Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Η Ελλάδα ξέρει να ανασταίνεται

Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα ξέρει να ανασταίνεται» μέσα από τις δυσκολίες της έστειλε από την Αίγυπτο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος.
Σηκώνοντας ο ίδιος στους ώμους του τον Εσταυρωμένο Ιησού, στον εμβληματικό ναό της αιγυπτιώτικης ομογένειας, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής μίλησε για τον Γολγοθά, αλλά και για την ανάσταση της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα μας, αυτή η ευλογημένη χώρα, θα ανεβαίνει τον Γολγοθά της. Θα παίρνει, όμως, θάρρος, γιατί πάντα γνωρίζει να γιορτάζει το Πάσχα της αισιοδοξίας» τόνισε κατά την Ακολουθία των Παθών, τη Μεγάλη Πέμπτη ο προκαθήμενος του ιεραποστολικού Πατριαρχείου.
Και ο Πατριάρχης Θεόδωρος συνέχισε: «Μετράει πληγές, βλέπει τα χέρια του Κυρίου μας και τη λόγχη να τρυπάει την πλευρά Του, και μέσα από το αίμα, τα καρφιά, τον Γολγοθά, η Ελλάδα μας ξέρει να ανασταίνεται. Να μετράει πληγές, να παίρνει κουράγιο και να προχωράει. Γιατί δεν την ίσκιασε ποτέ καμία φοβέρα. Και είναι μία ορθόδοξη χώρα, που φιλοξενεί ανθρώπους, πρόσφυγες πτωχούς, γιατί γνωρίζει πολύ καλά τί θα πει να βραδιάζει η ημέρα και να μην έχεις τί να φας…».
Παράλληλα, ο Πατριάρχης Θεόδωρος αναφέρθηκε και στο εθνικό θέμα της Κύπρου, χαρακτηρίζοντας «Πιλάτους» όσους αντιλαμβάνονται όλες τις πτυχές του προβλήματος και, αντί να δώσουν λύση, νίπτουν τας χείρας τους.
Όπως είπε, «η Κύπρος στέκεται απέναντι από τη δικαιοσύνη των μεγάλων και ισχυρών της γης. Περιμένει, περιμένει, περιμένει χρόνια, μήπως αποδώσουν δικαιοσύνη. Και όλοι, οι περισσότεροι, γίνονται Πιλάτοι. Παίρνουν χαρτιά και διαβάζουν τί πρέπει να κάνουν. Αλλά τελικά αυτά τα χαρτιά γίνονται μία λεκάνη που πλένουν τα χέρια τους κι αποποιούνται τις ευθύνες τους. Και δίδουν ελπίδες… Η Κύπρος μας, όμως, θα ελπίζει και θα ζήσει κάποια μέρα την Ανάσταση της δικαίωσης» τόνισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.