, Δευτέρα
28 Νοεμβρίου 2022

Πλημμυρισμένα τα χωράφια στον Έβρο – Κίνδυνος να μη μαζευτούν τα βαμβάκια

Πλημμυρισμένα χωράφια με ασυγκόμιστα βαμβάκια γεμίζουν ανησυχία τους αγρότες του Έβρου. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μην συγκομιστούν βαμβάκια. Πρέπει να τονιστεί ότι η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες, αλλά και των καταστροφών που προκάλεσαν το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι.
Η ένωση αγροτών συνεταιρισμένων Διδυμοτείχου – Έβρου
στις 29-11-2018 με επιστολή της απευθύνθηκε προς τον Ε.Λ.Γ.Α. αναφέροντας ότι στην περιοχή Διδυμοτείχου ξεκίνησαν οι βροχές από τις 17-11-2018 με αποτέλεσμα να εμποδίσει την συγκομιδή (πρώτο χέρι) των εναπομεινάντων βαμβακιών. Η καθυστέρηση της συγκομιδής οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.
Η βελτίωση του καιρού δυστυχώς δεν έγινε και συνέχισε στις 27-11-2018 η έντονη και πολύωρη βροχόπτωση με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει τα χωράφια και στα ασυγκόμιστα βαμβάκια να τα ρίξει κάτω, υποβαθμίζοντας την ποιότητα τους αλλά και προκαλώντας απώλεια βάρους του βαμβακιού. Επίσης τα σπαρμένα σιτάρια παρασύρθηκαν από χώματα και πλημμύρισαν από τοπικά νερά. Η κακοκαιρία συνέχισε και στις 28-11-18 με έντονους ανέμους, χαμηλή θερμοκρασία και χιονόπτωση.
Λόγω του απρόβλεπτου καιρού είναι άγνωστο εάν καταφέρουν οι παραγωγοί να συγκομίσουν τα βαμβάκια.
Η ένωση ζητά από τον ΕΛΓΑ να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών ώστε να υποβληθούν οι δηλώσεις ζημιών από τους αγρότες.
Παράλληλη η ένωση αγροτών συνεταιρισμένων Διδυμοτείχου – Έβρου τονίζει ότι στις 24 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της Ε.Α.Σ. Διδυμοτείχου – Έβρου στο Διδυμότειχο και συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας , των Δήμων, των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Αγροτικών Συλλόγων με θέμα συζήτησης «Δεσμευτική απάντηση και οριστική λύση από το Υ.Π.Α.Α.Τ. για το πρόβλημα της τεράστιας καταστροφής βαμβακιού και σιτηρών 2018».
Λαμβάνοντας υπ όψιν, ότι μετά από την συνάντηση των φορέων του Νομού μας με τον Υπουργό στις 9-10-2018 δεν υπάρχει αποτέλεσμα , αποφασίσθηκε ότι εάν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες δεν τους δοθούν απαντήσεις από τους Βουλευτές Ν. Έβρου για τα προβλήματα (απώλεια εισοδήματος, συνδεμένη βάμβακος κ.α.), ο αγροτικός κόσμος και οι φορείς του νομού μας θα δράσουν δυναμικά με την επίσκεψη τους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.