, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Σε δίκη δάσκαλος που παρενοχλούσε τηλεφωνικά μητέρα μαθητή του

Δάσκαλος παραπέμπεται σε δίκη κατηγορούμενος ότι πήρε το τηλέφωνο μητέρας μαθητή από τα αρχεία του σχολείου και της τηλεφωνούσε διαρκώς κάνοντας διάφορες… περίεργες προτάσεις και μιλώντας με αισχρόλογα. Ο εκπαιδευτικός παραπέμπεται για το αδίκημα  της παραβίασης προσωπικών δεδομένων γονέα μαθητή του σχολείου όπου υπηρετούσε ως υποδιευθυντής, όπου πάντως εξακολουθεί να ασκεί τα εκπαιδευτικά του καθήκοντα…
Του Κώστα Καντούρη
Η υπόθεση ξεκίνησε όταν μητέρα μαθητή κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων, καθώς δεχόταν τηλεφωνήματα στο προσωπικό της τηλέφωνο, στα οποία ο άγνωστος μέχρι τότε καλών, εκτός του ότι της έκανε διάφορες… περίεργες προτάσεις, μιλούσε αισχρά και την έβριζε, όπως τουλάχιστον υποστήριζε η μηνύτρια. Η υπόθεση δύο χρόνια μετά έβγαλε… λαγό, καθώς αποκαλύφτηκε από την άρση απορρήτου πως το τηλέφωνο του καλούντα ήταν το τηλέφωνο του υποδιευθυντή του σχολείου, ο οποίος ήταν δάσκαλος στην τάξη του παιδιού της γυναίκας.
Ο δάσκαλος, χωρίς να είναι σε θέση να αρνηθεί όσα συνέβησαν, ζητούσε επίμονα συγγνώμη. Τελικά η μητέρα του μαθητή δέχτηκε τη συγγνώμη και απέσυρε τη μήνυση για προσβολή προσωπικότητας και εξύβριση, αφού προηγουμένως ο δάσκαλος δέχτηκε να μην της τηλεφωνήσει άλλη φορά, όπως και να μην την προσεγγίζει με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμη και με τη φυσική του παρουσία. Μάλιστα υπέγραψε  και σχετικό συμφωνητικό, με το κείμενο του οποίου δεσμευόταν να μην την ενοχλήσει άλλη φορά στο μέλλον. Μπορεί σε εκείνο το στάδιο η ποινική διαδικασία να μην προχώρησε, αφού τα συγκεκριμένα αδικήματα διώκονται μόνον κατ’ έγκληση, εναντίον του δασκάλου όμως κινήθηκε πειθαρχική έρευνα.
Το… απόρρητο
Η διαδικασία εντοπισμού της ταυτότητας του άγνωστου καλούντα, που τελικά ήταν ο δάσκαλος, καθυστέρησε περίπου δυόμισι χρόνια. Ταυτόχρονα όμως οι εισαγγελικές αρχές κίνησαν σε βάρος του αυτεπάγγελτη διαδικασία έρευνας για παραβίαση απορρήτου. Και αυτό, επειδή ο δάσκαλος κατηγορείται ότι είχε πάρει τον τηλεφωνικό αριθμό της μητέρας του μαθητή από τον κατάλογο που διατηρεί το σχολείο και στο οποίο οι γονείς δηλώνουν τα τηλέφωνά τους για περίπτωση ανάγκης των παιδιών.
«Επεξεργάστηκε και εκμεταλλεύτηκε κατά τρόπο αθέμιτο και μη νόμιμο δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, που εντάσσονται σε σχετικό αρχείο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα καθ’ υπέρβαση του σκοπού για τον οποίο αυτά συλλέχθηκαν», αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, το κατηγορητήριο που παραπέμπει τον δάσκαλο σε δίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Στο κατηγορητήριο σημειώνεται, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ότι ο δάσκαλος χρησιμοποίησε την ιδιότητά του και έτσι απέκτησε τη δήλωση της παθούσας, που έγινε στο σχολείο και από εκεί πήρε το κινητό της τηλέφωνο. Γίνεται αναφορά μάλιστα για διαρκείς κλήσεις στη γυναίκα, με απόκρυψη τηλεφωνικού αριθμού και μοναδικό σκοπό να τη βρίζει και να της μιλάει χυδαία.
Συγκεκριμένα, τονίζεται πως μόνον μία ημέρα του Δεκεμβρίου 2013, που αναφέρεται στο κατηγορητήριο, έγιναν 24 «κακόβουλες» –όπως ακριβώς χαρακτηρίζονται– κλήσεις στη γυναίκα μέσα σε μόνο τρεις ώρες. Βασική μάρτυρας κατηγορίας σε αυτό το σκέλος της υπόθεσης, καθώς για την προσβολή προσωπικότητας και την εξύβριση η μήνυση αποσύρθηκε, είναι η μητέρα του παιδιού, που πλέον δεν πηγαίνει στο συγκεκριμένο σχολείο. Έγκυρες πηγές ανέφεραν πως επιβεβαίωσε όσα συνέβησαν το 2013, ενώ συμπλήρωσε πως ο δάσκαλος εξακολουθεί να παρουσιάζει παρόμοια συμπεριφορά και να έχει παραβιάσει το συμφωνητικό που ο ίδιος υπέγραψε, ζητήματα που θα εξεταστούν από το δικαστήριο και ενδεχομένως η ίδια να κινηθεί εκ νέου εναντίον του.
«Πρόκειται για μία απαράδεκτη συμπεριφορά αυτών που αντί να υπηρετούν τη λειτουργία της εκπαίδευσης επιδίδονται σε ανοίκειες και ανήθικες συμπεριφορές εκμεταλλευόμενοι την προνομιακή θέση τους», δήλωσε στην Κarfitsa ο συνήγορος πολιτικής αγωγής που εκπροσωπεί τη μητέρα, Γιάννης Νισύριος.
Στο σχολείο πάντως μετά τον θόρυβο που έγινε δεν φαίνεται να άλλαξε κάτι, καθώς ο δάσκαλος εξακολουθεί να υπηρετεί στην ίδια θέση, παρ’ ότι οι διοικητικές αρχές που διενεργούν την έρευνα έχουν στα χέρια τους ουσιαστικά την «ομολογία» του για την ενόχληση της μητέρας…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ