, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μαζική παρέλαση υπέρ του ρουκετοπόλεμου στην Χίο (ΒΙΝΤΕΟ)

Εκατοντάδες «ρουκετατζήδες» και όχι μόνον, απλοί κάτοικοι του Βροντάδου της Χίου, υποστηρικτές γενικώς της διεξαγωγής του, έδωσαν το μαζικό «παρών» στην παρέλαση, η οποία ήθελε να θυμίσει κάτι από τα παλιά και να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για τον ρουκετοπόλεμο.

Στις 5 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, κι ενώ όλα είναι ακόμα ρευστά σε ό,τι αφορά την διεξαγωγή του ρουκετοπόλεμου, εκατοντάδες πολίτες κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Πετροκάραβο, στην παραλία του Βροντάδου και από εκεί κατευθύνθηκαν προς τις «αντιμαχόμενες» ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγιάς της Ερειθιανής.
Στην κεφαλή της πορείας άλογα και γαϊδουράκια με τους σημαιοφόρους και ακολουθούσαν οι τοπικές πολιτικές αρχές, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης και της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο δήμαρχος κ. Μανώλης Βουρνούς και σχεδόν το μισό δημοτικό συμβούλιο του δήμου Χίου με επικεφαλής τον πρόεδρό του κ. Γιάννη Γεωργιάδη.
Το «παρών» έδωσε, επίσης, ο διάσημος Βρονταδούσης αστροφυσικός κ. Σταμάτης Κριμιζής, θιασώτης του ρουκετοπόλεμου.
Η πορεία των «αντιπάλων» ήταν ενιαία και αδιαίρετη έως την διασταύρωση, που οδηγεί στις δύο εκκλησίες. Εκεί οι δρόμοι τους χώρισαν και πιο ζωηροί οι της Παναγιάς Ερειθιανής φώναζαν συνθήματα, όπως «Είσαστε καμμένοι», «Πούναι οι ρουκέτες σας» κ.ά. για τους Αγιομαρκούσους.
Στη πραγματικότητα ουδείς είχε ρουκέτες, κάποιες ελάχιστες έκαναν για το καλό την εμφάνισή τους στην συγκέντρωση και στην παρέλαση, για τον φόβο της αστυνομίας, η παρουσία της οποίας σε όλη την περιοχή του Βροντάδου κάθε άλλο παρά διακριτική ήταν. Είχαν πιάσει όλες τις γωνίες κι όλα τα στενά, ενώ το «γενικό πρόσταγμα» είχε ο αστυνομικός διευθυντής Χίου κ. Αθανάσιος Μπασιούκας.
Οι ρουκετατζήδες της ενορίας του Αγίου Μάρκου έφτασαν «άοπλοι» στους χώρους ρίψης των ρουκετών, όπου όλα ήταν ένα ρημάδι. Χόρτα ένα μέτρο, εγκαταλελειμμένες οι «θέσεις μάχης», κάποια παλιά ξύλα είχαν σαπίσει, κάποιοι ρουκετοσύρτες κατασχέθηκαν από την αστυνομία. Πάντως, έδειχναν διάθεση να αρχίσουν τον ευπρεπισμό του χώρου, για να μπορέσουν «να κάνουν την δουλειά».
Στην απέναντι πλευρά, στην Παναγιά την Ερειθιανή, τα πράγματα ήταν κάπως καλύτερα, αυτοί τουλάχιστον είχαν καθαρίσει τα χόρτα και το πεδίο ήταν ελεύθερο, αν και εφόσον ήθελαν να φέρουν νέους ρουκετοσύρτες.
Πάντως, όλοι μιλούσαν για το «σχέδιο» και μάλλον μόλις πέσει το σκοτάδι θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν ρουκέτες και ρουκετοσύρτες, με την προσδοκία ότι το «άγρυπνο βλέμμα» της αστυνομίας θα κοιτάζει αλλού. Λίγες ώρες μένουν…
protothema.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.