και Τουρισμού. Το κόστος της έκδοσης πιστοποιητικών είναι μηδενικό καθώς οι επιχειρηματίες θα απευθύνονται στο ΚΕΚ της ΠΚΜ για την απόκτηση του. Για τον επιχειρηματία που δεν διαθέτει το πιστοποιητικό το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.