22:48, Σάββατο
02 Ιουλίου 2022

Συνολάκης: Την εντολή εκκένωσης δεν την περιμένεις από τον απλό πυροσβέστη αλλά από τους επιτελείς

Νέες αιχμές για την αβελτηρία των αρχών στην περίπτωση της φωτιάς στο Μάτι που άφησε πίσω της 99 νεκρούς άφησε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης.
«Δεν μπορεί να περιμένουμε από τον πυροσβέστη με τα 1.200 ευρώ να πάρει τέτοιες αποφάσεις (σ.σ. εκκένωσης) αλλά το περιμένουμε από μια ομάδα του κράτους. Η πρώτη βασική υποχρεώση του κράτους είναι να προστατεύει τις ζωές των πολιτών» είπε ο κ. Συνολάκης.
Όπως τόνισε με βάση τα μοντέλα προσομοίωσης που χρησιμοποίησε «δεν θα είχαμε καθόλου θύματα αν είχε γίνει εκκένωση». «Αλλά και αν πούμε ότι είχαμε καθυστερήσεις, χωρίς καμία εντολή οργανωμένης εκκένωσης, υπάρχει κάποιος που να αμφιβάλει ότι ακόμα και μισή ώρα νωρίτερα να είχε γίνει εκκένωση, θα είχαμε λιγότερα θύματα;» αναρωτήθηκε ο κ. Συνολάκης.
«Δεν μπορείς να έχεις ένα τόσο ακραίο φυσικό φαινόμενο και κανείς να μην πει εκκενώστε» τόνισε ο κ. Συνολάκης. Επικαλέστηκε, μάλιστα, δεκάδες μαρτυρίες κατοίκων στο Μάτι ότι «κανείς δεν τους είπε σηκωθείτε να φύγετε τώρα, η φωτιά περνάει τη Μαραθώνος». «Στο Βουτζά είχαμε λιγότερα θύματα γιατί έβλεπαν τη φωτιά» πρόσθεσε ο διαπρεπής ακαδημαϊκός.
Όσον αφορά, τέλος, τις αντιδράσεις για το πρόσωπό του και την απρεπή επίθεση του Παύλου Πολάκη, ο Κωνσταντίνος Συνολάκης είπε οτι είναι «ανοησία να πυροβολούν τον αγγελιοφόρο. Πρέπει να αποκτήσουμε την κουλτούρα των εκκενώσεων. Όταν ένα φαινόμενο ξεπερνάει τις δυνάμεις μας πρέπει να εκκενώνουμε και ο αγγελιοφόρος είμαι εγώ που λέει ότι πρέπει να αλλάξει και δέχομαι κριτική ότι όσα λέω είναι κομματικά».