08:16, Κυριακή
03 Ιουλίου 2022

Οι νέοι της Θεσσαλονίκης απαντούν στις δηλώσεις Μπουτάρη για το Σκοπιανό

Του Γιάννη Νάκου

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Μπουτάρη στο πλαίσιο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης με κεντρικό ζήτημα την ονομασία των Σκοπίων, η Κarfitsa ζήτησε από τους νέους της πόλης να σχολιάσουν τα όσα είπε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης… δίνοντας τους βήμα και λόγο για ένα ζήτημα που πρωτίστως τους αφορά.
Τα ερωτήματα που τέθηκαν αφορούσαν αφενός την πρόταση του κ. Μπουτάρη να μετονομαστεί το αεροδρόμιο Μακεδονία σε «Νίκος Γκάλης» με την αιτιολογία ότι όταν οι «τουρίστες κατεβαίνουν στο αεροδρόμιο και στο ΚΤΕΛ Μακεδονία νομίζουν ότι είναι στα Σκόπια», και αφετέρου εάν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι σε θέση να διαχειριστεί πρωτίστως τα ζητήματα της πόλης που τον εξέλεξε και δευτερευόντως τα εθνικά θέματα της χώρας.


Γιάννης Νικήτας
Επιχειρηματίας

Αδιαμφισβήτητα, το αεροδρόμιο πρέπει να συνεχίσει να λέγεται ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ για εθνικούς λόγους. Λέτε οι τουρίστες όταν κλείνουν τα αεροπορικά τους εισητήρια να μην γνωρίζουν ότι έρχονται στην Ελλάδα; Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν είναι ευθύνη του κυρίου Μπουτάρη.Ας αρκεστεί στα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Χριστίνα Τσελεμπίδου
Διεθνολόγος

Εξ όσων γνωρίζω ο δήμαρχος δεν είναι υπεύθυνος για ένα τέτοιο θέμα. Νομίζω πάντως ότι και το Αεροδρόμιο Μακεδονία δεν ανήκει καν στη ζώνη ευθύνης του δήμου του. Είναι απαράδεκτο πάντως ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Μακεδονίας να λέει αυτά τα πράγματα. Η ταύτισή όμως ενός, κατά δήλωσή του, ανεξάρτητου δημάρχου με την κυβερνητική γραμμή και ενάντια στην βούληση του λαού γεννά ερωτήματα.

Τι να σας πώ; Εγώ δεν το έχω δει ποτέ αυτό. Αντιθέτως συνήθως οι τουρίστες έρχονται μαγεμένοι από τα φανταστικά τοπία και την τεράστια ιστορία μας, οπότε ξέρουν που έρχονται και που είναι.

Το αν είναι ικανός ή όχι το εξέφρασε και θα το εκφράσει ξανά ο κόσμος της Θεσσαλονίκης στην κάλπη. Θεωρώ όμως ότι γεννώνται πολλά ερωτήματα όταν ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης επενδύει μόνο στις πολιτιστικές πτυχές της Θεσσαλονίκης που δεν είναι ελληνικές και ταυτόχρονα προσπαθεί να υποβαθμίσει με τέτοιες δηλώσεις-πυροτεχνήματα την ελληνικότητα τόσο της πόλης, όσο και της ευρύτερης περιοχής. Δυστυχώς σε αυτήν την χώρα έχουν βήμα άνθρωποι για να σχολιάζουν θέματα άσχετα με τις αρμοδιότητές τους.

Εμμανουήλ Κούλας
Αναλυτής Διεθνών Σχέσεων

Θεωρώ ότι ο κύριος Μπουτάρης θα έπρεπε να ασχολείται με τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του και να αφήσει το αντεθνικό του παραλήρημα. Δυστυχώς στη χώρα μας αυτή τη στιγμή υπάρχει η τραγική συγκυρία, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι να είναι εξίσου ακατάλληλοι με τον κύριο Μπουτάρη να χειριστούν το θέμα. Πάντως αν εκφράζει τέτοιες επικίνδυνες απόψεις για το αεροδρόμιο που είναι εκτός του δήμου του, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και το Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα που είναι στον δήμο Θεσσαλονίκης τι έχουν να προσδοκούν;
26 χρόνια ζω σε αυτήν την πόλη, ποτέ δεν είδα τουρίστα να μπερδεύει την Ελλάδα με τους βόρειους γείτονες μας. Αυτό είναι μια φαντασίωση που έχει ο δήμαρχος και θα ήθελε να είναι αλήθεια, αλλά δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Προσωπικά πιστεύω ότι ο κύριος Μπουτάρης θα έπρεπε να επιδιώκει να λύσει τα θέματα για τα οποία τον εξέλεξε ο λαός της Θεσσαλονίκης, και να αφήσει στην άκρη τα εθνικά ζητήματα. Μάλλον του διαφεύγει ότι είναι δήμαρχος της Θεσσαλονίκης. Εκτός του ότι δεν είναι αρμοδιότητά του, έχει αποδείξει ο άνθρωπος ότι η διοίκηση δεν είναι το δυνατό του σημείο. Μέσα σε 8 χρόνια έχει κάνει την Θεσσαλονίκη μια πόλη μίζερη, σκοτεινιασμένη, βυθισμένη μέσα στην βρωμιά και τη δυσωδία. Οπότε ας προσπαθήσει να λύσει τα θέματα που απασχολούν τους δημότες του, που είναι άμεσα συνυφασμένα με την καθημερινότητά τους, και ας αφήσει τα θέματα για τα οποία ούτε είναι αρμόδιος, ούτε είναι ικανός να διαχειριστεί. Η στάση του και οι δηλώσεις του τον τελευταίο καιρό προκαλούν εύλογες απορίες ποιάς πόλης είναι δήμαρχος.
Παύλος Στεφάκης
φοιτητής Αλεξάνδρειου ΤΕΙΘ

Tην θεωρώ απαράδεκτη και εθνικά ανεπίτρεπτη! Ιδιαίτερα την συγκεκριμένη στιγμή που ήρθε στο προσκήνιο το σκοπιανό ζήτημα. Μάλλον δεν έχει λάβει το μήνυμα των συλλαλητηρίων, το μήνυμα του ελληνικού λαού όπως εκφράστηκε μέσα από αυτά. Αυτό εκφράζει την προσωπική άποψη του κ. Μπουτάρη. Είναι δυνατόν οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα ως δημοφιλή τουριστικό προορισμό να την συγχέουν με την πΓΔΜ; Γιατί δεν έχει διαμαρτυρηθεί για τη ονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων ως Μέγας Αλέξανδρος τόσα χρονιά;
Ο κ. Μπουτάρης μας έχει συνηθίσει και παλιότερα με το ιδιόρρυθμο χιούμορ του με το οποίο περιβάλλει τις ανθελληνικές του απόψεις για να βρίσκεται στην επικαιρότητα. Μόνο από την φράση του ότι ήδη είμαστε χαμένοι, θα ήθελα να του θυμίσω την ιστορική φράση του στρατηγού Μοντγκόμερι “οι μάχες κερδίζονται πρωτίστως στις καρδιές των πολεμιστών”. Όταν εκ των προτέρων αισθάνεται ηττημένος πως είναι δυνατόν να μπορεί να διεκδικεί.

Αναστασία Μαρία Καραγκιόζη
Φιλόλογος

Κατά τη γνώμη μου, δεν θα έπρεπε να τίθεται προς συζήτηση ένα τέτοιο θέμα. Το όνομα του αεροδρομίου της πόλης μας αντιπροσωπεύει εκτός από τη γεωγραφική περιοχή και -κυρίως- την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Το όνομα του Νίκου Γκάλη υπάρχει ήδη σε μία από τις κορυφαίες αθλητικές εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης, τομέας συνυφασμένος με την προσφορά αυτού του κορυφαίου αθλητή στην πόλη μας και εν γένει στην Ελλάδα.

Είναι πραγματικά λυπηρό να ακούμε ως πολίτες αυτής της πόλης-με όλα τα καλά και τα άσχημά της- δηλώσεις από τον κ. Μπουτάρη, που εγείρουν ανησυχίες και ποικίλους προβληματισμούς. Για το κατά πόσο ο κ. Μπουτάρης είναι σε θέση να διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν όλους/όλες μας και το μέλλον της πόλης μας, ο καθένας κι η καθεμία μας είναι σε θέση να κρίνει και να αποφασίσει μέχρι την επόμενη εκλογική κάλπη.

(Γέλια) Θεωρώ πραγματικά κωμικοτραγικές και σίγουρα ανυπόστατες τέτοιου είδους δηλώσεις. Έχοντας ασχοληθεί με τον τουρισμό και τις πολιτιστικές υπηρεσίες είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι οι περισσότεροι από τους τουρίστες που καταφθάνουν στην πόλη μας, γνωρίζουν πολύ καλά το έδαφος που πατούν και την ιστορία του. Δυστυχώς, καμιά φορά, πολύ καλύτερα κι από εμάς τους ίδιους.

Δημήτριος Καμενίκης
Φοιτητής Πανεπιστήμιο Μακεδονία

Θεωρώ πως η δήλωση του κυρίου Μπουτάρη είναι το λιγότερο αστεία. Η προσωπική άποψη του καθενός είτε συμφωνεί κάποιος είτε διαφωνεί είναι σεβαστή όμως ο θεσμικός ρόλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης δεν είναι να ασκεί εξωτερική πολιτική ποσό μάλλον για ένα ζήτημα το οποίο είναι σε διαπραγμάτευση. Σαν πολίτης Θεσσαλονίκης θα πρότεινα στον κύριο Μπουτάρη να ασχοληθεί με τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και όχι με το «βάφτισμα» κτηρίων της πόλης.

Αν πιστεύει ο κύριος Μπουτάρης ότι το όνομα Μακεδονία στο αεροδρόμιο και στον σταθμό των Κτελ κάνει τους τουρίστες να πιστεύουν ότι είναι στα Σκοπιά θα μπορούσε να λάβει μέτρα ώστε να αναδείξει την ελληνικότητα της Μακεδονίας και της πρωτεύουσας αυτής, της Θεσσαλονίκης δηλαδή την οποία διοικεί!

Η θητεία του κυρίου Μπουτάρη σημαδεύτηκε από αρκετά προβλήματα τόσο στο κυκλοφοριακό σύστημα της πόλης όσο και στον τομέα της καθαριότητας. Επίσης το περσινό θέμα με τις παγωμένες αλάτιερες νομίζω πως δείχνει ξεκάθαρα την έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης που διακατέχει τον δήμο.