, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Μαθητές έφτιαξαν μαριονέτες από ανακυκλώσιμα υλικά

Με μεγάλη συμμετοχή παιδιών και ενηλίκων ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι ποικίλες δράσεις που οργάνωσε και πραγματοποίησε η Αντιδημαρχία Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Πρασίνου σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος .
Οι πρωτότυπες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για μαθητές και ενήλικες είχαν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους μικρούς και μεγάλους δημότες σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και να τους περάσουν το μήνυμα ότι μπορούμε να ζήσουμε σε μία κοινωνία χωρίς απόβλητα αν δώσουμε πνοή στα παλιά μας αντικείμενα.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας 15 Μαΐου στο Πάρκο Φοίνικα, όπου οι μαθητές του 8ου και του 9ου δημοτικού σχολείου, συμμετείχαν σε δύο δημιουργικά εργαστήρια. Μέσα από το εργαστήριο Κεραμικής «Μια γειτονιά όπως την ονειρεύομαι» τα παιδιά κατασκεύασαν σπίτια, δέντρα και πάρκα φτιάχνοντας τη γειτονιά των ονείρων τους. Παράλληλα, με τη συμμετοχή τους στο εργαστήριο «Μαριονέτες από υλικά ανακύκλωσης για μικρά χεράκια» ενημερώθηκαν για την αξία της επαναχρησιμοποίησης των υλικών.
Την επόμενη μέρα , Τρίτη 16 Μαΐου στο πάρκο Κηφισίας, τα παιδιά του 17ου δημοτικού σχολείου συμμετείχαν σε ψυχαγωγική – εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης».  Εκείνη την ημέρα τα παιδιά, με την υποστήριξη της  Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, ψυχαγωγήθηκαν  με δράσεις και παιχνίδια, εξοικειώθηκαν   με την ιδέα της ανακύκλωσης συσκευασιών με απώτερο σκοπό να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση. Ειδικότερα, οι μαθητές έμαθαν για τα υλικά συσκευασίας που απορρίπτονται στον μπλε κάδο, έτσι ώστε στο μέλλον να  συμβάλλουν στην καλύτερη υλοποίηση των προγραμμάτων ανακύκλωσης και παράλληλα να παροτρύνουν τους μεγαλύτερους να συμμετάσχουν και αυτοί.
Παράλληλα, το πρωινό της Τρίτης, μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς αρωμάτισαν το Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμαριάς με τη φύτευση εποχιακών φυτών.
Το πρωί της Τετάρτης 17 Μαΐου, στην Πλατεία Σκρα, το 5ο και το 13ο Δημοτικό Σχολείο συμμετείχαν σε δύο παράλληλες δράσεις. Έφτιαξαν τη γειτονιά των ονείρων τους με κατασκευές από πηλό, ενώ παράλληλα έδωσαν πνοή σε άχρηστα υλικά κατασκευάζοντας Μαριονέτες από υλικά ανακύκλωσης.
Στις 18 Μαΐου,  μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου πρασίνισαν την πρόσοψη του Πολιτιστικού Πολυλειτουργικού Κέντρου Καλαμαριάς (Ανδρ. Παπανδρέου) φυτεύοντας καλλωπιστικά φυτά και εποχιακά λουλούδια.
Την Παρασκευή, 19 Μαΐου το πρωί, οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου Καλαμαριάς  με τη βοήθεια των δασκάλων τους και την καθοδήγηση των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου, ομόρφυναν τον κήπο του σχολείου τους φυτεύοντας  εποχιακά λουλούδια και αρωματικά φυτά.
Το Σάββατο, 20 Μαΐου υλοποιήθηκε στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού στον Πεζόδρομο Καλαμαριάς, η ανοιχτή εκδήλωση «Δεν το φοράτε; Μην το πετάτε! Ελάτε να το αξιοποιήσουμε». Με την υποστήριξη της «EAST WEST GREECE – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΡΟΥΧΩΝ», χρησιμοποιήθηκαν παλιά υφάσματα τα οποία με πολλή φαντασία μετατράπηκαν σε νέα χρηστικά αντικείμενα.
Η προγραμματισμένη παράσταση θεάτρου σκιών για την Κυριακή 21 Μαΐου, αναβλήθηκε λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 20:30 στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού.
Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Μπακογλίδης και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Πρασίνου, κ. Φωτόπουλος ευχαριστούν όλους όσους συμμετείχαν (δασκάλους, μαθητές, εμψυχωτές, μεμονωμένους πολίτες) τόσο στην οργάνωση όσο και την υλοποίηση των εκδηλώσεων της Εβδομάδας Περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.