, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΕΡΕΥΝΑ "Κ": Χώματα, μπάζα του ΜΕΤΡΟ και… Εισαγγελείς στα χωράφια της Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκης
φωτο: Σάββας Αυγητίδης
Ανησυχία… τέλος, όπως φαίνεται για τους κατοίκους του Αγίου Αθανασίου και πιο συγκεκριμένα για τους δημότες της περιοχής «Πέτρινα» του δήμου Βόλβης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της KARFITSA, εντός των επόμενων εβδομάδων οι εισαγγελικές αρχές αναμένεται να ολοκληρώσουν την προανάκριση που βρίσκεται σε εξέλιξη και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα έχουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα των ερευνών που θα αποδεικνύουν εάν τα χώματα που «ρίχτηκαν» σε δημοτικό χώρο είναι επιβλαβή ή όχι για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ρίψη περίπου 80.000 τόνων χωμάτων «αμφιβόλου ποιότητας» όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση σε χώρο όπου αναμένεται να κατασκευαστεί αθλητικό κέντρο έχει προκαλέσει ανησυχία σε κατοίκους και… αντιδράσεις στο δημοτικό συμβούλιο της περιοχής με τους «τοπικούς άρχοντες» να βάλλουν ο ένας εναντίον του άλλου. Την ίδια ώρα, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της KARFITSA σε περιοχές των δήμων Δέλτα και Χαλκηδόνας βρίσκονται σε αυλές σπιτιών μπάζα και χώματα του… ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης! Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τόσο τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιεί το Αστυνομικό Τμήμα Σίνδου όσο και τα αποτελέσματα των ερευνών από τα δείγματα των χωμάτων στα «Πέτρινα» που πήραν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με εντολή της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου. Αυτό που φοβούνται οι κάτοικοι και οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης είναι μήπως βρεθούν στα δείγματα στοιχεία ξένα προς αυτά και επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων. Για το λόγο αυτό μάλιστα οι δειγματοληψίες έγιναν σε διαφορετικά βάθη.
Η ιστορία
Όλα ξεκίνησαν σε μια συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Χαλκηδόνας το 2015 όπου ομόφωνα αποφασίστηκε η αποδοχή δωρεάς πολλών κυβικών μέτρων χωμάτων, η εναπόθεση των οποίων έγινε σε δημοτική έκταση. Αυτόπτες μάρτυρες μάλιστα αναφέρουν στην KARFITSA πως «τα φορτηγά δεν σταμάτησαν να δουλεύουν. Περίπου 2000 φορτηγά με χώμα τοποθετήθηκαν στην συγκεκριμένη περιοχή, ενώ η επιχωμάτωση πραγματοποιούνταν από υπάλληλο που πλήρωνε ο δήμος». Στην πορεία, και κατόπιν καταγγελιών κατοίκων, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, οι τελευταίοι προχώρησαν σε καταγγελίες στο δημοτικό συμβούλιο ζητώντας τον λόγο από τον δήμαρχο Γιάννη Τσουκνιδά και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αλλά και τον λόγο για τον οποίο έγινε δεκτή η συγκεκριμένη δωρεά, χωρίς «να υπάρχουν άδειες από την επιτροπή ποιότητας ζωής που είναι αρμόδια αλλά και χωρίς να ελεγχθούν τα χώματα που ήρθαν στο δήμο». «Υπάρχουν υπόνοιες ότι το υλικό αυτό, τα χώματα δηλαδή έχουν ανακατευτεί με αδρανή υλικά» σχολιάζει αυτοδιοικητικός της περιοχής που θέλει ωστόσο να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Στην Περιφέρεια και τον Εισαγγελέα
Μετά την καταγγελία στο δημοτικό συμβούλιο, στελέχη της αντιπολίτευσης και μέλη της παράταξης «Ενωμένοι Δημιουργούμε» προχώρησαν σε καταγγελία στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνο Γιουτίκα ο οποίος έγινε παραλήπτης των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών ελέγχων που πραγματοποίησαν τα στελέχη της αντιπολίτευσης, χωρίς ωστόσο στην αρχή να ζητήσει από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας να πραγματοποιήσουν αυτοψία και να λάβουν δείγματα για εξέταση. Στο σχετικό δελτίο τύπου μάλιστα που εκδόθηκε από τον πρώην δήμαρχο και επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης Αριστείδη Αραμπατζή αναφέρεται ότι: «η παράταξη προχώρησε σε καταγγελία στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, την ΓΓ Αποκεντρωμένης Περιφέρειας και στην Διεύθυνση Πολεοδομίας Ευόσμου Κορδελιού. Η ενέργειά μας αυτή κρίθηκε αναγκαία, λόγω αδυναμίας της διοίκησης του δήμου να μας δώσει επαρκείς και καθησυχαστικές εξηγήσεις».  Μιλώντας στην KARFITSA ο κ. Γιουτίκας σχολιάζει ότι τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών στις οποίες προχώρησε η Περιφέρεια θα είναι γνωστά τις επόμενες ημέρες. Λέει ωστόσο ότι «από τα αποτελέσματα εργαστηριακών μελετών που προσκόμισαν και η δημοτική αρχή Χαλκηδόνας και η αντιπολίτευσης το χώμα φαίνεται να είναι κανονικό. Είναι μιας μέτριας ποσότητας κομπόστ. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος».
«Δεν υπάρχει κίνδυνος» λέει ο δήμαρχος
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Τσουκνιδάς υποστηρίζει στην KARFITSA ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. «Υπήρχε απόφαση να πάρουμε τα χώματα. Λάβαμε δείγματα και τα εξετάσαμε πριν κάνουμε αποδοχή της δωρεάς. Απάντηση δόθηκε στην αντιπολίτευση και τις καταγγελίες της» λέει ο κ. Τσουκνιδάς, ο οποίος υποστηρίζει ότι εκείνη που έλαβε την απόφαση, δηλαδή η Οικονομική Επιτροπή του δήμου ήταν η αρμόδια να το κάνει. Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση ισχυρίζεται πως μια τέτοια απόφαση και έκδοση σχετικής άδειας θα έπρεπε να ληφθεί από την επιτροπή Ποιότητας ζωής και την υπηρεσία Πολεοδομίας, «αφού τα χώματα δημιούργησαν ένα βουνό ύψους τριών μέτρων» όπως ισχυρίζονται οι συνεργάτες του κ. Αραμπατζή. Μάλιστα ο κ. Τσουκνιδάς απέστειλε στην KARFITSA σχετικά έγγραφα στα οποία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απαντά ότι τα χώματα είναι προϊόν εκσκαφής και όχι απόβλητα. Κάτι αντίστοιχο σημειώνει και στο έγγραφά του το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Χαλκηδόνας τα μέλη της αντιπολίτευσης και πιο συγκεκριμένα ο κ. Ζήσης Βαϊνάς επιμένει ότι «αυτά τα χώματα δεν είναι χώματα». Μιλώντας ο ίδιος στην KARFITSA τονίζει ότι: «Δεν μας έχουν δώσει απαντήσεις οι άνθρωποι του δήμου. Στα χώματα υπάρχουν μέσα ξένα στοιχεία. Ο δήμος λειτούργησε σαν να μην χρειάζεται να λάβει άδεια». Ο κ. Βαϊνάς συμπληρώνει πως: «Δεν έγιναν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Η Περιφέρεια πήρε τα δικά μας και τα δικά τους δείγματα. Δεν προχώρησε σε νέα δειγματοληψία μετά τις καταγγελίες».
Το ΜΕΤΡΟ στις… αυλές
Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται στην KARFITSA τόσο ο κ. Τσουκνιδάς όσο και ο κ. Γιουτίκας σε περιοχές της Β’ Θεσσαλονίκης όπως είναι ο δήμος Χαλκηδόνας και ο δήμος Δέλτα υπάρχουν χώματα από τα… μπάζα του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης. «Μας έγινε στο παρελθόν μια δωρεά από έναν εργολάβο και όταν τον ρώτησα από πού προέρχονται τα εν λόγω χώματα μου είπε από το ΜΕΤΡΟ».  Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., Γιάννης Μυλόπουλος λέει ότι τα χώματα και τα μπάζα των εργασιών του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης πηγαίνουν σε εξουσιοδοτημένους και αδειοδοτημένους χώρους, τους οποίους μάλιστα η εταιρία πληρώνει αδρά.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.