, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Όταν η Ιταλία συνάντησε την Ελλάδα στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας… (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ο  πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας, το περασμένο Σάββατο γέμισε… κόσμο. Ο λόγος ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου.
Μιλώντας στο karfitsa.gr ο κ. Γιώργος Παλησίδης, project manager δήλωσε «Στα πλαίσια του food festival Thessaloniki το Ιταλικό Επιμελητήριο ανέλαβε την προώθηση της αυθεντικής ιταλικής κουζίνας με προοπτική να ενισχύσει και τους σεισμόπληκτους της Amatrice της πόλης που επλήγη από το σεισμό. Έτσι λοιπόν, τα εστιατόρια της πόλης με Ιταλούς σεφ με αυθεντική ιταλική κουζίνα προωθεί σήμερα χριστουγεννιάτικη γαστρονομία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης».
Από την πλευρά του ο Marco Della PuppaΓενικός Γραμματέας του Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης είπε : «Αυτό είναι μια συνδιοργάνωση του Ιταλικού επιμελητηρίου και ήταν καιρός που το συζητούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και θέλαμε να δώσουμε μια μυρωδιά Ιταλίας στην πόλη. Μια πρωτότυπη δραστηριότητα. Θέλουμε και του χρόνου να τη συνεχίσουμε, να την μεγαλώσουμε κιόλας. Είναι η 1η χρονιά που γίνεται, και μακάρι να φέρουμε ένα τέτοιο μοντέλο στις άλλες πόλεις της Ελλάδος, να γευτούμε ιταλικές συνταγές και την ιταλική παράδοση του street food.
Δεν είναι δωρεάν γιατί κάποια έσοδα το ιταλικό επιμελητήριο τα διαθέτει για την υποστήριξη στις περιοχές της Ιταλίας που είχαν πληγεί το καλοκαίρι από τον μεγάλο σεισμό. Έχουμε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα σήμερα.
Έχουμε τις παραδοσιακές συνταγές από τα μακαρόνια Apatriciana, Carbonara κλπ, έχουμε piadina romagnola που είναι μια παραδοσιακή λεπτή πίτα από τη Bologna με γέμιση αλλαντικά και τυριά από την Ιταλία, έχουμε panzerotti και arancini, κάποιες παραδοσιακές συνταγές από τη Σικελία, έχουμε γνήσια Ιταλική pizza με mozzarella από την Ιταλία, έχουμε burger με μοσχάρι με sauce gorgonzola και φυσικά όλα με ιταλικά κρασιά και μπύρες από την Ιταλία.»
Στην εκδήλωση έδωσε το παρόν και ο Σπύρος Πέγκας- Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος δήλωσε : «Είναι η προτελευταία εκδήλωση του Thessaloniki Food Festival, όπου παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Ελληνοϊταλικό επιμελητήριο η γαστρονομική κουλτούρα της Ιταλίας με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλονίκη. Οι Έλληνες αγαπάμε πολύ το Ιταλικό φαγητό . Θεωρώ ότι και Ιταλοί αγαπάνε πολύ την ελληνική κουζίνα και είναι καλό όταν αυτό συνδυάζεται με ένα καλό σκοπό, σκοπό αλληλεγγύης, όπως συμβαίνει σήμερα, να αναδεικνύονται, να γίνονται τέτοιες δράσεις και να υπάρχει αυτή η ανταλλαγή και στην γαστρονομία εκτός από τον πολιτισμό. Ο σκοπός είναι να αναδείξουμε τις διάφορες γαστρονομικές που υπάρχουνε μέσα στη Θεσσαλονίκη και τα χρήματα από την χαμηλή κατανάλωση, γιατί είναι χαμηλό το κόστος να γευτεί κάτι ιταλικό πηγαίνουνε για τους σεισμοπαθείς των τελευταίων σεισμών που έγιναν στην Ιταλία».
Από την πλευρά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε: «Είναι μια εξαιρετική διοργάνωση. Θέλω να συγχαρώ το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο για αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία που αποδεικνύει ότι εμείς οι Θεσσαλονικείς ξέρουμε να ξεχωρίζουμε τις καλές εκδηλώσεις και την καλή κουζίνα, και η Ιταλική κουζίνα είναι αναμφίβολα  μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές  κουζίνες μαζί με την Ελληνική και πάρα πολλά στοιχεία και χαρακτηριστικά και για αυτό το λόγο βλέπετε πως ο κόσμος της Θεσσαλονίκης έχει αγκαλιάσει αυτή τη σημαντική προσπάθεια του επιμελητηρίου. Εμείς ως περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε εδώ για να στηρίζουμε κάθε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την περιοχή μας, την πόλη μας, τη γαστρονομία τη δική μας αλλά και γαστρονομίες  όπως η ιταλική που έχει πολλά κοινά στοιχεία με τη δική μας.» και στο ερώτημα αν έχουν δρομολογηθεί παρόμοιες εκδηλώσεις στο άμεσο μέλλον απάντησε ως εξής : «Συνέχεια λειτουργούμε τη συνεργασία όλων των επιμελητηρίων προκειμένου να αναδεικνύουμε σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας τη γνήσια παράδοση αλλά και τη συνεργασία που έχουμε με γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία.»
Την εκδήλωσε στήριξε με την παρουσία του ο Κος Χρήστος Σαραντόπουλος- Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου καθώς και ο Κος  Federico Regola- General Manager Epa Thessaloniki.
Χρυσάνθη Καράπα
20161217_131108 20161217_135738 20161217_142926 20161217_143110 20161217_143655

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.