, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Η Σαµοθράκη δεν είχε αντιπληµµυρικά έργα»-Αγωνία κατοίκων και επιχειρηµατιών για τον χειµώνα

φωτο e-evros

Το απόγευµα της περασµένης Δευτέρας, ξέσπασε µπόρα στο νησί της Σαµοθράκης. Ήταν περίπου 6 και µισή το απόγευµα και όλοι θεώρησαν ότι ήταν ένα συνηθισµένο φθινοπωρινό καιρικό φαινόµενο. Η ώρα πέρασε και περίπου στις 10 το βράδυ οι πρώτες ζηµιές ήταν εµφανείς, όπως η πτώση της γέφυρας στο 5ο χλµ Καµαριώτισσας-Λακκώµατος. Οι κάτοικοι κλείστηκαν στα σπίτια τους, χωρίς κάποιο τρόπο επικοινωνίας µε τον «έξω» κόσµο, διότι το σήµα της κινητής τηλεφωνίας, αλλά ακόµη και  τα σταθερά τηλεφώνα παρουσίασαν σοβαρά προβλήµατα.

Της Φιλίππα Βλαστού

Η εικόνα που αντίκρισαν όλοι το πρωί ήταν αποκαρδιωτική. Ούτε δηµαρχείο, ούτε Κέντρο Υγείας υπήρχε… µόνο βουνά λάσπης, κατολισθήσεις, εξαφανισµένες – πληµµυρισµένες επιχειρήσεις και παρασυρµένα οχήµατα. Μία από τις στιγµές που αποδεικνύουν την «παράλυση» που βίωσε το νησί ήταν όταν ο δήµαρχος δεν µπόρεσε να στείλει ηλεκτρονικά το αίτηµα για να κηρυχτεί η Σαµοθράκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το έστειλε εν τέλει… χειρόγραφα.

Ανύπαρκτα αντιπληµµυρικά έργα

Κυβερνητικό κλιµάκιο µετέβη στη Σαµοθράκη για αυτοψία, εκτίµηση ζηµιών και συντονισµό των άµεσων ενεργειών για την αντιµετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών. Το χρόνιο πρόβληµα του νησιού είναι η έλλειψη αντιπληµµυρικού σχεδιασµού, έτσι η άµεση ανακοίνωση που ήρθε δια στόµατος του υπουργού Υποδοµών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, ήταν η εφαρµογή σχεδίου ολιστικής αντιµετώπισης µε συγκεκριµένο επιχειρησιακό σχέδιο αντιπληµµυρικών έργων και διαχείρισης υδάτων, ώστε να µην επαναληφθεί τέτοιο φαινόµενο και να θωρακιστεί η Χώρα της Σαµοθράκης οριστικά. Έκτακτη οικονοµική βοήθεια για την αποκατάσταση των ζηµιών ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. Η οικονοµική βοήθεια θα ανέρχεται στα 150.000 ευρώ, και χορηγείται µετά από σχετικό αίτηµα του δήµου.
Οι «πληγές» που άφησε η κακοκαιρία καταγράφονται και µετά το πέρας της ολοκλήρωσης των έργων αποκατάστασης σύµφωνα µε τον περιφερειάρχη της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστο Μέτιο. Ο ίδιος τόνισε στην Karfitsa ότι «τότε θα ξεκινήσει και η συζήτηση για το τι έφταιξε γι’ αυτήν την καταστροφή, πέρα από την µεγάλη ποσότητα όγκου νερού, για να σχεδιαστούν αντιπληµµυρικά έργα».

«Παραγκωνισµένοι από την Πολιτεία»

Ο Γιάννης Γλήνιας, πρόεδρος των επαγγελµατιών, επεσήµανε ότι οι κάτοικοι της Σαµοθράκης «νιώθουµε ότι είµαστε παραγκωνισµένοι από την πολιτεία. Είµαστε ένα νησί που η φωνή µας δεν εισακούγεται και δεν ξέρουµε το γιατί. Ενώ σαν νησί έχει µια δυναµική από µόνο του δεν το έχουµε κεφαλαιοποιήσει, οι επιχειρήσεις δηλαδή φυτοζωούν. Έχει να γίνει εγκατάσταση ξενοδοχείου εδώ και πολλά χρόνια. Παλεύουµε χρόνια µε ένα επιδοτούµενο καράβι που εκτελεί το δροµολόγιο Αλεξανδρούπολη-Σαµοθράκη. Δεν έχει συνδεθεί µε άλλες γραµµές το νησί.  Φέτος έγινε µια προσπάθεια σύνδεσης µε το Λαύριο αλλά και αυτή ήταν εντελώς υποτονική, µε δώδεκα δροµολόγια όλα κι όλα».

Η αγωνία για τον χειµώνα που έρχεται σε λίγους µήνες είναι στο µυαλό των κατοίκων, αλλά και των επιχειρηµατιών του νησιού που είδαν σε µια νύχτα να «βυθίζονται» τα µαγαζιά τους από τις πληµµύρες. «Οι θεοµηνία ‘’πήρε’’ στο διάβα της και ό,τι κέρδος είχε βγάλει κάθε επιχείρηση αυτή τη σεζόν για να επιβιώσουµε τον χειµώνα. Αν δεν µας βοηθήσουν έµπρακτα αυτή τη στιγµή για να µπορέσουµε να βγάλουµε τον χειµώνα δεν ξέρω πως θα φέρουµε τις επιχειρήσεις µας στην κανονικότητα. Ξέρουµε ότι είναι δύσκολο να πάρουµε λεφτά από το κράτος λόγω της κρίσης, αλλά εµείς κάναµε κάποιες προτάσεις όπως φορολογικές ελαφρύνσεις», επεσήµανε ο κ. Γλήνιας.

«Η µεγαλύτερη ζηµιά…»

Οι ζηµιές που υπέστησαν επιχειρήσεις από την κακοκαιρία είναι «πρωτόγνωρες και σε πολλά επίπεδα», περιέγραψε στην Karfitsa ο κ. Γλήνιας. «Οι επιχειρήσεις του νησιού έχουν πραγµατικά υποστεί καταστροφές σε υποδοµές, σε περιβάλλοντες χώρους, σε περιφράξεις». Σύµφωνα µε τον πρόεδρο, οι επιχειρηµατίες του νησιού έδιναν εδώ και πολλά χρόνια την δική τους προσπάθεια για να επεκτείνουν στο νησί την τουριστική σεζόν, προβάλλοντας τα διάφορα είδη τουρισµού που µπορεί να απολαύσει ένας επισκέπτης. «Η µεγαλύτερη ζηµιά για εµάς είναι στην µάχη που δίνουµε µόνοι µας για να προβάλουµε και να παρουσιάσουµε στο µέγιστο την οµορφιά, την µοναδικότητα και την εναλλακτικότητα του νησιού. Το καταφέραµε τα τελευταία χρόνια και έτσι οι δυο καλοκαιρινές σεζόν, όπως και η φετινή, είχαν επεκταθεί περισσότερους µήνες και έχουµε επισκέπτες και τον Σεπτέµβριο.  Έχουµε, ή καλύτερα να πω είχαµε, τουρίστες για κατάδυση και άλλες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισµού και µετά την θεοµηνία τους χάσαµε γιατί ακυρώσανε. Είναι ένα τεράστιο πλήγµα που δεχτήκαµε. Η βόρεια πλευρά που έχει τον περισσότερο τουρισµό έχει υποστεί  σχεδόν όλη ζηµιές». Μιλώντας µε τον πρόεδρο το βράδυ της Τετάρτης µας αποκάλυψε ότι έως εκείνη την ώρα δεν είχαν υδροδότηση και «έβγαινε λάσπη αντί για νερό»…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.