, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

"Χαρίσαμε" στα Τίρανα Ευρωπαϊκό Κέντρο Νεότητας-Ανοιχτή επιστολή σε Τσίπρα

«Χαρίσαμε την έδρα του Κέντρου για την Ανάπτυξη Πολιτικών Νεολαίας στην Ν.Α. Ευρώπη, στα Τίρανα λόγω διακομματικής και διαχρονικής… αδιαφορίας»
Η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Θεσσαλονίκης (ΚΕΔΗΘ) Μαρία Πασχαλίδου με επιστολή που έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα – και διάβασε πριν από λίγο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης – εξιστορεί τη “χαμένη” περιπέτεια… χρόνων για θεσμό του Συμβουλίου της Ευρώπης που συνοδεύονταν με μεγάλα κονδύλια για την πόλη.
Αφορμή στάθηκε η πρόσκληση του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης σε σύσκεψη για δημιουργία… φεστιβάλ διασκέδασης την ώρα που η πόλη έχει καταφέρει να ξεφύγει από πανηγύρια – σύσκεψη που τελικά… ακυρώθηκε, ύστερα από την έντονη αντίδραση της προέδρου της ΚΕΔΗΘ. Να θυμίσουμε ότι η κα Πασχαλίδου, ως αντιδήμαρχος νεολαίας κατάφερε να φέρει στη Θεσσαλονίκη την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας το 2014.
Ελ. Καραβασίλη
Μπουτάρης, φωτο Σάββας ΑυγητίδηςΑναλυτικά η ανοιχτή επιστολή της Μαρίας Πασχαλίδου που προσυπογράφει ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα:
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσω για λάθη και παραλείψεις που έγιναν -και γίνονται- σε βάρος της Θεσσαλονίκης και της χώρας μας και μάλιστα στην αβάσταχτη συγκυρία των μνημονίων και των συνεχών… απογοητεύσεων. Επίσης να ζητήσω την άμεση παρέμβαση σας, προκειμένου να δρομολογηθούν δράσεις για αντιστροφή της δυσμενούς κατάστασης, την οποία προκάλεσε ή δημιούργησε η γραφειοκρατία και το… αλαλούμ του κυβερνητικού μηχανισμού, (θέμα που κι εσείς έχετε θίξει κατά καιρούς)
Χρονικό… ήττας
Το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2006 -και μετά από συζητήσεις με την τότε ελληνική κυβέρνηση- ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δημιουργήσει στην Ελλάδα και με έδρα τη Θεσσαλονίκη το «Κέντρο για την Ανάπτυξη Πολιτικών Νεολαίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ( Youth Policy Development Centre for SEE )». Σε συνάντηση που έγινε (1 – 3 Ιουνίου 2006) στην Αθήνα – τόσο το Υπ. Εξωτερικών όσο και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς – αποδέχθηκαν την πρόταση του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεσμεύτηκαν μέσα σε εύλογο διάστημα να κάνουν όλες τις κινήσεις για την οργάνωση και λειτουργία του Κέντρου. ΔΥΣΤΥΧΩΣ όμως δεν έγινε κάποια κίνηση για ενεργοποίηση της απόφασης και το Συμβούλιο της Ευρώπης την έβαλε στο αρχείο λόγω της αδιαφορίας μας!
(Παράλληλα την ίδια εποχή , κατατίθεται αντιπρόταση από την κυβέρνηση των Σκοπίων να αναλάβει το Κέντρο, με… δωρεάν παραχώρηση παλιού κρατικού ξενοδοχείου επί της λίμνης Αχρίδας, πρόταση που σταμάτησε ύστερα από το βέτο της ελληνικής πλευράς)
Το 2011 έχοντας κερδίσει ως πόλη τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» συγκεντρώνουμε στο γραφείο του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, όλα τα στοιχεία – από Αθήνα, Βρυξέλλες και Στρασβούργο – και ξεκινάμε αγώνα ενημέρωσης των αρμοδίων με σκοπό να ενεργοποιήσουμε την απόφαση του 2006 για την διεκδίκηση του Κέντρου. Ενημερώνουμε τους κυβερνητικούς φορείς ότι παραχωρούμε, ως Δήμος , χώρο, υποδομές και υπαλλήλους αν χρειαστεί ΧΩΡΙΣ, όμως, ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Παρ΄όλα αυτά, μπαίνουμε σε νέο κύκλο… ενημέρωσης για τη διεκδίκηση, αυτή τη φορά σε φορείς του εξωτερικού. Η απάντηση μία και ίδια. Η μόνη περίπτωση η Θεσσαλονίκη να γίνει έδρα του Κέντρου είναι να το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση. ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ!
Την ίδια στιγμή κυβερνήσεις χωρών της Ν.Α. Ευρώπης αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας το δικό μας… ΚΕΝΟ, και ζητούν την έδρα του Κέντρου, χωρίς αυτό – παρά τις επίμονες επισημάνσεις μας (τηλεφωνικά και δια ζώσης) – να… συγκινήσει αρμόδιους ή συναρμόδιους υπουργείων και φορέων!
Με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη ενημερώνεται ο υφυπουργός εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας σε συνάντηση στο γραφείο του ζητώντας μεταξύ άλλων να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό που θα έφερνε εν μέσω κρίσης, ευρωπαϊκά κονδύλια στην πόλη και αέρα… αισιοδοξίας για τη νεολαία που «ετοίμαζε τις βαλίτσες της» για το εξωτερικό, απογοητευμένη από την κατάσταση στον τόπο. Μάταια κι αυτή η προσπάθεια…
Στη συνέχεια, με επιστολές ενημερώνω εκπροσώπους πολιτείας, κυβέρνησης και κομμάτων ώστε να σταθούν αρωγοί στον αγώνα μας. Ενδεικτικά αναφέρω την κα Μπακογιάννη, επικεφαλής τότε της ελληνικής αντιπροσωπείας την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (η οποία με επιστολή της μας ενημέρωσε ότι θα μας στηρίξει) και τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, υπουργό εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Β. Βενιζέλο. (2013-2014) αλλά και βουλευτές άλλων κομμάτων. Δυστυχώς κι αυτές οι νέες απόπειρες ήταν… άνευ αποτελέσματος (επισυνάπτονται οι επιστολές)
Η σημερινή διοίκηση ζητάει -λίγο ΠΡΙΝ την ανάληψη του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας Θεσσαλονίκη 2014 – να τεθεί και πάλι στο τραπέζι η δημιουργία του «Κέντρου για την Ανάπτυξη Νεολαίας στη Ν.Α. Ευρώπη», ώστε να συνδράμει και να ενισχύσει τις ήδη νικηφόρες προσπάθειες μας (βλ Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας Θεσσαλονίκη 2014) Το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν είναι αρνητικό στις εκκλήσεις μας, αν και δεν μας έχει πλέον σε προτεραιότητα, δηλώνοντας ότι η ενεργοποίηση της απόφασης προϋποθέτει επίσημη επιστολή και ενδιαφέρον μέσω του υπουργείου εξωτερικών, γεγονός που όμως ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ!
Επί των ημερών, των δικών σας κυβερνήσεων, επιχειρούμε ΚΑΙ ΠΑΛΙ να βρούμε «φως στην άκρη του τούνελ», με διαδοχικές συναντήσεις και οχλήσεις τόσο στελεχών σας όσο και εσάς του ιδίου (αν θυμάστε στο γραφείο του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη). Πριν τις εκλογές του 2014 ζητώ συνάντηση μαζί σας, όμως τελικά επιτυγχάνεται -προφανώς λόγω πολλών υποχρεώσεων- μετά τις εκλογές στο γραφείο του δημάρχου, παρουσία του κυβερνητικού στελέχους και βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Αμανατίδη ο οποίος αναλαμβάνει να διερευνήσει το θέμα. Σας ενημερώνω -πρόσωπο με πρόσωπο- για την περιπέτεια της… χρόνιας και «ατυχούς» διεκδίκησης αλλά και την επιτυχία του θεσμού που κερδίσαμε ως δήμος – ύστερα από ένα δύσκολο ανταγωνισμό ανάμεσα σε πολλές και μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις – αυτού της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας Θεσσαλονίκη 2014, γεγονός που επιδοκιμάζετε ιδιαιτέρως – όπως λέτε- και όχι αδίκως. Ο δήμος και η πόλη έλαβε… αμέτρητα συγχαρητήρια από τα μεγαλύτερα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την άψογη διοργάνωση η οποία προσέλκυσε και προσελκύει χιλιάδες νέους τουρίστες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη (Επισυνάπτω τις σχετικές ευρωπαϊκές αναφορές και υπογραφές) Η υπόθεση ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ δεν προχωρά!
Εντούτοις, με επιμονή και υπομονή, συνεχίζουμε τις οχλήσεις, αυτή τη φορά προς τα υπουργεία πολιτισμού, παιδείας, εξωτερικών επαναλαμβάνοντας σταθερά ότι το «Κέντρο για την Ανάπτυξη Νεολαίας στην Ν.Α. Ευρώπη (Youth Policy Development Centre For SEE) θα αναβαθμίσει την πόλη, θα ενισχύσει οικονομικά, διπλωματικά, τουριστικά και πολιτικά τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα θα επικυρώσει την επιτυχία του θεσμού που διοργανώσαμε και για τον οποίο μιλάει όλη η Ευρώπη (Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας Θεσσαλονίκη 2014) Η προσπάθεια μας τώρα (με υπηρεσιακούς παράγοντες για τους οποίους επισυνάπτω σχετικές επιστολές – αναφορές) έχει ακόμη μεγαλύτερη ένταση διότι το Συμβούλιο συζητά για τα θέματα των Κέντρων Νεολαίας (στις 12 με 15 Μαΐου 2015) στη Σερβία. Έχουμε ενημερώσει σχετικά τους εκπροσώπους των κέντρων αποφάσεων (Φούχτελ, Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, τεχνοκράτες γερμανικών υπουργείων και ΕΕ) έχουμε πάρει τις ανάλογες διαβεβαιώσεις στήριξης, αλλά δυστυχώς η Ελλάδα ΔΕΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ στη σύνοδο, γεγονός απαραίτητο για τη διεκδίκηση του Κέντρου.
Ωστόσο, δεν σταματάμε την προσπάθεια… Κατεβαίνω στην Αθήνα και ζητώ από διευθυντικό στέλεχος του υπουργείου εξωτερικών ΑΜΕΣΗ παρέμβαση ώστε να ενημερωθεί ο Έλληνας Πρόξενος – ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ – και να διεκδικήσει ως διπλωματικός ακόλουθος του υπουργείου την έδρα του Κέντρου για τη Θεσσαλονίκη. Μάταια. Δεν γίνεται ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ.
Έτσι το Κέντρο διεκδικεί η Αλβανία και η έδρα πηγαίνει στα Τίρανα, στερώντας από τον τόπο μας, ευρωπαϊκά κονδύλια και δράσεις νεολαίας για όλη τη βαλκανική με έδρα τη Θεσσαλονίκη!
Τι γίνεται σήμερα…
Σε πρόσφατη πρόσκληση που πήραμε από το γραφείο σας -για συμμετοχή στις 13.2.17 σύσκεψης με θέμα «την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε νεανικό προορισμό όλων των Βαλκανίων…» απουσιάζει τελείως το αναπτυξιακό σκεπτικό, η καινοτόμα πρόταση -σε συνδυασμό με τις καλές πρακτικές της πόλης της τελευταίας δεκαετίας- και επικεντρώνουμε μόνο σε δράσεις… φεστιβαλικής λογικής. Απουσιάζει επίσης η πρόσκληση και εμπλοκή των αντιπροσωπευτικών σχημάτων και δικτύων των ίδιων των νέων που στην πόλη μας είναι καταγραμμένα, ενεργά και αποτελεσματικά.
Κε Πρωθυπουργέ,
ως διοίκηση του Δήμου είχαμε και έχουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας τους νέους της πόλης ενώ παράλληλα δεσμευτήκαμε να ενισχύουμε τον εθελοντισμό ως στάση ζωής, ως μια εξαιρετικά επιμορφωτική λειτουργία, που προσδίδει νέο περιεχόμενο στη ζωή των πολιτών κυρίως δε των νέων.
Η πόλη μας είναι μια κατ’ εξοχή νεανική πόλη, ίσως η πόλη με τους περισσότερους νέους στη λεκάνη της Μεσογείου. Ταυτόχρονα διαθέτει ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό φοιτητών, που φτάνουν τις 150.000, οπότε ο συνολικός αριθμός των νέων αγγίζει το… 50% του συνολικού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης. Αυτή η φοβερή «δύναμη» θα μπορούσε να απεγκλωβιστεί, να ενεργοποιηθεί και να αναπτύξει μια τεράστια δυναμική και να αποτελέσει το όχημα δημιουργικής εξόδου από τα αδιέξοδα της σημερινής κατάστασης που βιώνουμε σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Σας υπενθυμίζω ότι η διαδικασία που ακολουθήσαμε κατά το έτος «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας» βασισμένη στη δημοκρατική συμμετοχή όλων:
-επιβεβαίωσε την ταυτότητα των νέων ως ενεργών πολιτών όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, γεγονός που επισημάνθηκε και προβλήθηκε ιδιαίτερα
-συνέβαλε στην ανάπτυξη αξιών όπως η αλληλεγγύη και η ανεκτικότητα καλλιεργώντας, σε πρώτο επίπεδο την κοινωνική συνοχή στο εσωτερικό της πόλης και, σε δεύτερο επίπεδο, της Ευρωπαϊκής Ένωσης
-βοήθησε στην υπέρβαση των διαφορών που ανέκυπταν σταδιακά υπό το βάρος των τριβών και των πιεστικών προθεσμιών
– δημιούργησε τις προϋποθέσεις καλύτερης πρόσβασης και επιρροής στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της πόλης
– ανέδειξε την ποιότητα της συλλογικότητας όταν αυτή ενσωματώνει διαφορετικότητες και ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες, ακόμη και όσων πλήττονται από κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση
– ανακάλυψε διαύλους επικοινωνίας και ανέδειξε μεθόδους ένταξης, στο εθνικό και τοπικό πεδίο, των θεσμών και των επιτευγμάτων της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη νεολαία
-ενθάρρυνε την πρωτοβουλία και καλλιέργησε την υπευθυνότητα σε όσους συμμετείχαν .
Στην τελευταία αναφορά του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πολιτική νεολαίας στην Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη αναφέρεται ως «ένα εντυπωσιακό παράδειγμα καλής πρακτικής στην ενεργοποίηση και συμμετοχή των νέων σε δράσεις που τους αφορούν». Στην αναφορά καταγράφονται τα προβλήματα και οι ελλείψεις στην άσκηση της πολιτικής για τη νεολαία στη χώρα μας. Ωστόσο, στο αρνητικό αυτό πλαίσιο, το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης μνημονεύεται ιδιαιτέρως από τη διεθνή ομάδα του Συμβουλίου της Ευρώπης ως μία πρωτοβουλία που κατάφερε ανεξάρτητα από θεσμούς να δώσει ώθηση στη συμμετοχή των νέων σε κοινωνικές δράσεις τοπικού επιπέδου. Η διεθνής ομάδα καταγράφει το χαμηλό επίπεδο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των νέων εργαζομένων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα εκτιμά ότι η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να οδηγήσει στην ίδρυση ενός Κέντρου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης της Νεολαίας
Σας παρακαλώ Κε Πρωθυπουργέ,
όλος αυτός ο κόπος και ο «πλούτος» των νέων ανθρώπων να μην χαθεί σε δράσεις και εκδηλώσεις με την μορφή… φεστιβάλ, χωρίς αυτούς γι αυτούς. Εμείς είμαστε επί ποδός, αποφασισμένοι, με την ίδια επιμονή και υπομονή, σχεδιάζοντας -εδώ και καιρό- με τον νυν Γενικό Γραμματέα Νέας Γενιάς, την ημέρα που θα «ξανασυναντήσουμε» τους νέους, τη μέρα που η Θεσσαλονίκη θα… ξαναγίνει επίκεντρο των πολιτικών νεολαίας σε όλη τη Ν.Α. Ευρώπη.
Με εκτίμηση
Πασχαλίδου Μαρία – Πρόεδρος ΚΕΔΗΘ – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2014

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.