05:18, Σάββατο
25 Ιουνίου 2022

Χάνουν τα «παλάτια» τους…

Ο… τρελός χορός των πλειστηριασμών, που θα βγάλει «στο σφυρί» σε όλη την Ελλάδα δεκάδες διαμερίσματα, βίλες, ξενοδοχεία, καταστήματα, επιχειρήσεις, οικόπεδα και αγροτεμάχια, άρχισε!

Από την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου και μέχρι το τέλος του 2019, έχουν προγραμματιστεί 5.039 πράξεις που θα ολοκληρωθούν ηλεκτρονικά, ενώ συνεχώς εγγράφονται και άλλα περιουσιακά στοιχεία φορολογούμενων που δεν είναι συνεπείς στην Εφορία, αδυνατώντας να πληρώσουν τις οφειλές τους.

Στον κατάλογο των προς εκποίηση έχουν αναρτηθεί 40 υποθέσεις που αφορούν σε ξενοδοχειακές μονάδες, 1.379 που αφορούν σε κατοικίες, 123 σε επαγγελματικούς χώρους, 321 σε θέσεις παρκινγκ, 377 σε καταστήματα, 204 σε γραφεία, 216 σε οικόπεδα, 400 σε αποθήκες, 150 σε βιομηχανικούς χώρους, 291 σε αγροτεμάχια.

Από το ηλεκτρονικό… σφυρί δεν έχουν γλιτώσει ούτε τα κινητά περιουσιακά στοιχεία όσων χρωστούν σε τράπεζες, Δημόσιο ή σε ιδιώτες.

Στη λίστα των πλειστηριασμών περιλαμβάνεται και πλήθος διαμερισμάτων μεσαίας ή μικρής αξίας, δηλαδή κάτω των 100.000 ευρώ, οι κάτοχοι των οποίων, όπως υποστηρίζουν οι τράπεζες, δεν έχουν ανταποκριθεί σε προσπάθειες ρύθμισης της οφειλής, καθώς και μικρά ή μεγάλα καταστήματα ή εμπορικοί χώροι.

Ποιοι χάνουν τα σπίτια τους

Ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής Πέτρος Μαντούβαλος φαίνεται να έχει μία οφειλή 50.000 ευρώ σε τράπεζα, για την οποία βγαίνουν σε πλειστηριασμό ακίνητα ιδιοκτησίας του στο Πειραιά. Πρόκειται για οκτώ γραφεία που βρίσκονται στον έβδομο όροφο πολυκατοικίας, στο κέντρο του Πειραιά.

Συνολικά, η τιμή πρώτης προσφοράς και των οκτώ γραφείων ανέρχεται στο ποσό των 164.000 ευρώ. Τα εν λόγω ακίνητα φαίνεται να έχουν «βάρη» πολλών χιλιάδων ευρώ, προσημειώσεις και αναγκαστικές εκτελέσεις λόγω χρεών προς τράπεζα και οφειλών προς το Δημόσιο.

Σε πλειστηριασμό για χρέη σε τράπεζα βγαίνει στις 20 Φεβρουαρίου διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, ιδιοκτησίας του γνωστού δικηγόρου Αλέξανδρου Λυκουρέζου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο e-auction, στις 20 Φεβρουαρίου η τράπεζα εκπλειστηριάζει ακίνητο 213 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο βρίσκεται στην οδό Δημόκριτου, στο Κολωνάκι. Ο πλειστηριασμός γίνεται για χρέη 100.000 ευρώ και η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στα 441.000 ευρώ.

Σε πλειστηριασμό βγαίνει από τις πιστώτριες τράπεζες, στις 13 Φεβρουαρίου, μέρος της προσωπικής περιουσίας της Βασιλικής Κεστεκίδου, της Leonidas με τα ομώνυμα σοκολατάκια. Πρόκειται για κατοικία η οποία αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο, συνολικής επιφάνειας περίπου 1.280 τετραγωνικών μέτρων, και είναι χτισμένη σε οικόπεδο έξι στρεμμάτων, στη θέση «Άγιος Νικόλαος Λαγονησίου», στο 39ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Σουνίου. Επιπλέον, το ακίνητο διαθέτει πισίνα 230 τετραγωνικών μέτρων και γήπεδο τένις 440 τετραγωνικών.

Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει ορισθεί στο ποσό των 10.527.000 ευρώ, ενώ το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι 450.000 ευρώ.

Στο «σφυρί» και η πολυτελής, παραθαλάσσια βίλα της Βιργινίας Βεντουράκη στην Καρδιανή Τήνου, με τιμή εκκίνησης 1.400.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα γίνει στις 13 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μονοκατοικία με δύο ξενώνες συνολικού εμβαδού 564 τετραγωνικών μέτρων. Η βίλα ανήκε στον αείμνηστο Σεραφείμ Φυντανίδη, τον άνθρωπο που έγραψε ιστορία στον ελληνικό Τύπο. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ο δημοσιογράφος επέλεξε την Τήνο για να χτίσει εκεί ένα ονειρεμένο σπίτι, ακριβώς δίπλα στο κύμα. Τη διακόσμηση του σπιτιού την επιμελήθηκε η σύζυγός του, Βιργινία Βεντουράκη.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το εν λόγω ακίνητο βγαίνει «στο σφυρί». Η διαδικασία έχει επαναληφθεί και άλλες φορές, όμως όλοι οι προηγούμενοι πλειστηριασμοί απέβησαν άκαρποι.

Το πιο ακριβό ακίνητο

Πλειστηριασμός-μαμούθ στην Υγεία! Είναι το ακίνητο με την υψηλότερη τιμή πρώτης προσφοράς. Πρόκειται για ένα τεράστιο κτίριο, 50.812 τετραγωνικών μέτρων, στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου, που θα φιλοξενούσε το ογκολογικό νοσοκομείο «Ερασίνειο», και θα βγει σε πλειστηριασμό στις 20 Φεβρουαρίου.

Για αυτό το κτίριο υπήρξε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που είχε εμπνευστεί ο μαιευτήρας Ν. Λοΐσιος και στο οποίο κατά καιρούς είχαν εμπλακεί γνωστά ονόματα ως επενδυτές. Το νοσοκομείο ουδέποτε λειτούργησε και τώρα η Eurobank βγάζει το ακίνητο σε πλειστηριασμό, με τιμή εκκίνησης τα 25.700.000 ευρώ.