, Πέμπτη
09 Φεβρουαρίου 2023

«Παζάρι» με τις θέσεις φιλοξενίας στα κέντρα των προσφύγων

«Παζάρι» με τις θέσεις διαμονής στα κοντέινερς των κέντρων φιλοξενίας ερευνά η αστυνομία, για άτομα που αναζητούν τρόπους να διασφαλίσουν χρήματα, τα οποία σκοπεύουν να δώσουν σε διακινητές για να φτάσουν στην Ευρώπη. Αποκαλυπτικά είναι όσα κατέθεσε ένας εκ των δύο θυμάτων του αιματηρού επεισοδίου που καταγράφηκε τη νύχτα της Δευτέρας στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών Θεσσαλονίκης.
Του Κώστα Καντούρη
Η παρατεταμένη διαμονή πολλών προσφύγων στα ελληνικά κέντρα φιλοξενίας, χωρίς να βλέπουν ότι υπάρχει διέξοδος για να βρεθούν σε μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπως είχαν σχεδιάσει, αλλά και οι συνεχιζόμενες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από τον Έβρο, οι οποίοι αναζητούν κάπου να μείνουν, προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. Η ιστορία της σύγκρουσης προσφύγων το βράδυ της Δευτέρας, αποκαλύπτει πως ομάδες εξ αυτών αναζητούν τρόπους να συγκεντρώσουν χρήματα, τα οποία στη συνέχεια θα δώσουν σε διακινητές για να συνεχίσουν το ταξίδι τους με προορισμό την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Μετά το επεισόδιο που έγινε τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας διακομίστηκαν στο νοσοκομείο ένας 33χρονος Ιρανός και ένας 25χρονος Ιρακινός. Σύμφωνα με όσα περιέγραψε στους αστυνομικούς ο ένας εκ των δύο, έμενε σε σκηνή, καθώς είχε φτάσει τις τελευταίες εβδομάδες στο κέντρο φιλοξενίας και δεν υπήρχε θέση για τον ίδιο. Το απόγευμα της Δευτέρας έφτασε στο κέντρο, προερχόμενος από την Καβάλα και ο δεύτερος πρόσφυγας. Και οι δύο, σύμφωνα με την κατάθεση το περιεχόμενο της οποίας πληροφορήθηκε η Κarfitsa, συμφώνησαν με «κάτοικο» ενός από τα κοντέινερ του κέντρου, να μείνουν εκεί τη νύχτα, αφού θα πλήρωναν «ενοίκιο» 10 ευρώ ο καθένας.
Στους κύκλους όσων μένουν στα Διαβατά, όπως και άλλων κέντρων της χώρας, είναι γνωστό ότι πρόσφυγες που έχουν διασφαλίσει θέσεις σε κοντέινερς χωρίς να έχουν οικογένεια, φτάνουν σε σημείο να νοικιάζουν έναν χώρο σε άλλους πρόσφυγες. Με τον τρόπο αυτό συγκεντρώνουν χρήματα για να τα δώσουν κάποια στιγμή σε διακινητή, προκειμένου να φτάσουν σε μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό φαίνεται ότι είναι γνωστό σε «σκηνίτες» των Διαβατών, που ολοένα αυξάνονται το τελευταίο διάστημα λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών από τον Έβρο, αλλά και των οδηγιών που δίνουν οι διακινητές να κατευθύνονται στο συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η χωρητικότητα στα διαβατά δεν ξεπερνάει τα 950 άτομα, αυτή την εβδομάδα έφτασε τους 1.250.
Κυκλώματα εκβιαστών;
Εκτός του ενοικίου, η περίπτωση των δύο τραυματιών με μαχαίρι πήρε άλλες διαστάσεις, καθώς οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι εκτός του ότι δεν τους άφησαν να μπουν και να μείνουν τη νύχτα στο κοντέινερ, όπως συμφώνησαν, τους λήστεψαν αρπάζοντας όσα χρήματα είχε ο καθένας (120 και 250 ευρώ), αλλά και τα κινητά τους τηλέφωνα. «Όταν έφτασα στην πόρτα του κοντέινερ για να μπούμε μέσα και άνοιξα το σάκο μου να δώσω τα 10 ευρώ που συμφωνήσαμε, τότε έβγαλε ένα μαχαίρι και με τραυμάτισε στο πόδι. Εγώ έπεσα κάτω και άλλοι επτά χτυπούσαν τον δεύτερο τον οποίο μαχαίρωσαν επίσης. Μου πήραν 120 ευρώ που είχα μέσα στον σάκο μου», φέρεται να κατέθεσε ο ένας εκ των δύο τραυματιών.
Οι διωκτικές αρχές στη Θεσσαλονίκη φοβούνται ότι σε ορισμένα κέντρα φιλοξενίας μπορεί να έχουν δημιουργηθεί μικρές συμμορίες που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες, εκφοβίζοντάς τους ότι θα τους χτυπήσουν. Αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση, όπως και με άλλες συμπλοκές μεταξύ προσφύγων, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να είναι πρόσφυγες ή μετανάστες οι εμπνευστές της ιδέας του… ενοικίου και να αναγκάζουν οικογενειάρχες, κάτω από καθεστώς απειλών για τη σωματική τους ακεραιότητα, να δεχτούν ξένους μέσα στους χώρους όπου ζουν οι οικογένειές τους. «Αυτή η κατάσταση επιτείνεται όσο υπάρχουν άστεγοι», έλεγαν.
Από την πλευρά των αρχών της μεταναστευτικής πολιτικής ελπίζεται πως πολύ σύντομα το κέντρο φιλοξενίας Διαβατών θα επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς του, καθώς θα ρυθμιστούν οι ανάγκες των νεοεισερχόμενων. Συγκεκριμένα, την περίοδο αυτή γίνονται κατασκευές στο κέντρο φιλοξενίας του Βαγιοχωρίου, το οποίο θα ανοίξει σύντομα και θα χρησιμοποιηθεί ως κέντρο transit. Δηλαδή οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα οδηγούνται εκεί εφόσον έχουν φύγει από τον Έβρο, θα γίνεται καταγραφή από τις αστυνομικές υπηρεσίες και στη συνέχεια θα διανέμονται στα άλλα κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ