00:24, Παρασκευή
27 Μαΐου 2022

Πλήθος προϊόντων και συμμετεχόντων στη Διεθνή Έκθεση Κάνναβης στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

του Κωνσταντίνου Αναστασίου
Με επιτυχία στέφθηκε χθες η δεύτερη μέρα της “Salonica Cannabis Expo 2018” που φιλοξενείται στο Porto Palace. Τουλάχιστον 60 εκθέτες συμμετέχουν στην εκδήλωση, με μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και σκευασμάτων, που μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές.

«Η Karfitsa συζήτησε με εκθέτες και άτομα που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.»

Η Ελένη Μπέλλου, υπεύθυνη του γραφείου Τύπου της Έκθεσης και δημοσιογράφος, συνόψισε σε μια φράση την αντιμετώπιση της φαρμακευτικής κάνναβης από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας: “για να καλλιεργήσεις το χωράφι, πρέπει πρώτα να καλλιεργηθεί η ιδέα”.
Η ίδια τόνισε τις πολλαπλές χρήσεις του φυτού, αντλώντας τις ιστορικές του ρίζες πολλούς αιώνες πίσω. “Πανιά πλοίων του 5ου αιώνα π.Χ. ήταν κατασκευασμένα από κλωστική κάνναβη”, μας είπε χαρακτηριστικά, και προσέθεσε: “Το πρώτο σύνταγμα της Αμερικής γράφτηκε σε χαρτί κάνναβης. Επίσης, ο καμβάς που ξέρουμε όλοι ως όρο από τη ζωγραφική, προέρχεται ετυμολογικά, ως αντιδάνειο, από την κάνναβη (γαλλ. canevas)”.
Η κ. Μπέλλου τόνισε και το μεγάλο αριθμό των διαφορετικών προϊόντων που προέρχονται από το φυτό, ο οποίος υπολογίζεται περίπου στα 45.000. Ανεξαρτήτως αυτού όμως, από την κάνναβη κατασκευάζονται μερικά από τα καλύτερα μονωτικά και ανθεκτικά υλικά, όπως είπε η ίδια. “Φανταστείτε ότι πριν 20 χρόνια περίπου, είχαν διωχθεί (νομικά) άτομα που πουλούσαν ρούχα προερχόμενα από κλωστή κάνναβης. Άνθρωποι έπρεπε να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους για το θέμα, και αυτό έγινε με την Έκθεση στην Αθήνα και τώρα εδώ. Θέλουμε να θεσμοθετηθούν αυτές οι εκδηλώσεις, ώστε να μεγαλώσει η αγορά. Επίσης, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα Μητρώο Ασθενών για την πρόσβαση στο φάρμακο”, εξήγησε η δημοσιογράφος.

Η ιατρική εταιρεία ΄΄MediCann΄΄ συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Κάνναβης με ένα θερμο-τζελ, το οποίο χρησιμεύει στην αντιμετώπιση των μυοσκελετικών πόνων κάθε είδους. Το συγκεκριμένο προϊόν εισάγεται από τη Γερμανία, αποτελείται από 10 βότανα και λάδι φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν περιέχει κορτιζόνη και άρα δεν επηρεάζει την υπέρταση και την πηκτικότητα του αίματος, όπως μας πληροφόρησαν.

Επίσης, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας, το σκεύασμα είναι κατευναστικό, καταπολεμά τα αυχενικά προβλήματα, αντιμετωπίζει προβλήματα με τη μέση, τα γόνατα, το ισχίο, ακόμα και σοβαρές τενοντίτιδες.

Στην Έκθεση όμως δεν συμμετέχουν μόνο επιχειρήσεις και εταιρείες που πωλούν αποκλειστικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης. Το τεράστιο κόστος μιας εγκατάστασης για νόμιμη καλλιέργεια κάνναβης επεσήμαναν εκπρόσωποι της εταιρείας ΄΄ΑΦΟΙ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΙ Α.Β.Ε.Ε.΄΄: “χρειάζονται κάποια εκατομμύρια ευρώ για λίγα μόνο στρέμματα”, δήλωσαν χαρακτηριστικά. Η συγκεκριμένη επιχείρηση παράγει μεταλλικές κατασκευές για τα θερμοκήπια στα οποία μπορεί να καλλιεργηθεί η κάνναβη, όπως περιφράξεις τύπου ΄΄ΝΑΤΟ΄΄.

Κατευθείαν από το Άμστερνταμ, με βρώσιμα προϊόντα από κάνναβη, έρχεται η εταιρεία ΄΄Cannashock΄΄, όπου και έχει την έδρα της. Η επιχείρηση, η οποία διαγράφει 10 χρόνια στο χώρο, διαθέτει εργοστάσιο, το οποίο προμηθεύει, κυρίως χονδρικής, σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ευχαριστημένος από την ελληνική αγορά και την ανταπόκριση, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι δεν έχει συναντήσει, μέχρι στιγμής, δυσκολίες στη δραστηριότητά του.

Παρών στην Έκθεση ήταν και ο νευρολόγος-ψυχίατρος Γιώργος Οικονομόπουλος, ένας από τους πρώτους που είχαν μιλήσει θετικά για τις ιδιότητες της φαρμακευτικής κάνναβης, ήδη από τη δεκαετία του ’90. Ο γιατρός έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ενημέρωση του κοινού για το πολυσυζητημένο φυτό, ενώ έχει γράψει και ένα βιβλίο για τις θεραπευτικές χρήσεις της κάνναβης. Ο ίδιος εστιάζει στο λεγόμενο ΄΄Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα΄΄, δηλαδή μια λειτουργία του οργανισμού κατά την οποία το σώμα μας παράγει ενδο-κανναβινοειδή, με αποτέλεσμα να τηρείται η Ομοιόσταση, δηλαδή η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ εσωτερικού και  εξωτερικού περιβάλλοντος.

Στον ίδιο χώρο με τον κ. Οικονομόπουλο συνάντησε η Karfitsa και την Κοινωνική Λέσχη Κάνναβης Θεσσαλονίκης, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια στην πόλη, από άτομα που είναι υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης της κάνναβης.

Στο κοινωνικό προφίλ, παρά στο εμπορικό, δίνει βάση και η Φωτεινή Κατσαβουνίδου, μέσω της, μόλις μερικών ημερών, επιχείρησής της, που ειδικεύεται στον καφέ και τα smoothies κάνναβης. Η ιδιοκτήτρια, εθελόντρια στον Ερυθρό Σταυρό περίπου 20 χρόνια, ασχολείται ενεργά με το θέμα και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη, καθώς στην οικογένειά της έχει πάσχοντες από ένα νόσημα στο ανοσοποιητικό σύστημα. “Ήταν ένα κίνητρο για μένα, ώστε να ξεκινήσω την επιχείρηση”, εξομολογήθηκε αναφορικά με την οικογένειά της, και συμπλήρωσε: “ο κόσμος πλέον είναι περισσότερο ενημερωμένος, γι’αυτό και αναζητήσαμε Έλληνες καλλιεργητές”.
Δείτε μερικές επιπλέον φωτογραφίες από το event: