, Τρίτη
23 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ο καταζητούμενος γύρισε από τον άλλο κόσμο…

Οι αστυνομικοί της δίωξης ναρκωτικών της ασφάλειας Θεσσαλονίκης υπέστησαν ένα σοκ όταν έφτασαν στα ίχνη του μεγαλεμπόρου ναρκωτικών που αναζητούσαν. Η πληροφόρησή τους έφτανε στα χαρακτηριστικά του και λίγες ημέρες αργότερα στο ονοματεπώνυμό του. Στην αρχή διαπίστωσαν πως είχαν ν’ αντιμετωπίσουν έναν καταζητούμενο για ανθρωποκτονία που μάλιστα είχε γίνει οκτώ χρόνια πριν. Στην αναζήτηση όμως της ταυτότητάς του έμειναν άφωνοι: «Νεκρός», έγραφε  ο φάκελος που είχε ένα και μοναδικό έγγραφο. Τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του.
Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ
Ο 46χρονος Μ. είχε στην πλάτη του ένα ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Μεσσηνίας για ανθρωποκτονία, ληστεία κατά συναυτουργία και διακεκριμένη κλοπή. Θύμα, σύμφωνα με το ένταλμα, ήταν ο 46χρονος επιχειρηματίας Παναγιώτης Γυφτέας, η δολοφονία του οποίου είχε προκαλέσει αίσθηση στο πανελλήνιο. Είχε βρεθεί με πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι, δεμένος και φιμωμένος μέσα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του. Ως ηθικός αυτουργός είχε συλληφθεί φίλος του 46χρονου, ο οποίος και καταδικάστηκε.
Ο Μ. λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη του 51χρονου φίλου του επιχειρηματία μπήκε αμέσως στον κατάλογο των αναζητούμενων προσώπων, ως φυσικός αυτουργός. Τρία χρόνια αργότερα όμως… πέθανε. Τουλάχιστον τύποις. Όπως αποκάλυψε η δίωξη ναρκωτικών Θεσσαλονίκης και πλέον ερευνά και πώς συνέβη αυτό, για τον 46χρονο Μ. είχε εκδοθεί ληξιαρχική πράξη θανάτου από το ληξιαρχείο Αθηνών από το 2014. Μάλιστα το έγγραφο παρουσίαζε ότι τάφηκε στην Αετοράχη Ιωαννίνων, ένα μικρό χωριό στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Όπως εκτιμούν  οι διωκτικές αρχές, με τον τρόπο αυτό ο 46χρονος πίστεψε πως εξαφανίστηκε, καθώς η ταυτότητά του συνοδευόταν από τη λήξη «απεβίωσε». Ζούσε όμως, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη, με την 32χρονη σύζυγό του, η οποία επίσης συνελήφθη, ενώ μαζί τους συνελήφθη και ένας 29χρονος, ο ρόλος του οποίου εξετάζεται από τις αρχές αναφορικά με τη διακίνηση ναρκωτικών. Κατά τη σύλληψή του ο 46χρονος μετέφερε στους αστυνομικούς πως δεν ήταν ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του επιχειρηματία στην Καλαμάτα και ισχυρίστηκε μόνον ότι έφερε σε επαφή κάποιους ανθρώπους με τον επιχειρηματία.
Το χασίς στην Κύπρο
Έχοντας στα χέρια του δύο άλλες ταυτότητες με φωτογραφίες δικές του, ο 46χρονος Μ. θεωρούσε πως ανενόχλητος κυκλοφορούσε και μάλιστα νόμιζε πως με τον ίδιο τρόπο συνέχιζε το εμπόριο χασίς. Είχε μεταφερθεί και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου τα τελευταία χρόνια συνεργαζόταν με Αλβανούς εμπόρους ναρκωτικών. Κατηγορείται πως αναλάμβανε την παραλαβή μεγάλων ποσοτήτων σε χώρο που είχε μετατρέψει σε αποθήκη, στην ανατολική Θεσσαλονίκη και εκεί συσκεύαζε την ακατέργαστη κάνναβη, προκειμένου να μεταφερθεί και να πουληθεί στην Κύπρο.
Μέσα στο διαμέρισμα – αποθήκη της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε ένα αυτοκίνητο οι αστυνομικοί της δίωξης ναρκωτικών βρήκαν βαλίτσες μέσα στις οποίες υπήρχαν 34 δέματα με 46 κιλά χασίς. Τα ναρκωτικά προορίζονταν για την Κύπρο, όπου εκτιμάται ότι είχε ανοίξει δίαυλο εμπορίας τα τελευταία χρόνια ο 46χρονος. Από την πληροφόρηση των διωκτικών αρχών οι αποστολές που προηγήθηκαν γινόταν συνήθως μέσα σε οικοσυσκευές και άλλα εμπορεύματα που είχαν προορισμό της μεγαλόνησο. Η σχέση του 46χρονου με ναρκωτικά άλλωστε φαίνεται πως δεν είναι τωρινή, καθώς η πληροφόρηση που υπήρχε ήταν ότι είχε ασχοληθεί με τη διακίνηση και άλλων ειδών στο παρελθόν.
Πίσω στο νεκροταφείο της Αετοράχης, όπου ο Μ. καταγράφεται θαμμένος, από την έρευνα που έγινε δεν βρέθηκε τάφος. «Πρόκειται μόνον για το έγγραφο και δηλώθηκε ότι τάφηκε εκεί για να μην μπει κανείς στον κόπο να το ερευνήσει», εξηγούσαν στην Karfitsa αξιωματικοί της ασφάλειας. Θεωρείται βέβαιο πως η έρευνα πλέον θα ξεκινήσει ανάποδα, με τις υπογραφές που φέρουν τη συγκεκριμένη ληξιαρχική πράξη και ποιοι εμπλέκονται με την έκδοση του… απολυτηρίου για έναν κακοποιό.
Παρόμοια έρευνα αναμένεται να γίνει και για τις δύο ταυτότητες που είχε μαζί του, τα στοιχεία των οποίων αντιστοιχούν σε πραγματικά πρόσωπα, που όμως δεν έχουν καμία σχέση. Με τις ταυτότητες αυτές κατάφερε και εξέδωσε δίπλωμα οδήγησης, πήρε τραπεζικές κάρτες και αγόρασε ένα αυτοκίνητο και μία μοτοσικλέτα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.