, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΕΡΕΥΝΑ KARFITSA: «Αδειάζει» από… νέους η κεντρική Μακεδονία

Τα τελευταία οκτώ χρόνια η Ελλάδα διανύει τον δρόμο της οικονομικής κρίσης και οι δήμοι σε όλη τη χώρα έχουν πληγεί αρκετά. Από τη μία λόγω υποχρηματοδότησης από το κράτος και από την άλλη της μετανάστευσης των νέων στο εξωτερικό. Η KARFITSA μίλησε με αρμόδιους αντιδημάρχους και εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας και μας είπαν τις δομές κατάρτισης που έχουν για τους νέους, τα σχέδια για την στήριξη τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Της Φιλίππα Βλαστού 

«Ο δήμος Κιλκίς στηρίζει ντόπιους καλλιτέχνες»

Όπως εξηγεί o αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας, Δημήτρης Τσαντάκης «απευθυνόμαστε σε τοπικούς πολιτιστικούς φορείς που δραστηριοποιούνται κυρίως νέοι άνθρωποι, δημιουργοί και καλλιτέχνες σε διάφορες τέχνες και τους δίνουμε βήμα παρουσιάζοντας σε τακτικά χρονικά διαστήματα τα έργα τους σε χώρους και προωθώντας τους  με τις δυνατότητες μας» προσθέτοντας ότι «από την μια βοηθήσαμε νέους δημιουργούς να γίνουν πιο εξωστρεφείς, από την άλλη κάποιοι έχουν βγάλει χρήματα. Κάποιους καλλιτέχνες τους ενισχύουμε ως δήμος για τις εκδηλώσεις οπότε το όφελος τους είναι ότι παρουσιάζουν για παράδειγμα την παράσταση τους έχοντας κάποια μικρή αμοιβή. Επίσης, τα μουσικά σχήματα που χρησιμοποιήσαμε 15 μέρες για το χριστουγεννιάτικο χωριό του Κιλκίς, αντί να φέρουμε ένα μεγάλο όνομα για να τραγουδήσει, ήταν κυρίως μουσικοί της πόλη μας οι οποίοι πληρώθηκαν» .

Γιατί φεύγουν από τα σπίτια τους…

Από την άλλη πλευρά ένα μεγάλο ποσοστό των νέων εγκαταλείπει τον τόπο του για να μπορέσει να βρει εργασία. «Οι νέοι δεν απευθύνονται στο δήμο για βοήθεια. Ίσως επειδή είμαστε μια μικρή επαρχιακή πόλη και οι ηλικίες από 25 έως 35 ετών αναζητούν εργασία σε μεγάλα αστικά κέντρα ή στη βιομηχανική περιοχή του Κιλκίς. Για παράδειγμα από τους νέους μηχανικούς έχουν μείνει ελάχιστοι στο δήμο μας και όσοι έχουν μείνει που είναι μεγαλύτερης ηλικίας βαράνε μύγες. Οι νέοι άνθρωποι που έρχονται στο δήμο για να τους στηρίξουμε προνοιακά είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, αλλά ενδιαφέρονται για διάφορα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που βγαίνουν και αυτό που κάνουμε εμείς είναι να προσπαθούμε να τους βοηθάμε να συμπληρώνουν τις αιτήσεις σωστά γιατί για παράδειγμα για ένα πρόγραμμα 8μηνων, οι 400 αιτήσεις που θα δεχτούμε το 10% πετιούνται εκτός, γιατί δεν έχουν τα σωστά δικαιολογητικά»

Ο δήμος Έδεσσας (Ν. Πέλλας) προσλαμβάνει για πρακτική με αμοιβή

«Άτομα που έχουν αποφοιτήσει από τεχνική σχολή μέσα από ένα πρόγραμμα θα μπορούν να έρθουν στο δήμο να κάνουν πρακτική τέσσερις μέρες την εβδομάδα όπου θα πληρώνονται κανονικά και μια μέρα την εβδομάδα, την Παρασκευή, θα συνεχίζουν το μάθημα. Οπότε θα αποκτήσουν εμπειρία δίπλα σε έμπειρους ανθρώπους του δήμου, σε μεγάλες εγκαταστάσεις και είναι μια καλή προϋπηρεσία. Το διάστημα που θα διαρκέσει είναι περίπου ένα έτος» λέει στην karfitsa ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πρόνοιας, Αναστάσιος Διού. Μάλιστα, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι κάθε χρόνο για κάποιους μήνες παραχωρεί ο Δήμος ένα γραφείο στο κτίριο του σε εταιρείες που ψάχνουν εργαζόμενους, ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να καταθέτουν τα βιογραφικά τους και να περνούν από συνέντευξη. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος της «Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης» και του σχεδίου που κατέθεσε ο δήμος  προσδοκούν όπως είπε ο αντιδήμαρχος « να επιδοτηθούν θερμοκοιτίδες νέων επιχειρήσεων και επιχειρηματιών και μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα μπορέσουν να εκπαιδευτούν νέοι και να γίνουν ξεναγοί της πόλης».

Ελπίδα το Κέντρο για εύρεση εργασίας στο Δήμο Βέροιας (Ν. Ημαθίας)

Η πραγματικότητα στον δήμο της Βέροιας δεν απέχει και πολύ από το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά, δηλαδή πτυχιούχους άνεργους και η απόφαση που παίρνουν ως επί το πλείστον οι περισσότεροι είναι να την εγκαταλείψουν. Ανάσα στους ανέργους ο δήμος ελπίζει να δώσει το Κέντρο Κοινότητας που προβλέπεται να δημιουργηθεί στο δήμο. «Eίναι μια δομή που θα καλύψει και θα διασυνδέσει όλες τις κοινωνικέ δομές του δήμου και γενικότερα δομές που αφορούν την απασχόληση, δηλαδή μέσω του ΟΑΕΔ και προγραμμάτων ΕΣΠΑ  να μπορεί να τους βρίσκει εργασία» είπε ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Θεόφιλος Κορωνάς. Ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργος Σοφιανίδης σημειώνει «Είναι εποχές που οι δυνατότητες που έχει ένας δήμος για να κρατήσει τους νέους είναι πολύ μικρές μόνο με κάποια προγράμματα για ανέργους που βγαίνουν τα οποία χρηματοδοτούνται από την ΕΕ». Οι δομές του δήμου που επιλέγουν οι περισσότεροι νέοι να καταρτιστούν σύμφωνα με τον ίδιο είναι: «Η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας που  φοιτούν πάνω από 1000 μαθητές και περιλαμβάνει σχολές χορού και μουσικής και το ΔΗΠΕΘΕ με πάνω από 200 φοιτητές, στα οποία συμμετέχουν δίνοντας μια μικρή αμοιβή. Έρχονται παιδιά από όλο το δήμο και τα χωριά». Μάλιστα, ο ίδιος κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την φυγή των νέων λέγοντας πως: «ελπίζουμε να έχουμε σύντομα ανάκαμψη να μην φύγουν περισσότεροι νέοι, γιατί σε 10-20 χρόνια θα έχουμε μια γερασμένοι περιοχή με συνταξιούχους κυρίως».

Οι νέοι στη Βέροια λόγω των ελάχιστων ευκαιριών για εργασία φεύγουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ή ακόμα και στο εξωτερικό με την Γερμανία και την Αγγλία να είναι οι πρώτες χώρες επιλογής τους για μετανάστευση περιέγραψε ο κ. Σοφιανίδης. Την ίδια ώρα ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε πως: «υπάρχουν και νέοι που μένουν στην Βέροια αλλά διανύουν καθημερινά αρκετά χιλιόμετρα για να φτάσουν  στην δουλειά τους. Υπάρχουν άτομα που δουλεύουν στο Μετρό Θεσσαλονίκης και σε βιοτεχνίες στη Σίνδο».

Φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά της ανεργίας στο Δήμο Σερρών

«Έχουμε το ΤΕΙ, το Επιμελητήριο που κάνει μια σειρά από εκπαιδευτικά σεμινάρια για νέους, πρόσφατα ξεκίνησε τη σχολή ξεναγών και το ΚΕΚ της Περιφερειακή Ενότητας. Υπάρχει ένα σύνολο φορέων που υλοποιούν προγράμματα στο δήμο γενικότερα και ο δήμος είναι αρωγός και συνεπικουρεί όλες τις προσπάθειες που γίνονται υπέρ των νέων» είπε ο Κώστας Καρπουχτσής, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος προγραμματισμού και ανάπτυξης. Το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης είναι και για τον δήμο Σερρών το εφαλτήριο για να δώσει ώθηση στην νεανική επιχειρηματικότητα. «Το σχέδιο μας αφορά υποστήριξη νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων. H πρόταση μας έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της ανεργίας, με την ενίσχυση των νέων, την διασύνδεση μεταξύ εκπαιδευτικής διαδικασίας και επαγγελματικής ενασχόλησης, είναι ένα σχέδιο  που δημιουργήσει μια δομή συναίνεσης στην οποία συμμετέχουν φορείς όπως το ΤΕΙ Σερρών, το ΕΒΕ και το κέντρο Δια Βίου Μάθησης της ΠΕ Σερρών.

Πλέον υπάρχει η  ισχύς εν τη ενώση, δεν μπορούν να γίνονται αποσπασματικές δράσεις από κάθε φορέα, αλλά συντονισμένα όλοι μαζί θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα, την ανεργία». Η νεολαία στο δήμο έχει έντονη παρουσία, καθώς σπουδάζουν και αρκετοί φοιτητές, η ανεργία όμως «έχει από τα υψηλότερα ποσοστά στην Περιφέρεια» λέει ο κ. Καρπουχτσής. Από την άλλη αρκετοί επαναπατρίζονται στον τόπο τους διότι το αρκετά χαμηλό κόστος ζωής είναι μεγάλο δέλεαρ για τους νέους να εγκαταλείψουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και να ζήσουν στην περιοχή σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο. «Tον τελευταίο καιρό επειδή τα πράγματα έχουν δυσκολέψει και στις μεγάλες πόλεις παρατηρείται το φαινόμενο νέοι που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και επιστρέφουν στον τόπο τους για να δουν τι μπορούν να κάνουν εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

Προγράμματα κατάρτισης- αν βρεθούν κονδύλια- στο Δήμο Πολυγύρου (Ν. Χαλκιδικής)

Στην Χαλκιδική οι νέοι έχουν την ελπίδα του τουρισμού καθώς τους θερινούς μήνες ανοίγουν δουλειές και το χρήμα κινείται, αλλά δεν παύει και εκεί το μεγάλο πρόβλημα το νέων να είναι η ανεργία. «Είναι το νούμερο ένα πρόβλημα, αλλά δεν είναι τόσο πολύ γενικά στην επαρχία», είπε ο Γιώργος Διαμαντουλάκης, προϊστάμενος του αυτοτελούς γραφείου Διαφάνειας, Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου.

Ο δήμος υλοποίει προγράμματα κατάρτισης αν βρεθούν κονδύλια. «Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν προγράμματα στο δήμο. Τα προγράμματα δεν τα βγάζουν οι δήμοι, πρώτα βγαίνουν σε κεντρικό επίπεδο και μετά υλοποιούνται από τους δήμους, όπως για παράδειγμα τα Δια Βίου Μάθησης που έγιναν πέρυσι και αν βρεθούν κονδύλια θα γίνουν ξανά το 2017». Ο δήμος προσεγγίζει τους νέους μέσα από την τεχνολογία ώστε να τους ενημερώσει για τρέχον προγράμματα. «Έχουμε ένα πολύ ενημερωμένο portal. Ό,τι γίνεται το ανεβάζουμε και μπαίνουν και το βλέπουν εκεί. Επίσης αξιοποιούμε και το facebook για να ενημερώνουμε τους νέους για νέα προγράμματα».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.