, Τετάρτη
19 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Χαριστική βολή για την κτηνοτροφία οι ελληνοποιήσεις γάλακτος

Ρεπορτάζ: Βιβή Ανδρίτσου
Πληγή που αιμορραγεί για τον πολύπαθο κλάδο της κτηνοτροφίας, είναι οι ελληνοποιήσεις γάλακτος. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν την πάταξη του φαινομένου, το οποίο τον τελευταίο χρόνο λαμβάνει έντονες διαστάσεις, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας  και συμπίεσης τιμών στον κλάδο.
Αποφασισμένος να σταματήσει τις παράνομες ελληνοποιήσεις γάλακτος που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και πιέζουν αφόρητα την ελληνική γαλακτοπαραγωγή και τις τιμές των παραγωγών μας, εμφανίστηκε από τη ΔΕΘ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση της Karfitsa για την κτηνοτροφία. Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη, τον κάλεσε εάν έχει στοιχεία για τις παράνομες ελληνοποιήσεις να τα προσκομίσει στο υπουργείο είτε στον εισαγγελέα.
 
Χαριστική βολή για την κτηνοτροφία οι ελληνοποιήσεις γάλακτος
 
Διαστάσεις έχει λάβει το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων στο γάλα, υποστηρίζουν μιλώντας στην Karfitsa οι κτηνοτρόφοι. Φέρνουν φθηνό γάλα από Ιταλία, Γαλλία, Βουλγαρία και Σκόπια το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, με αποτέλεσμα εδώ και εννέα μήνες να έχουν πέσει δραματικά οι τιμές που καρπωνόμαστε εμείς. Η τιμή του πρόβειου γάλακτος διαμορφώνεται 25 λεπτά χαμηλότερη,  ανά κιλό σε σχέση με  πέρυσι και 15 λεπτά πιο κάτω είναι σήμερα,η τιμή του κατσικίσιου
γάλακτος, τόνισε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Λαγκαδά και ταμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων,Γιάννης Παναγιωτίδης.
«Μ’ αυτές τις τιμές δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Οι περισσότεροι στη Βόρεια Ελλάδα σφάζουν τα κοπάδια τους και βγαίνουν από το επάγγελμα. Οι έλεγχοι, εάν γίνονται, είναι ανεπαρκείς» δήλωσε στην Karfitsa, o πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης.
« Έρχονται απ’ έξω μεγάλες ποσότητες φθηνού γάλακτος και μένει αδιάθετο το δικό μας. Η κατάσταση αυτή είναι καταστροφική για την κτηνοτροφία. Οι τιμές για τον Έλληνα κτηνοτρόφο κατρακυλούν και ο κλάδος μας, αφανίζεται.»
 
Μητσοτάκης : «Θα τους βρούμε, ξέρουμε ποίοι είναι»
«Ο κλάδος αφανίζεται χάνουμε ζωικό κεφάλαιο με πολύ μεγάλους ρυθμούς. Αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν έχουν κανένα απολύτως μέλλον» είπε ο κ Μητσοτάκης απαντώντας στην ερώτηση της karfitsa, στη συνέντευξη τύπου , που έδωσε στη ΔΕΘ. Ο κ Μητσοτάκης  αναφέρθηκε στην επίσκεψη του στα Γρεβενά και στη συζήτηση με κτηνοτρόφους οι οποίοι δεν του ζήτησαν όπως είπε μείωση φορολογίας αλλά να βοηθήσει στις τιμές του γάλακτος. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις  γάλακτος κάποιοι βαφτίζουν προϊόντα ελληνικά φτιάχνουν φέτα με εισαγόμενο γάλα. «Θα τους βρούμε, ξέρουμε ποιοί είναι» είπε ο κ Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε, ότι «αν θέλουμε να φροντίσουμε τα προϊόντα μας πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα.  «Απόλυτη έμφαση στην πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων είναι  χρέος τιμής που το αναλαμβάνουν απέναντι σε ανθρώπους που  κάνουν δύσκολη δουλειά και σε ανθρώπους που στηρίζουν την ελληνική ύπαιθρο» κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
 Αραχωβίτης:Στόχος μας η απόλυτη στήριξη της νομιμότητας
 
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, απάντησε στην τοποθέτηση του  προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη,  τονίζονταςτα εξής:
«Ο κ.Μητσοτάκης  απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την κτηνοτροφία, δήλωσε ότι γνωρίζει ποιοι εισάγουν γάλα και προχωρούν σε ελληνοποιήσεις. Τον καλούμε λοιπόν να είναι πιο προσεκτικός όσον αφορά τη Φέτα, το εθνικό μας προϊόν ΠΟΠ και να προσκομίσει είτε εδώ στο υπουργείο είτε στον εισαγγελέα τα στοιχεία που έχει για τις ελληνοποιήσεις γάλακτος. Στόχος δικός μας είναι η απόλυτη τήρηση της νομιμότητας και όχι η δημιουργία εντυπώσεων χωρίς αποδείξεις. Γιατί όποιος μιλά χωρίς να έχει στοιχεία, το μόνο που καταφέρνει είναι να βοηθά στη δημιουργία κακού κλίματος και εγκατάλειψης του κτηνοτροφικού κλάδου. Μια εγκατάλειψη, η οποία στην ελληνική ύπαιθρο άρχισε από τις δεκαετίες της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Εμείς καλούμαστε πλέον να σταματήσουμε την κατρακύλα. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε σήμερα με γενικολογίες και διαπιστώσεις, χωρίς να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής ζωικής και φυτικής παραγωγής. Εμείς έχουμε σχέδιο και το παρουσιάσαμε όλη αυτή την εβδομάδα και θα συνεχίσουμε με στοχευμένες παρεμβάσεις, όσο μας επιτρέπουν τα δημοσιονομικά της χώρας. Όσο για τις αστήρικτες κατηγορίες εναντίον του υπουργείου, για δήθεν στήριξη παλαιών συνδικαλιστών, έχω να δηλώσω ότι θα συνεχίσουμε στο δρόμο που χάραξε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, που είχε στόχο μία και ενιαία διεπαγγελματική Φέτας, στην οποία δεν θα έχουν την πρωτοκαθεδρία οι γαλακτοβιομηχανίες, αλλά οι πραγματικοί παραγωγοί και τα υγιή συνεργατικά σχήματα. Οι γαλακτοβιομηχανίες ήταν και είναι, εξάλλου, οι προνομιακοί συνομιλητές της ΝΔ και όχι οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι των Γρεβενών», κατέληξε ο κ.Αραχωβίτης.
 
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.