01:27, Κυριακή
03 Ιουλίου 2022

Το ΑΠΘ συμμετέχει σε καινοτόμο πρόγραμμα για τα παιδιά στον Έβρο

Το καινοτόμο πρόγραμμα σχεδιασμού για παιδιά 
(Design Lab for Kids) του Εργαστηρίου Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ επέλεξε για φέτος η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» ως Διαχειριστική Αρχή των Προγραμμάτων Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020» και «Βαλκανική-Μεσόγειος 2014-2020» για τον εορτασμό της Ημέρας Ευρωπαϊκής Συνεργασίας (EC Day) 2018.

Ειδικά για την περίσταση, το Εργαστήριο Βιομηχανικού Σχεδιασμού έχει σχεδιάσει και θα υλοποιήσει μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση με θέμα το κουκούλι, με τη μορφή ενός δημιουργικού εργαστηρίου για παιδιά Ε’ Δημοτικού στο Σουφλί.
Η εφαρμογή “cocoon creative lab” ξεπερνά τα στενά όρια του κουκουλιού ως πρώτης ύλης για την παραγωγή μεταξιού και στοχάζεται ευρύτερα ως προς την έννοια του κουκουλιού. Εξετάζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του κουκουλιού όπως την επιλεκτική διαπερατότητα στον αέρα και το φως, την προστασία, το στοιχείο του ορίου/συνόρου που περικλείει χώρο, τον εφήμερο περιέκτη μιας ζωής που αναπτύσσεται για να απελευθερωθεί αναζητώντας τη συνέργεια με το ευρύτερο περιβάλλον. Αναπτύσσει την παρατήρηση αντικειμένων γύρω μας που προσομοιάζουν στο κουκούλι για να οδηγήσει σταδιακά στο δημιουργικό σχεδιασμό νέων κουκουλιών για την προστασία ενός πολύτιμου περιεχομένου.
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Γιώργος Δ. Λιαμάδης
Επίκ. Καθηγητής Εργαστηρίου Βιομηχανικού Σχεδιασμού Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ
Ερευνητική / διδακτική ομάδα:
Καλτσά Μαριάννα, Εικαστικός / Αρχιτέκτων, υποψήφια διδάκτωρ ΑΠΘ
Μπακαλιού Κατερίνα, Αρχιτέκτων / Μουσειοπαιδαγωγός
Φουστέρη Αθηνά, Αρχιτέκτων / Παιδαγωγός
Ειδική σύμβουλος σε θέματα εκπαίδευσης:
Κώστογλου Άννα, Εκπαιδευτικός