, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μισές οι τιμές… μισή και η γαλοπούλα στο Ιστορικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Παρά το γεγονός ότι ο «μποναμάς» Τσίπρα έδωσε μία ανάσα στους συνταξιούχους και βοήθησε σε ένα βαθμό στο να κινηθεί αυτές τις μέρες η αγορά Βλάλη, οι έμποροι του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης τονίζουν πως «οι μέρες που περνάμε δε θυμίζουν εορταστική περίοδο».
unnamed-1
Ο Γιάννης Μπούρας διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο κεντρικά κρεοπωλεία στο Καπάνι. Όπως λέει στο Karfitsa.gr, παρότι η κίνηση στην αρχή της εβδομάδας ήταν αρκετά μειωμένη, «τις τελευταίες μέρες τα πράγματα πάνε λίγο καλύτερα. Ο κόσμος είναι συγκρατημένος στις αγορές του αλλά τουλάχιστον ψωνίζουν, αφού πήραν τις συντάξεις και το έκτακτο βοήθημα, όσοι το δικαιούνται. Είναι γεγονός πως την αγορά τη στηρίζουν πλέον οι συνταξιούχοι».
unnamed
Ο κ. Μπούρας αναφέρει πως οι τιμές στα κρέατα είναι χαμηλότερες συγκριτικά με πέρυσι, παρόλα αυτά «οι περισσότεροι αγοράζουν χοιρινό, που είναι πιο οικονομικό».
Της Έλενας Καραβασίλη
Ο Αλέξης Παυλίδης περιγράφει την εορταστική εβδομάδα που διανύουμε, ως τυπική που «δε θυμίζει σε τίποτα τη χριστουγεννιάτικη κίνηση άλλων εποχών.
unnamed-2
Συγκριτικά με πέρυσι, είμαστε στο 50% κάτω της αγοραστικής κίνησης. Αυτό το διαπιστώνουμε και από τις προμήθειες που δίνουμε στα μαγαζιά. Η κίνηση είναι και εκεί μειωμένη και έτσι οι επιχειρηματίες παραγγέλνουν μετρημένες ποσότητες γιατί ούτε εκείνοι έχουν δουλειά». Και ο κ. Παυλίδης σημειώνει πως οι τιμές είναι πιο χαμηλές από πέρυσι, με το μαρούλι ενδεικτικά να κοστίζει 1,00 ευρώ ενώ πέρυσι στοίχιζε 1,80 ευρώ.
unnamed-7
Μάλιστα ο ίδιος αναφέρει πως όταν επισκέπτονται τον πάγκο του οι φοιτητές, φροντίζουν να πάρουν τα απολύτως απαραίτητα με το κόστος των αγορών τους να μη ξεπερνά το 1,00 ευρώ. «Βάλαμε μανιτάρια, ρόδια, όμως ο κόσμος ψάχνει τα πιο φτηνά προϊόντα. Αν η τιμή αυξηθεί κατά 0,10 ή 0,20 λεπτά, τότε δε θα το αγοράσει», λέει.
Ποντάρουν στην τελευταία στιγμή
Ο πρώην πρόεδρος Σωματείου Κρεοπωλών και μέλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Καλοχριστιανάκης επισημαίνει πως δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά στην κίνηση, αλλά «ελπίζουμε σε αυτούς που θα κάνουν τα ψώνια της τελευταίας στιγμής.
unnamed-6
Με τα λίγα χρήματα που έδωσε ο Τσίπρας στους συνταξιούχους δε σώζεται η κατάσταση. Ας κατέβαζε το ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, να μπορούν να ανασάνουν όλοι οι Έλληνες». Ο κ. Καλοχριστιανάκης αναφέρει πως οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με πέρυσι, με τους περισσότερους να «αγοράζουν χοιρινό και κοτόπουλο. Ακόμη και όταν αγοράζουν γαλοπούλα, παίρνουν κομμάτια ή τη μισή… πάει το πατροπαράδοτο γέμισμα της γαλοπούλας», τονίζει. Στις αγορές της τελευταίας στιγμής ποντάρει και ο κρεοπώλης Σάκης Γκόσιος. «Οι τιμές είναι πιο χαμηλές από πέρυσι, όμως και πάλι ο κόσμος δυσκολεύεται. Το κοτόπουλο… έχει την τιμητική του παρότι είναι Χριστούγεννα και όσοι παίρνουν γαλοπούλα συνήθως θέλουν μισή. Κάποιοι βέβαια αγοράζουν και αρνάκι που πάει στα 6,50 το κιλό», περιγράφει.
unnamed-4
Προσφορές μέχρι και στα τυριά κάνει ο Λευτέρης Καραγκιαούρης προκειμένου να προσελκύσει πελάτες. «Παρότι έχουμε προϊόντα με ιδιαίτερες γεύσεις, ο κόσμος κοιτάει να αγοράσει τα βασικά. Οι νέοι ψάχνουν και τα πιο διαφορετικά προϊόντα, όμως το βασικό μας πελατολόγιο είναι οι συνταξιούχοι».
unnamed-3
Ο Γιώργος Σωτηρίου αναφέρει πως οι νέοι άνθρωποι «κυνηγάνε» τα… superfoods όπου οι τιμές τους στο Καπάνι είναι χαμηλές. «Έχουμε φέρει ρόδια, ανανάδες, αβοκάντο. Ο νέος κόσμος τα ψάχνει αυτά τα προϊόντα είτε για να γεμίσουν τη γαλοπούλα, είτε για να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Όμως οι μεγαλύτεροι ηλικιακά- που είναι και οι βασικοί μας πελάτες- δεν τα κοιτάνε καν αυτά τα προϊόντα».
Συνάντηση με τον δήμαρχο 
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών του Ιστορικού Κέντρου Χρήστος Νικολόπουλος περιγράφει πως μέχρι τώρα «η αγορά δεν έχει νιώσει το εορταστικό κλίμα. Τα φετινά Χριστούγεννα, είναι… παγωμένα. Συγκριτικά με πέρυσι, με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη, πιστεύω πως θα έχουμε μία πτώση της κίνησης που θα ξεπεράσει το 20%». Ο κ. Νικολόπουλος τονίζει πως παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για να κάνει κάποιος τις αγορές του στο Καπάνι, οι συνταξιούχοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης. «Η προσβασιμότητα δεν είναι εύκολη. Δεν υπάρχουν θέσεις στάσης και στάθμευσης και η μετακίνηση δεν είναι εύκολη. Δηλαδή ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας δε μπορεί να αγοράσει μεγάλες ποσότητες, γιατί πολύ απλά δε θα μπορεί να τα κουβαλήσει. Παρόλα αυτά έχουν μάθει παραδοσιακά να έρχονται στο Καπάνι, γιατί ξέρουν πως θα βρουν καλά προϊόντα σε χαμηλές τιμές». Ο ίδιος αναφέρει πως γίνονται κινήσεις προκειμένου να μπορέσουν να προσελκύσουν και τους νεότερους καταναλωτές. «Οι υποδομές της αγοράς δε βοηθούν. Όμως κάνουμε προσπάθειες με τα προϊόντα που φέρνουμε αλλά και τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε, να τους τραβήξουμε στην αγορά». Μάλιστα ο κ. Νικολόπουλος αποκαλύπτει πως μετά τις γιορτές θα γίνει συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να γίνουν κάποιες κινήσεις για να δημιουργηθούν θέσεις στάσης αν όχι στάθμευσης και «θα γίνουν κάποιες μικρές ρυθμίσεις μέσα στην αγορά, ώστε να είναι πιο λειτουργική. Πρέπει να δοθεί το έναυσμα και στους καταστηματάρχες ώστε να αλλάξει η εικόνα και οι φετινές γιορτές να είναι οι τελευταίες, που η αγορά μας θα λειτουργεί υπό αυτές τις συνθήκες. Σκοπός μας είναι να γίνει αυτό μέχρι το Μάιο. Δε χρειάζονται πολλά χρήματα, πρέπει όμως να γίνει μία συνολική προσπάθεια», καταλήγει.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.