Το παζλ του τρόμου στον Έβρο – Τι προβληματίζει τις αρχές μετά την τριπλή δολοφονία

Του Κώστα Καντούρη
Το πιο ακραίο σενάριο φοβούνται οι επιτελείς της ασφάλειας Ορεστιάδας, οι οποίοι εξετάζουν με προσοχή τα στοιχεία της πρωτοφανούς τριπλής δολοφονίας που αποκαλύφτηκε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης στο Πραγγί. Συνθέτουν κομμάτι – κομμάτι το παζλ των στοιχείων και των εκτιμήσεων για τα κίνητρα του δράστη, φοβούμενοι πως έχουν να αντιμετωπίσουν έναν «επαγγελματία εκτελεστή», ο οποίος μπορεί να επέστρεψε στην Τουρκία, αλλά κανείς δεν αποκλείει να συνέχισε το ταξίδι του στην ελληνική επικράτεια.
«Ο τρόπος που έχουν γίνει τα τρία πανομοιότυπα τραύματα στους λαιμούς των γυναικών οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο δράστης γνωρίζει πώς να σκοτώσει στο συγκεκριμένο σημείο. Είναι ιδιαίτερη η μεθόδευση». Αστυνομικός, έμπειρος στην έρευνα εγκλημάτων, ο οποίος ενημερώθηκε για τα ευρήματα στις τρεις γυναίκες του Έβρου, εκφράζει φόβους ότι η υπόθεση δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Άλλωστε δεν έμειναν τυχαία στον τόπο του εγκλήματος επί 2,5 ώρες ο πολύπειρος ιατροδικαστής Αλεξανδρούπολης Π. Παυλίδης και οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. στη Θράκη. Ο πρώτος στη συνέχεια δήλωνε πως «δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο στον Έβρο», ενώ οι υπόλοιποι είχαν δώσει εντολή να μην πλησιάσει κανείς σε απόσταση 100 μέτρων το σημείο όπου βρέθηκαν νεκρές οι τρεις γυναίκες, οι οποίες δεν αποκλείεται να ήταν και στενοί συγγενείς.
Η φαρέτρα των στοιχείων των διωκτικών αρχών είναι γεμάτη, όχι όμως ικανή να δείξει το κίνητρο του δράστη ή των δραστών. Αυτό μπορεί να γίνει μόνον εάν συλληφθεί, καθώς ακόμη και να γίνει γνωστή η ταυτότητά του δεν σημαίνει πως η ασφάλεια μπορεί άμεσα να έχει τα συμπεράσματα για τα κίνητρά του. Σε πρώτη φάση η αστυνομία εικάζει πως πίσω από το στυγερό τριπλό έγκλημα βρίσκεται διακινητής μεταναστών, ο οποίος σκότωσε τις γυναίκες εν είδει «τιμωρίας» που δεν πλήρωσαν το τίμημα της διακίνησης και παράλληλα για να βλέπουν και οι υπόλοιποι μετανάστες «ποιο είναι το αφεντικό» στα σύνορα.
«Η αξία της γυναίκας στις συγκεκριμένες κοινωνίες γνωρίζουμε ποιά είναι για αυτούς τους ανθρώπους. Έτσι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι με ευκολία θυσίασαν τρεις γυναίκες για να δείξουν στους υπόλοιπους που θα περάσουν τα σύνορα ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν χωρίς να πληρώσουν», τόνισε μιλώντας στην Κarfitsa ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., έμπειρος σε θέματα μεταναστών.
Τα στοιχεία
Αυτά που με προσοχή αξιολογούν οι ερευνητές αστυνομικοί είναι αρχικά τα δύο μαχαίρια, από τα οποία περιμένουν να δώσουν κάποιες απαντήσεις. Σε πρώτη φάση εάν εκτός του γενετικού υλικού των θυμάτων υπάρχει DNA άλλων προσώπων. Αυτό θα δείξει άμεσα πόσα πρόσωπα κράτησαν τα μαχαίρια και ειδικά αυτό του στρατιωτικού τύπου, με το οποίο έγιναν και τα τραύματα στους λαιμούς των γυναικών. Αυτό που ελπίζεται πάντως είναι να έχει μείνει στο μαχαίρι δακτυλικό αποτύπωμα, που φαντάζει δύσκολο επειδή οι καιρικές συνθήκες αλλοιώνουν τέτοια στοιχεία. Εάν όμως βρεθεί, οι αστυνομικοί θεωρούν βέβαιο πως ο δράστης θα ταυτοποιηθεί. «Οι περισσότεροι διακινητές είναι καταγεγραμμένοι, ακόμη και αν έχουν αφεθεί σε κάποια στιγμή ελεύθεροι», έλεγαν οι αισιόδοξοι αστυνομικοί.
Οι γυναίκες βρέθηκαν χωρίς μαντήλες στα πρόσωπά τους. Είτε δεν φορούσαν, καθώς στις κοινωνίες των Κούρδων και των Ιρανών μπορεί να συμβεί, είτε φορούσαν και τις αφαίρεσαν οι ίδιες ή οι δράστες. Είχαν μαζί τους τα κοσμήματα και τα χρήματά τους. Όχι όμως στοιχεία που να παραπέμπουν στην ταυτότητα και καταγωγή τους, που θα επιβεβαιωθεί και αυτή με τον έλεγχο DNA. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι προέρχονται από χώρες της Μέσης Ανατολής.
Και οι δύο ήταν δεμένες πισθάγκωνα και ενδεχομένως, ειδικά η μία απ’ αυτές, να αντέδρασε έντονα, που μπορεί να εξηγήσει τα τρία επιπλέον τραύματα στο στήθος της. Η δέσμευση των γυναικών στα χέρια σε συνδυασμό με τα θανατηφόρα τραύματα στον λαιμό, αποτελούν τον συνδυασμό του τρόμου για τις διωκτικές αρχές. Το σκηνικό αυτό παραπέμπει σε εκτελέσεις για θρησκευτικούς λόγους από σκληρούς ισλαμιστές, σενάριο που δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται οι διωκτικές αρχές. Μάλιστα οι αναφορές τοπικών παραγόντων για εκτέλεση που παραπέμπει στον ISIS, διαψεύστηκε κατ’ ευθείαν από τις αρχές.
Εκτός πάντως από τα στοιχεία των εγκληματολογικών εργαστηρίων, ουσιαστικά θεωρούνται και αυτά που θα προκύψουν από τη νεκροτομή, η οποία αναμενόταν να ολοκληρωθεί χθες το βράδυ. Ο ιατροδικαστής στη νεκροψία βρήκε στοιχεία, όμως η αλλοίωση των χαρακτηριστικών λόγω της τουλάχιστον τετραήμερης παραμονής των νεκρών στην ύπαιθρο, ενδεχομένως να «έκρυψε» κρίσιμα σημεία, που μπορούν να διακριθούν μόνον από τη νεκροτομή.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ