, Τετάρτη
19 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Προσφυγή δικηγόρων: «Πολλοί οδηγήθηκαν σε υποσιτισμό, λόγω κορονοϊού»

Προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ελλάδας για παράβαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη υποστηρίζουν δικηγορικοί σύλλογοι στη χώρα διαμαρτυρόμενοι για ανισότητα στη λήψη μέτρων ενίσχυσης στον κλάδο, σχετικά με άλλους την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού. Στην προσφυγή γίνονται αναφορές για την κατάσταση στην οποία περιήλθαν δικηγόροι λόγω των μέτρων όπως «ωθήθηκαν σε πείνα και υποσιτισμό», όπως και ότι δεν είχαν ρεύμα και τηλέφωνο. Η προσφυγή έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς εντός του δικηγορικού σώματος και είναι ενδεικτικό ότι ορισμένοι σύλλογοι δεν την έχουν υποστηρίξει.
Η προσφυγή έχει υποστηριχθεί μεταξύ άλλων από τον δικηγορικό σύλλογο Αθηνών και αρκετούς άλλους συλλόγους, όμως δεν συμφώνησαν με την κατάθεσή της σύλλογοι μεταξύ των οποίων και ο δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης. Ο κύριος λόγος των διαφωνιών είναι οι αναφορές για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Έλληνας δικηγόρος λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, όπως μεταφέρονται στην προσφυγή προς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Οι καταγγέλλοντες υποστηρίζουν ότι η μεταχείριση των Ελλήνων δικηγόρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 όχι μόνο δεν «προστατεύει» τους δικηγόρους από τη φτώχεια, αλλά από μόνη της ώθησε πολλούς από αυτούς στη φτώχεια (συμπεριλαμβανομένων σε ορισμένες περιπτώσεις σε οξεία και απειλητική για τη ζωή φτώχεια), σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και έχει εκθέσει ορισμένους από αυτούς στη ζωή σε συνθήκες οξείας στέρησης», σημειώνεται σε τμήμα της προσφυγής που έχει γίνει γνωστή σε δικηγόρους όλης της χώρας.
Φράσεις που περιλαμβάνονται στην προσφυγή όπως «εξέθεσε ορισμένες από αυτές τις οικογένειες σε υποβάθμιση, υποσιτισμό, που ζούσαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και επικοινωνίες, ακόμη και πείνα», αναφερόμενοι στην κατάσταση δικηγόρων είναι αυτές που έχουν προκαλέσει αντιρρήσεις και γι’ αυτό δεν υποστηρίχθηκε συνολικά η προσφυγή.
Στην προσφυγή αναφέρεται ότι έχει παραβιαστεί η απαγόρευση της διάκρισης που περιλαμβάνεται στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, επειδή δεν λήφθηκαν για όλες τις εργασιακές τάξεις παρόμοια μέτρα, όπως και ότι παραβιάστηκε το άρθρο 30 περί λήψης θετικών μέτρων για την αποτροπή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ακόμη υποστηρίζονται οι παραβιάσεις των άρθρων 11, 13 και 32 που αφορά την παροχή βοηθημάτων, των άρθρων 16 και 17 που αφορούν τα παιδιά των δικηγόρων.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.