, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Έξυπνες» συσκευές και σακίδια κάνουν κακό στον παιδικό σκελετό

Παιδιά του Δημοτικού και έφηβοι είναι σήμερα πολλές ώρες καθημερινά με το κινητό ή το τάμπλετ στο χέρι. Αυτή η συμπεριφορά έχει οδηγήσει σε μια «επιδημία» σκυψίματος πάνω από τις λεγόμενες «έξυπνες» συσκευές που έχει ως αποτέλεσμα κυρτές σπονδυλικές στήλες, πόνους στο κεφάλι, στον λαιμό, στον ώμο, στην πλάτη, στον αυχένα. Αλλά και στα δάχτυλα παρατηρείται πόνος και μούδιασμα, από το μανιώδες scrolling και τη γραφή μηνυμάτων και posts.
Μελέτη του Πανεπιστημίου Swansea έδειξε ότι, η παρατεταμένη χρήση των smartphones επηρεάζει διάφορα μέρη του σώματος των παιδιών. Συγκεκριμένα οι ερευνητές ανέφεραν μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των παιδιών που λαμβάνουν θεραπεία για πόνο στην πλάτη και στον λαιμό.
Παρόμοια είναι και τα ευρήματα από μελέτη της Βρετανικής Εταιρείας Χειροπρακτικής καθώς ήδη από το 2005, το 45% των παιδιών είχε υποστεί κάποιο είδος πόνου στην πλάτη μέχρι την ηλικία των 11 ετών.
«Οι αυχενικές δυσλειτουργίες εξαιτίας του κινητού τείνουν να γίνουν επιδημία. Οι παθήσεις αυτές προκαλούνται, όταν τα παιδιά κάθονται με τα κεφάλια τους πεσμένα μπροστά, κοιτάζοντας τις κινητές συσκευές για αρκετές ώρες κάθε μέρα. Τα ‘έξυπνα’ κινητά, μικρά σε μέγεθος, δεν είναι εργονομικά σχεδιασμένα για να κάνουν τα παιδιά επαναλαμβανόμενες ενέργειες για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Αντί της κανονικής προς τα εμπρός καμπύλης, βλέπουμε μία προς τα πίσω καμπύλη, που μπορεί να εξελιχθεί σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις (πρόωρες φθορές). Αν ισχύουν τα ευρήματα μελετών ότι τα παιδιά ασχολούνται με τις συσκευές τους πάνω από τρεις ώρες την ημέρα, μιλάμε για τουλάχιστον 1.000 ώρες τον χρόνο περίσσειας πίεσης στη σπονδυλική στήλη», εξηγεί ο Γιώργος Η. Γουδέβενος, φυσικοθεραπευτής, Dr manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Κρήτης.
Πράγματι, πρόσφατη αναφορά της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής επικοινωνιών Ofcom έδειξε ότι τα άτομα ηλικίας 12-15 ετών στέλνουν κατά μέσο όρο 193 μηνύματα την εβδομάδα. Τα δε κορίτσια γράφουν περισσότερο από τα αγόρια, περίπου 221 μηνύματα την εβδομάδα.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναφέρει ότι τα παιδιά περνούν κατά μέσο όρο 7 ώρες την ημέρα μπροστά στις οθόνες.
«Εάν τα παιδιά συνηθίσουν στις κακές στάσεις (όπως, το κεφάλι προς τα εμπρός ή «στάση του σκύλου και κυρτούς ώμους και κυφωτική πλάτη ή υπερλόρδωση στη μέση με αποτέλεσμα όλο το μυϊκό σύστημα της σπονδυλικής στήλης να βρίσκεται σε διαρκή ένταση και να υπάρχει πόνος, που μεσομακροπρόθεσμα εξελίσσεται σε πάθηση) που υιοθετούν, όταν χρησιμοποιούν χειροκίνητες συσκευές, αυτές μπορεί να γίνουν σταθερές ορθοσωμικές βλάβες, που θα είναι δύσκολο να διορθωθούν, όταν τα παιδιά ενηλικιωθούν», επισημαίνει ο κ. Γουδέβενος.
Και εξηγεί ότι «όταν χρησιμοποιούμε ένα smartphone, υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από πολύπλοκες κινήσεις που γίνονται κάτω από το δέρμα. Οι μύες συρρικνώνονται, οι τένοντες συγκρούονται, και το αποτέλεσμα είναι οι αντίχειρες να κάμπτονται και να επεκτείνονται, ενώ «πετούν» πάνω από ένα πληκτρολόγιο. Ίσως τότε είναι η στιγμή να κάνουν τα παιδιά ένα διάλειμμα».
Ο ειδικός προτείνει μάλιστα στα παιδιά να κρατούν τη συσκευή στο επίπεδο των ματιών, ώστε να μην τεντώνουν τον λαιμό και την πλάτη τους. Επιπλέον, τα παιδιά κάθε πρωί, πριν από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, να τεντώνουν τον λαιμό, την πλάτη, τους αντίχειρες και τα δάχτυλά τους. Είναι, επίσης, σημαντικό να πίνουν άφθονο νερό, να τρώνε ισορροπημένα, να κοιμούνται αρκετές ώρες και, βέβαια, να ασκούνται, ει δυνατόν και κάθε μέρα.
Την ίδια ώρα οι παραγεμισμένες σχολικές τσάντες, με βιβλία, τετράδια, ντοσιέ, ακόμη και με τάμπλετ ενίοτε, προκαλούν τραυματισμούς στον αυχένα, στην πλάτη, στους ώμους, στη μέση τους, ακόμη και στα γόνατα.
Είναι γνωστό ότι τα σακίδια δεν πρέπει να είναι πάνω από το 10-15% του βάρους του παιδιού.
«Βέβαια δεν είναι μόνο πόσο βαρύ είναι ένα σακίδιο. Και ο τρόπος και η διάρκεια που το παιδί το φοράει είναι, επίσης, πολύ σημαντικά. Η κορυφή του σακιδίου δεν πρέπει να είναι χαμηλότερη από τους ώμους και η βάση του δεν πρέπει να κρέμεται πάνω από 5 εκατοστά κάτω από τη μέση τους. Ο σκελετός των παιδιών είναι ακόμη σε φάση ανάπτυξης και θέλει προσοχή», προειδοποιεί ο Dr. Γουδέβενος.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τουλάχιστον 14.000 παιδιά κάθε χρόνο τραυματίζονται ποικιλοτρόπως από τις βαριές τσάντες που κουβαλάνε στο σχολείο, δηλαδή 80 παιδιά την ημέρα.
Οι ειδικοί συστήνουν στους μαθητές να προτιμούν σχολική τσάντα τύπου σακίδιο πλάτης και το φορούν πάντα στην πλάτη, για να εξισορροπείται το βάρος. Να κάνουν πολλές μικρές στάσεις, όταν το κουβαλούν και να κινούνται όσο περισσότερο μπορούν. Η γυμναστική επίσης να γίνεται με μέτρο αφού η υπερβολική άσκηση δεν κάνει καλό και ιδιαίτερα τα βάρη στην παιδική και εφηβική ηλικία.
in.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.