, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εκπαίδευση καπνοκαλλιεργητών σε ιδιωτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης

Επιπλέον 173 καπνοπαραγωγοί εκπαιδεύτηκαν στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος «Γεωργία Ακριβείας: Μια σύγχρονη προσέγγιση για την επιχειρηματική παραγωγή καπνού» που υλοποίησε η Παπαστράτος σε συνεργασία με τη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με πλήρη χρηματοδότηση της Παπαστράτος ως μία από τις δράσεις που έχει αναλάβει η εταιρία  για τη στήριξη της ελληνικής καπνοκαλλιέργειας. Από το 2014 που ξεκίνησε το πρόγραμμα συνολικά έχουν εκπαιδευτεί 576 παραγωγοί καπνών ανατολικού τύπου από τη Θεσσαλία (Ελασσόνα), την Κεντρική Μακεδονία (Κοζάνη & Δράμα) και τη Θράκη (Ξάνθη, Κομοτηνή). Τα σεμινάρια οργανώθηκαν με τη συνεργασία καπνικών συνεταιρισμών στη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία, ενώ στη Θράκη υπήρξε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων γεωργικής ανάπτυξης ΕΝΑ. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την τελετή επίδοσης των πιστοποιητικών παρακολούθησης στους συμμετέχοντες στον τρίτο κύκλο στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, παρουσία του προέδρου και διευθύνοντα Συμβούλου της Παπαστράτος, κ. Χρήστου Χαρπαντίδη, του αντιπροέδρου της εταιρίας κ. Ιάκωβου Καργαρώτου και του προέδρου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Δρ. Πάνου Κανέλλη.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Πάνος Κανέλλης τόνισε: «Είμαστε ένα σχολείο, το οποίο δούλευε και εξακολουθεί να δουλεύει με τον παραγωγό. Διδάσκει στους ανθρώπους πώς να επιβιώνουν και πώς να στήνουν σωστά τη δουλειά τους. Σε όποιο χωριό και κωμόπολη πηγαίνουν τα στελέχη της Σχολής, οι πιο πετυχημένοι γεωργοί είναι απόφοιτοί μας. Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την παράδοση» και χαρακτήρισε «εξαιρετική», «επαγγελματική», «αποδοτική» και «φιλική» στην τριετή συνεργασία με την Παπαστράτος.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, εξέφρασε τη στήριξη της εταιρίας στην καλλιέργεια ελληνικού καπνού, για την παραγωγή του οποίου η εταιρία νιώθει ιδιαίτερη περήφανη. Απευθυνόμενος στους καπνοκαλλιεργητές είπε ότι η σχέση της Παπαστράτος μαζί τους δεν είναι πρόσφατη. «Συνεχίζουμε την ιστορική σχέση, την πραγματικά πολύ δεμένη σχέση που έχουμε. Αγοράζουμε περισσότερο από τα μισά ελληνικά ανατολικά καπνά και τα ‘ταξιδεύουμε’ σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, είτε ως καπνό, είτε ως έτοιμο προϊόν. Μία έμπρακτη, πολύ πρόσφατη απόδειξη του πόσο η εταιρία στηρίζει τα ελληνικά καπνά είναι το γεγονός ότι ελληνικός ανατολικός καπνός υπάρχει στα καινούργια μας προϊόντα καπνού που όμως δεν καίγονται αλλά θερμαίνονται», είπε. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες που κάνει η βιομηχανία να σταθεί κοντά στους καπνοκαλλιεργητές και να τους μεταφέρει τεχνογνωσία μέσα από εκπαιδεύσεις σαν κι αυτή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, έτσι ώστε «οι σοδιές να γίνουν πιο αποτελεσματικές, η ανταγωνιστικότητα να μεγαλώνει και στο τέλος να αυξάνει και το εισόδημα που είναι το ζητούμενο».
Στην ομιλία του ο κοσμήτορας της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Ευάγγελος Βέργος, υπογράμμισε ότι η εκπαίδευση των καπνοκαλλιεργητών ήταν βιωματική (αίθουσα, εργαστήριο, χωράφι) και ότι οι διδάσκοντες ήταν, είτε έμπειροι καθηγητές της Σχολής-Perrotis College, ή έμπειροι εξωτερικοί συνεργάτες.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.