, Δευτέρα
05 Δεκεμβρίου 2022

Οι Γαλάζιες σημαίες ελπίδα για προσέλκυση τουριστών σε Χαλκιδική και Πιερία

 
 
Στην Χαλκιδική τα τραπέζια στα εστιατόρια και στα καφέ στρώνονται για να υποδεχτούν τον κόσμο από Δευτέρα. Η διάταξη γίνεται με βάση της οδηγίες του ΕΟΔΥ με τις αποστάσεις μεταξύ τους να είναι σχεδόν στο ενάμιση μέτρο με τις καρέκλες να μην  ξεπερνούν τις τέσσερις σε κάθε τραπέζι. Οι ξαπλώστρες στήνονται έτσι ώστε να καλύπτουν κάθε δύο τετραγωνικά ενώ  επαγγελματίες εκτός από προβληματισμένοι εμφανίζονται και μουδιασμένοι για την εφαρμογή των νέων δεδομένων. Οι πυρετώδεις προετοιμασίες πάντως είναι σε πλήρη εξέλιξη από τις αρχές της εβδομάδας. «Όλοι προετοιμάζονται με όποια προβλήματα προκύπτουν, ενημερώνουμε συνεχώς για το τί πρέπει να κάνουν. Από ότι φαίνεται σχεδόν όλοι θα ανοίξουν απλά κάποιοι μπορεί να το πάνε λίγο πιο πίσω. Έχουν ενημερωθεί και ενημερώνουμε συνεχώς ότι είναι το Νο1 πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν για το καλό όλων μας. Βήμα- Βήμα θα πάμε, και βλέπουμε» αναφέρει στην Καρφίτσα ο πρόεδρος του επιμελητήριου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης.
Σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές που τα καφέ και τα εστιατόρια «δουλεύουν» με ξένο τουρισμό και ο εγχώριος υπολογίζεται σε μικρό ποσοστό επικρατεί έντονη ανησυχία για το επόμενο δίμηνο ωστόσο οι ελπίδες για είσοδο τουριστών από τα Βαλκάνια δεν έχουν αποσοβηθεί.
Πολλές είναι οι περιοχές όπου οι επιχειρηματίες εστίασης βασίζουν τα έσοδα τους και στις αυθημερόν μετακινήσεις των ντόπιων και των επισκεπτών από κοντινούς νομούς.  Στο Πευκοχώρι σύμφωνα με τον πρόεδρο των καταστημάτων εστίασης Βασίλη Σερέτη υπάρχει βούληση να λειτουργήσει η εστίαση καθώς οι επαγγελματίες της περιοχής, προτιμούν να επιδοτηθούν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, παρά να τεθούν σε αναστολή και να πάρουν την ειδική ενίσχυση τόσο οι ίδιοι όσο και το προσωπικό τους. Στο μεταξύ οι νέες διατάξεις για τον τρόπο που θα μπορούν να τοποθετηθούν τα τραπεζοκαθίσματα έχει προκαλέσει μικρές ανάσες ανακούφισης.
Σκεπτικισμός για το σερβίρισμα και την κουζίνα  
Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων έχουν προμηθευτεί με ασπίδια για τα πρόσωπα των υπαλλήλων στις κουζίνες όπου θα ετοιμάζουν τα φαγητά ενώ τα γάντια φτάνουν κατά εκατοντάδες για τους σερβιτόρους.
Ανοίγει η εστίαση  και στα Ν. Μουδανιά
Έτοιμοι να ανοίξουν δηλώνουν και οι επαγγελματίες στα Ν. Μουδανιά. Στο παραλιακό μέτωπο της πόλης θα ζητηθεί να επεκταθούν προς τον πεζόδρομο της παραλίας, στο κομμάτι του κέντρου των Ν. Μουδανιών. Διαφορετική είναι η εικόνα στην ακτή όπου αναπτύσσονται ομπρέλες και ξαπλώστρες.
Και στα Ν. Μουδανιά υπάρχει αισιοδοξία ότι το ένα άτομο ανά 2 τ.μ. θα επιφέρει μικρότερη απώλεια στους τζίρους.
 
 
Το Επιμελητήριο Πιερίας  στο πλευρό των επιχειρηματιών
Οι συνθήκες και οι όροι της λειτουργίας των καταστημάτων  ,για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, δεν θα είναι ίδιοι με αυτούς που ίσχυαν πριν την επιβολή της αναγκαστικής αργίας, λόγω της πανδημίας COVID 19.
«Παρόλες τις αντίξοες συνθήκες που βίωσαν και βιώνουν τα μέλη μας, που δραστηριοποιούνται στο νευραλγικό, για την Οικονομία της χώρας, κλάδο της εστίασης, επιθυμώ,  ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, να τους ευχηθώ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ στο έργο τους. Τώρα μάλιστα που αυτό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου, στη διάρκεια της οποίας θα κληθούν, όχι μόνο να ανταποκριθούν στις επαγγελματικές και οικονομικές τους υποχρεώσεις, αλλά και να συμβάλλουν με την ποιότητα των υπηρεσιών τους στη γενικότερη προσπάθεια ανάταξης της Οικονομίας μας» αναφέρει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και διαβεβεβαιώνει ότι « θα σταθούμε δίπλα τους ,προσφέροντας ακούραστα την αρωγή μας στον αγώνα τους, ο οποίος θα διεξαχθεί κάτω από πρωτόγνωρες, για τη χώρα μας, κανονιστικές και ρυθμιστικές συνθήκες».
 
Σύσκεψη στην Κασσάνδρα και αυστηρή προειδοποίηση από τη Δήμαρχο
Οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα δημοτικά τέλη και δη σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η παραχώρηση επιπλέον χώρου για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων Σύσκεψη για τη διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων στον τομέα του Τουρισμού κατά το φετινό καλοκαίρι, πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Δημαρχείο Κασσάνδρας παρουσία του Προέδρου της Π.Ο.Ξ και Προέδρου της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιου και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννη Κουφίδη.
Στη σύσκεψη μετείχαν η Δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά,οι αρχηγοί των παρατάξεων Αντιπολίτευσης Κώστας Παπαγιάννης και Βασίλης Κυρίτσης καθώς και επιτελικοί παράγοντες του Τουρισμού τόσο από το Δήμο Κασσάνδρας όσο και από τις παραγωγικές τάξεις και τις κλαδικές οργανώσεις του Τουρισμού.
Στη σύσκεψη αναλύθηκαν ζητήματα διαχείρισης της υγειονομικής αντιμετώπισης των κρουσμάτων covid-19 που πιθανόν να εμφανιστούν στην Κασσάνδρα. Αναλύθηκαν ζητήματα επιτήρησης του αιγιαλού και διαχείρισης των τραπεζοκαθισμάτων με τη Δήμαρχο να δηλώνει ότι θα υποστηρίξει τους Κασσανδρινούς επιχειρηματίες της ξενοδοχίας και της εστίασης δείχνοντας όμως μηδενική ανοχή στο συνωστισμό σε παραλίες και κοινόχρηστους χώρους. Ήδη ανακοίνωσε ότι η δημοτική διοίκηση προσανατολίζεται στην κατεύθυνση ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την προετοιμασία ενός ασθενοφόρου ειδικού για διακομιδή πιθανών κρουσμάτων covid-19.
Ταυτόχρονα, ζήτησε τη συνεργασία όλων των παραγόντων προκειμένου το καλοκαίρι να κυλήσει ήρεμα και με ασφάλεια στην Κασσάνδρα.
Πυρετώδεις προετοιμασίες στη Σιθωνία
Στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής οι επαγγελματίες έχουν αποφασίσει να ανοίξουν τα καταστήματα τους καθώς τα περισσότερα βρίσκονται σε εγκαταστάσεις ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενών δωματίων. «Υπάρχει αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα ωστόσο θα έχουμε σαφέστερη εικόνα στα τέλη Μαίου» εξηγεί ο Κυπαρίσσης Ντέμπλας
Αιτήσεις για παραχώρηση εκτάσεων στις παραλίες σε Χαλκιδική και Πιερία

Η παραχώρηση εκτάσεων παραλιακών για τη δημιουργία οργανωμένων χώρων αναψυχής στις παραλίες Πιερίας και Χαλκιδικής απασχολεί έντονα την τοπική αυτοδιοίκηση των δύ νομών.
Ο  δήμος Κασσάνδρας έχει παραλάβει αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Η Δήμαρχος Αναστασία Χαλκιά- Δημητροπούλου τόνισε πως με βάση τη μορφολογία των παραλιών στον συγκεκριμένο δήμο, λίγα μπορούν να γίνουν για να παραχωρηθούν μεγαλύτερες εκτάσεις σε κάθε ενδιαφερόμενο διότι απλά δεν υπάρχουν ενώ υπογράμμισε την προτεραιότητα για τήρηση των μέτρων υγιεινής.
Την ίδια ώρα στο δήμο Κατερίνης η δημοτική Αρχή καλείόσους ενδιαφέρονται για την έκδοση των αδειών απλής παραχώρησης αιγιαλού, με την διαδικασία απευθείας ανάθεσης, να υποβάλουν αίτηση στο Δήμο εφ’ όσον είναι ιδιοκτήτες όμορων με αιγιαλό ξενοδοχειακών εν γένει επιχειρήσεων ή καταστημάτων αναψυχής, που βρίσκονται στην Ολυμπιακή Ακτή, Κορινό, Παραλία, Περίσταση και Καλλιθέα.
 
Προβολή  της Κατερίνης μέσω πλατφόρμας
Στον κεντρικό δήμο της Πιερίας βρίσκεται σε τελικό στάδιο η υλοποίηση ενός προγράμματος με τίτλο «Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαχείρισης Προορισμών (DMS – Destination Management System ή Σύστημα Διοίκησης Προορισμού)». Το project , προϋπολογισμού 69.475 ευρώ, αναμένεται να δώσει δυνατότητα καλύτερης προβολής τουριστικού προορισμού στην Κατερίνη.
 
Οι γαλάζιες σημαίες της Χαλκιδικής  σε ρόλο… βραβείου
Η ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικός Χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, για τη Χαλκιδική ήρθε σαν μάνα εξ ουρανού λίγες ώρες πριν ανοίξει το πρώτο μέρος της τουριστικής ανάκαμψης στην περιοχή με την έναρξη λειτουργίας καφέ μπαρ. Μάλιστα η Χαλκιδική είναι πρώτη ανάμεσα στους νομούς της χώρας, με 94 σημαίες.
Από τους Δήμους της Χαλκιδικής ο Δήμος Κασσάνδρας βραβεύτηκε με 32 σημαίες σε ακτές και 2 σε μαρίνες, ο Δήμος Σιθωνίας με 18 σε ακτές και 1 σε μαρίνα, ο Δήμος Νέας Προποντίδας με 18 σημαίες, ο Δήμος Αριστοτέλη με 15 και ο Δήμος Πολυγύρου με 2.
 
Στην Πιερία οι γαλάζιες σημαίες μειώθηκαν κατά τέσσερις  ενώ διατηρούν τα προνόμια των καταγάλανων νερών  οι ακτές Δήμος Κατερίνης Καλλιθέα Καλλιθέα/Mediterranean Village Κορινός Ολυμπιακή Ακτή Παραλία Περίσταση.
Χωρίς το προνόμιο της βράβευσης έμειναν η  Ακτή Λεπτοκαρυά 1,ο  Δήμος Δίου-Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας η Ακτή Πλάκα-Μύλος  Δήμος Δίου-Ολύμπου, η Ακτή Πλαταμώνας 1, Δήμος Δίου-Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας και η  Ακτή Σκοτίνα, Δήμος Δίου-Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας