Το μαφιόζικο έγκλημα με… ένστολο παρασκήνιο

Ο κύκλος ενός εγκλήματος, στα παρασκήνια του οποίου έγιναν αναφορές σε μεγάλες υποθέσεις διακίνησης μεταναστών με κέρδη πακτωλούς εκατομμυρίων ευρώ, με εμπλοκή της μαφίας της θάλασσας που είχαν συγκροτήσει κακοποιοί με τις πλάτες λιμενικών, έκλεισε στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης.

Από τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Το δικαστήριο καταδίκασε έναν 56χρονο ομογενή από τη Γεωργία σε ισόβια και 7 χρόνια επιπλέον κάθειρξη. Σύμφωνα με την απόφαση, ήταν αυτός που σκότωσε έναν 64χρονο, τον τύλιξε με ένα πλαστικό πράσινο οικοδομικό δίχτυ, τον έριξε σε ένα μικρό φυσικό φράγμα στον Άγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκης και τοποθέτησε πάνω του δύο μεγάλες πέτρες για να μείνει στον πυθμένα. Περαστικός είδε λίγες ημέρες αργότερα το χέρι του νεκρού και από εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του μυστηρίου.

Οκτώβριος 2007. Στο Ναυτοδικείο Θεσσαλονίκης, στο περιθώριο της δίκης δύο λιμενικών για δωροδοκία, με προσημειωμένα χαρτονομίσματα των 15.000 ευρώ, το όνομα του 64χρονου αναφέρεται εκτενώς στις συζητήσεις των παραγόντων της διαδικασίας. Όμως και στην απολογία του ο ένας λιμενικός, αρνούμενος ότι έχει οποιαδήποτε εμπλοκή με το κατηγορητήριο δηλαδή ότι εισέπραξε χρήματα για να κάνει τα «στραβά μάτια» στις διακινήσεις μεταναστών, υποστηρίζει πως γνωρίζει ότι ενεργό ρόλο είχε ο Γιάννης Παλαιολόγος, 64 χρόνων. Αναφέρει ότι τον γνώρισε επιχειρώντας να αποκαλύψει τα παράνομα δίκτυα των δουλεμπόρων.

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2007. Περαστικός ειδοποιεί την αστυνομία καθώς διέκρινε ένα πτώμα στο φράγμα του Αγίου Αντωνίου. Η ταυτότητά του παραμένει άγνωστη για περίπου ένα μήνα, μέχρι που ταυτοποιούνται τα στοιχεία από τον κατάλογο των εξαφανισθέντων. Πρόκειται για τον Γιάννη Παλαιολόγο, 64 χρόνων, το όνομα του οποίου είχε «φάκελο» στις διωκτικές αρχές, ενώ τελευταία ήταν ύποπτος για υποθέσεις διακίνησης μεταναστών που αποβιβάζονταν κατά δεκάδες στις ακτές της Χαλκιδικής. Ο 64χρονος ήταν χτυπημένος εννέα φορές στο κεφάλι, δεμένος χειροπόδαρα και τυλιγμένος με ένα οικοδομικό πλαστικό πλέγμα.

«Ήταν το πρόσωπο που συνέθετε ένα από τα κομμάτια του παζλ εκείνων των διακινήσεων. Μάλλον τους χάλασε την μπουγάδα», λέει σήμερα στην Karfitsa πρόσωπο που είχε ερευνήσει τη δολοφονία του Παλαιολόγου. Όλοι οι εμπλεκόμενοι δεν πρόκειται να αποκαλυφτούν ποτέ, όμως θεωρείται βέβαιο ότι προέρχονται από τους οργανωτές εκείνων των διακινήσεων. «Φαίνεται ότι ήταν πολλοί μέσα στο κόλπο. Δεν είναι δυνατόν να αφήνεις μετανάστες στη Χαλκιδική χωρίς να σε αντιληφθούν οι αρχές. Κάποιος έκανε πλάτες», συμπλήρωσε.

Η κάρτα sim

Καταδικασμένος για το μαφιόζικο έγκλημα είναι ένας 56χρονος ομογενής, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί και σε κάθειρξη 17 χρόνων για διακίνηση άλλων μεταναστών στον Έβρο. Το δικαστήριο και σε δεύτερο βαθμό έκρινε πως αυτός ήταν ο εκτελεστής του Παλαιολόγου. Ο ίδιος όμως δεν ομολόγησε ποτέ. Αντίθετα, δέχτηκε ότι συμμετείχε στις οργανώσεις των διακινήσεων Ιρακινών από τα τουρκικά παράλια, σε ερημικές παραλίες της Χαλκιδικής που απέφερε στα κυκλώματα εκατομμύρια ευρώ. «Τον γνώρισα τον Παλαιολόγου και συζητούσαμε να κάνουμε μία δουλειά μαζί, να φέρουμε κόσμο. Όμως δεν τον σκότωσα, ούτε είχα κανέναν λόγο», ισχυρίστηκε στην απολογία του, χωρίς να πείσει. Και πώς να έπειθε, αφού το κουβάρι της δολοφονίας άρχισε να ξετυλίγεται όταν δίπλα στη σορό του 64χρονου βρέθηκε μία κάρτα sim, από το περιεχόμενο της οποίας επιβεβαιώθηκαν μεταξύ τους συνομιλίες.

Στις 3 Οκτωβρίου φαίνεται ότι ο κατηγορούμενος μιλάει στο τηλέφωνο με τον Παλαιολόγου, επαφή που επιβεβαιώνει και ο ίδιος. Την επόμενη μέρα στον λογαριασμό του κατατίθεται το ποσό των 12.000 ευρώ. Και ο 64χρονος εξαφανίζεται. Η 3η Οκτωβρίου εκτιμάται ότι ήταν η μέρα δολοφονίας του, όπως είχε πει από την πρώτη ημέρα ο ιατροδικαστής που υπολόγισε τη στιγμή θανάτου σε έξι ημέρες πριν τον εντοπισμό της σορού μέσα στο νερό, στο φράγμα του Αγίου Αντωνίου, κοντά στα Βασιλικά. Ωστόσο η υπεράσπιση κατέθεσε ότι η κάρτα sim, που ανήκε στο θύμα, ήταν ενεργοποιημένη και την επόμενη μέρα.

Στην υπόθεση εμπλέκεται ακόμη ένα πρόσωπο, που αναζητείται από την ώρα που εξιχνιάστηκε η υπόθεση και πλέον φυγοδικεί. Θεωρήθηκε για τις δικαστικές και διωκτικές αρχές ως ο παραγγελιοδόχος της δολοφονίας. «Ήταν ένα συμβόλαιο θανάτου που εκτέλεσε ο κατηγορούμενος, κατά παραγγελία του φυγόδικου καθώς φαίνεται πως διαφώνησαν για τις διακινήσεις μεταναστών στις οποίες συμμετείχαν», είπε στην καταδικαστική πρότασή του ο εισαγγελέας της έδρας του Κακουργιοδικείου αντεισαγγελέας Εφετών Λεωνίδας Νικολόπουλος.

Οι αρχές είχαν καταλήξει σε έξι υποθέσεις διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στη Χαλκιδική για τις οποίες καταδικάστηκε ο βασικός κατηγορούμενος, αλλά και δύο ακόμη συγκατηγορούμενοί του που βαρύνονταν μόνον με τις διακινήσεις. Αρχικά πάντως είχε υπολογιστεί ότι στις περιπτώσεις που βρήκαν οι αρχές, από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007, αποβιβάστηκαν στα παράλια της Χαλκιδικής, κυρίως της Σιθωνίας 1.125 μετανάστες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ