11:56, Παρασκευή
19 Αυγούστου 2022

Νέες καταγγελίες για επαναπροωθήσεις μεταναστών στον Έβρο

Νέες συγκλονιστικές καταγγελίες για επαναπροωθήσεις μεταναστών στον Έβρο, και μάλιστα ασυνόδευτων ανηλίκων οι οποίοι οδηγούνται με τη βία στο τουρκικό έδαφος, έκανε η οργάνωση υποστήριξης νέων ΑΡΣΙΣ, που δραστηριοποιείται στον Έβρο.

Με τίτλο «παραμονές Πρωτοχρονιάς με ανήλικους πρόσφυγες στον Έβρο» μεταφέρονται δύο περιστατικά που σύμφωνα με την οργάνωση ένας 16χρονος και ένας 15χρονος επαναπροωθήθηκαν από το ελληνικό έδαφος στην Τουρκία και μάλιστα ο ένας είχε καταγραφεί στην Ελλάδα και είχε χαρτιά. «Έχει καταγραφεί περίπτωση 16χρονου πρόσφυγα, ο οποίος ήρθε με βάρκα σε νησί του Αιγαίου και στη συνέχεια βρήκε θέση σε ξενώνα της ΑΡΣΙΣ στην Αλεξανδρούπολη. Μερικές μέρες μετά βγήκε από τον ξενώνα για να κάνει βόλτα, αλλά δεν επέστρεψε. Κατάφερε να τηλεφωνήσει ύστερα από τρεις μέρες από την Αδριανούπολη. Τον είχαν συλλάβει και επαναπροωθήσει στην Τουρκία, αν και είχε χαρτιά!», αναφέρεται στο οδοιπορικό της οργάνωσης στον Έβρο.

Σε άλλο σημείο σημειώνεται η περίπτωση 15χρονου, που σύμφωνα με την οργάνωση και όσα περιέγραψε ο ίδιος, επαναπροωθήθηκε έξι φορές στην Τουρκία, όμως καταφέρνει και φτάνει πάλι στη χώρα μας. «Το θέμα που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία εδώ είναι οι παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία», αναφέρει στην ανακοίνωση ο συντονιστής της Κινητής Μονάδας Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ στη Θράκη, Βασίλης Παπαγέωργας.

«Δώδεκα ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες, αγόρια από 12 έως 17 ετών, κάθονται σε ημικύκλιο και μιλούν για τις συνθήκες της ζωής τους και τα όνειρά τους για το μέλλον. Σχεδόν όλοι θα ήθελαν να φτάσουν στη Γερμανία. Αποφεύγουν να μιλήσουν για το ταξίδι τους μέχρι την Ελλάδα. Λένε πως αν το κάνουν, θα χρειαστεί να γραφτεί βιβλίο», περιγράφεται στο οδοιπορικό για τους ασυνόδευτους ανήλικους που ζουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο του Έβρου. Εκεί, από τους περίπου 240 πρόσφυγες, οι μισοί εκτιμάται ότι είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Κ.Κ.