22:19, Τρίτη
05 Ιουλίου 2022

“Ούτε πρότεινα ούτε και πρόκειται να προτείνω να μετονομαστεί το αεροδρόμιο”

«Λυπάμαι που από τη χθεσινή κουβέντα που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο, παρερμηνεύθηκαν ορισμένες δηλώσεις μου. Απομονώθηκε μία φράση από ένα σύνολο πραγμάτων που ειπώθηκαν χθες με αφορμή τη συζήτηση για το Μακεδονικό. Μπορείτε να δείτε τα πρακτικά και όλη την ομιλία που έκανε χθες. Σε ότι ελέχθη, ήταν μπροστά όλοι οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, δεν τους έκαναν εντύπωση αυτά που είπα, ούτε και είχαμε αντιδράσεις”, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, προκειμένου να δώσει διευκρινήσεις αναφορικά με την αλλαγή ονόματος του αεροδρομίου “Μακεδονία”.

Της Έλενας Καραβασίλη 

Σχετικά με την… πρόταση να μετονομαστεί το “Μακεδονία” σε “Νίκος Γκάλης”, ο ίδιος εξήγησε πως “Ξαφνικά σήμερα το πρωί, ενώ κοιμόμουν, με πήρανε τηλέφωνο από το ΣΚΑΙ και μου πέταξαν κάτι που με μπέρδεψε αν θέλετε. Δε ζήτησα ποτέ αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου «Μακεδονία» προβληματίστηκα απλώς και αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο. Η απάντησή μου για το «Νίκος Γκάλης» ήρθε μετά από ερώτηση της δημοσιογράφου για το “αν προτεινόταν αλλαγή ονόματος πως θα έπρεπε να λέγεται το αεροδρόμιο”. Τότε λοιπόν απάντησα “Ν. Γκάλης” κι αυτό γιατί είναι μία διεθνής προσωπικότητα που προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη, που σας θυμίζω ότι είναι μπασκετομάνα και είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει μπει στο Hall of Fame. Δεν πρότεινα, δεν προτείνω και ούτε πρόκειται να προτείνω αλλαγή του ονόματος, εξέφρασα απλώς την ανησυχία μου, διότι χρησιμοποιούμε ένα όνομα στο θέμα του οποίου έχουμε χάσει στο 100%. Αυτό το τονίζω και δεν το παίρνω πίσω. 150 Χώρες έχουν αναγνωρίσει το όνομα Μακεδονία κι εμείς δυστυχώς, με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών των τελευταίων 25 χρόνων, έχουμε χάσει. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Το πολιτικό κόστος δεν το παίρνουν επάνω τους οι πολιτικές ηγεσίες – γιατί κανείς δεν παίρνει μία ξεκάθαρη και σαφή θέση στο θέμα. Αυτό που έχω να πω εγώ είναι πως το κλίμα είναι ήδη πολύ φορτισμένο και καλό θα είναι να κατεβούν οι τόνοι για να προχωρήσουμε σε μία συμφωνία, αν τελικά προκύψει, που θα είναι καλή και για τις δύο πλευρές».

Ο κ. Μπουτάρης αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση αναφορικά με το αίτημα του κ. Καλαφάτη να… δηλώσει παραίτηση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. (δείτε περισσότερα εδώ).

“Πρέπει να προσέχει τι λέει” 

Την ίδια ώρα, στο χώρο του δημαρχείου βρέθηκαν δύο πολίτες που θέλησαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τις δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης, όπως αυτές αναπαράχθηκαν από τα ΜΜΕ.

Ο Θεόδωρος Τζέμης, συμμετείχε στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «ο κ. Μπουτάρης δεν είναι ένας οποιοσδήποτε πολίτης. Είναι ο πρώτος πολίτης της Θεσσαλονίκης κι έτσι πρέπει να προσέχει πάρα πολύ το τι λέει. Δε γίνεται να δίνει βέλη στη φαρέτρα των απέναντι. Εν μέσω διαπραγματεύσεων, ο κ Μπουτάρης δίνει τα επιχειρήματα των απέναντι στους πολίτες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον όρο “Μακεδονία” σαν σύνθετη ονομασία οπουδήποτε, πρέπει να το αρνηθούμε. Γι’ αυτόν τον όρο έχει χυθεί ελληνικό αίμα».

 

Ο συνταξιούχος Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου σημείωσε πως ήρθε στο δημαρχείο προκειμένου να ακούσει τις δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης. Όπως τόνισε ο κ. Παπαχριστοφόρου, «η Ελλάδα δεν έχει χάσει τίποτα στα 3.000 χρόνια της ιστορίας της κι αυτό αποδεικνύεται από τις ανασκαφές που έχουν γίνει στην Πέλλα, στη Βεργίνα, στο Δίον και στην Ακρόπολη, που αποδεικνύουν απόλυτα την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Το όνομα των Βορείων γειτόνων μας μπορεί να λέγεται Skopje republic ή όπως αλλιώς θέλουνε χωρίς να εμπεριέχεται το όνομα Μακεδονία».