12:12, Σάββατο
13 Αυγούστου 2022

Τέλος στα capital controls – Ελεύθερες οι αναλήψεις από 1 Οκτωβρίου

Υπουργική απόφαση που αναμένεται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ το αργότερο ως την Παρασκευή προβλέπει την πλήρη άρση των capital control σε ό,τι αφορά τις οικονομικές συναλλαγές στο εσωτερικό της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα, οι αλλαγές στα όρια αναλήψεων και τις μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό θα ισχύσουν από την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου. Ελεύθερες θα είναι στο εξής οι αναλήψεις, καθώς το υφιστάμενο όριο ανάληψης των 5000 ευρώ τον μήνα ουσιαστικά δεν έχει νόημα, αφού για τους περισσότερους καταθέτες ξεπερνά κατά πολύ τις σχετικές ανάγκες τους.
Για τις συναλλαγές στο εξωτερικό δεν αναμένεται μεγάλη διαφοροποίηση, αν και πιθανώς να υπάρξει και εκεί μία μερική χαλάρωση.
Από τη στιγμή της δημοσίευσής της σχετική απόφασης, προβλέπεται να ισχύσουν τα εξής:
– Απελευθερώνονται πλήρως οι αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα. Σήμερα υπάρχει όριο 5.000 ευρώ, το μήνα, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, οι αναλήψεις, δεν φτάνουν ούτε στο ποσό των 1.000 ευρώ. Εξάλλου, από τον Ιούνιο που αυξήθηκε το όριο αναλήψεων, από 2.400 σε 5.000 ευρώ, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί, αντί να μειωθούν.
– Απελευθερώνονται και θα είναι χωρίς όριο και οι περιορισμοί στις αναλήψεις μέσω πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών
– Επιτρέπονται οι αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό μέχρι 5.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των αναλήψεων μέσω πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα.
– Αυξάνονται από 3.000 ευρώ, σε 10.000 ευρώ το ποσό, που θα μπορεί να μεταφέρει φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό.
– Επιτρέπεται η εξαγωγή ποσών έως 100.000 ευρώ από 40.000 ευρώ σήμερα, τα οποία αφορούν συναλλαγές επιχειρήσεων προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Το ποσό των 100.000 ευρώ θα αφορά καθεμία συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα.
– Επιτρέπεται η εξ ολοκλήρου εξαγωγή στο εξωτερικό κεφαλαίων που αποτελούν κέρδος από επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Ειδικότερα, χρηματικά ποσά που αποτελούν κέρδη και μερίσματα προερχόμενα από επενδεδυμένα κεφάλαια στην Ελλάδα, θα μπορούν να μεταφερθούν στο εξωτερικό έως ποσοστό 100% του επενδεδυμένου κεφαλαίου για κάθε ημερολογιακό έτος, σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου σε τράπεζα του εξωτερικού. Αυτό θα ισχύει με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για κέρδη που προέρχονται από κεφάλαια που μεταφέρθηκαν από το εξωτερικό στην Ελλάδα με έμβασμα σε λογαριασμό του δικαιούχου που τηρείται σε τράπεζα στην Ελλάδα.
– Επιτρέπεται η πληρωμή ή εξόφληση επιταγών και εγγυητικών επιστολών σε μετρητά. Σημειώνεται ότι σήμερα επιτρέπεται μόνο η κατάθεσή τους σε τραπεζικό λογαριασμό.