, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

"Κοκτέιλ" αιθαλομίχλης και αφρικανικής σκόνης απειλεί την Αθήνα!

aithalomixli-athinaΠροειδοποίηση… αιωρούμενων σωματιδίων, λόγω αιθαλομίχλης και επερχόμενης αφρικανικής σκόνης, εξέδωσε για την Αθήνα το Υπουργειο Υγείας,  ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καλεί  τους πολίτες να περιορίσουν την καύση βιομάζας σε τζάκια και λέβητες.

Λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές υψηλές τιμές μετρήσεων αιωρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, όπως ανακοινώνονται από το ΥΠΕΚΑ, καθώς και τις ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες για συσσώρευση σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, από το Υπ. Υγείας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον,  να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους ελεύθερους από πηγές σωματιδίων. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα καθώς και στα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Προηγήθηκε ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ που έχει ως εξής:

“Σήμερα, Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, παρατηρούνται πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) σε όλες τις θέσεις μέτρησης του δικτύου σταθμών της περιοχής Αθηνών, ενώ οι τιμές των αέριων ρύπων διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Επιπλέον, σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης μεταφοράς σκόνης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΣΚΙΡΩΝ) αλλά και μετά από επικοινωνία με την ΕΜΥ, η συμμετοχή σωματιδίων φυσικής προέλευσης στις διαμορφούμενες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων είναι ιδιαίτερα σημαντική και είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς σκόνης από τη Βόρεια Αφρική (έρημος Σαχάρα). Το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά σύνηθες γι’ αυτήν την εποχή, λόγω μετεωρολογικών συνθηκών που ευνοούν τη μεταφορά αυτή (ισχυροί άνεμοι του νοτίου τομέα).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις το φαινόμενο θα συνεχισθεί τουλάχιστον και αύριο με αποτέλεσμα τα επίπεδα των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων να υπερβαίνουν σημαντικά τη μέση ημερήσια οριακή τιμή.

Αν ενταθεί η συμμετοχή των ανθρωπογενών πηγών, π.χ. καύση βιομάζας τις βραδινές ώρες το πρόβλημα θα γίνει ακόμη πιο έντονο.

Για το λόγο αυτό, το ΥΠΕΚΑ συστήνει τον περιορισμό της καύσης βιομάζας σε τζάκια ή λέβητες θέρμανσης σήμερα και αύριο.”

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.