, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νέες αποκαλύψεις για το ραντεβού Τσίπρα-Μαδούρο: Έψαχναν λεφτά για Grexit σε Εκουαδόρ και Αργεντινή

φωτο eurokinissi.gr

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται νέες αποκαλύψεις σχετικά με το «αμαρτωλό» ραντεβού Τσίπρα-Μαδούρο το 2013 στη Μόσχα, αλλά και την αγωνιώδη προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να αναζητήσει χρηματοδότηση και «συμμάχους» για το Grexit σε Εκουαδόρ, Βενεζουέλα, Αργεντινή και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής

Όπως αποκαλύπτει πρώην υπουργός της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ο Αλέξης Τσίπρας την περίοδο 2012-2013 είχε ξεκινήσει επαφές με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βενεζουέλα, ενώ όταν συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει κάποια συγκεκριμένη βοήθεια από αυτές τις χώρες, στράφηκε στο Εκουαδόρ, στην Αργεντινή και τη Βραζιλία!

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η άφιξη κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας στην Αθήνα, το οποίο, προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μόλις δύο μήνες μετά τις επαφές Τσίπρα στη Μόσχα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, στη συνάντηση της Μόσχας συμμετείχε και στενός συνεργάτης του Μαδούρο, υπεύθυνος για οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, καθώς με τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε και η πιθανότητα σύναψης εμπορικών συμφωνιών της Βενεζουέλας με την Ελλάδα, κυρίως στους τομείς του πετρελαίου και των τροφίμων.
Ένα από τα θέματα, πάντως, τα οποία φέρεται να συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά με τη Βενεζουέλα ήταν η πιθανότητα η Ελλάδα να προμηθευτεί πετρέλαιο από το  καθεστώς του Μαδούρο, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.
Ποια ήταν η εμπορική συμφωνία που ήθελε να πετύχει ο Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας σε εκείνη τη συνάντηση «ζήτησε στήριξη από τον Νικολάς Μαδούρο» και επιπλέον να μεσολαβήσει στη Ρωσία, η οποία φέρεται να ζητούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ απίστευτα ανταλλάγματα για να τον στηρίξει, «όπως να της παραχωρήσει μια αεροπορική βάση στην Κρήτη»!
«Θέλω βοήθεια από τη Ρωσία, αλλά όχι και να γονατίσω μπροστά της», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρώην υπουργός της Βενεζουέλας υποστηρίζει πως «ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμούσε να τους δείξει να καταλάβουν πως ήθελε να κατακτήσει την εξουσία αλλά χωρίς να χρειαστεί η Ρωσία να πάρει την ηγεμονική θέση που είχαν κάποτε οι ΗΠΑ. Είπε πως ήταν αδύνατον να τους δώσει την αεροπορική βάση στην Κρήτη, που ζητούσαν».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δυο πλευρές συζήτησαν και πιθανή εμπορική συνεργασία Ελλάδας-Βενεζουέλας στον τομέα του πετρελαίου και των τροφίμων, με τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων.
Επαφές σε Εκουαδόρ, Αργεντινή και Βραζιλία
Σύμφωνα με ανώτατη πολιτική πηγή της Βενεζουέλας, ο εξ απορρήτων του Νικολάς Μαδούρο, Μαξεμίλιεν Αρβελάιζ, είναι εκείνος που πρώτος εισηγήθηκε στον Μαδούρο να μη μεσολαβήσει στους Ρώσους για τον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν αξίζει να μεσολαβήσεις στη Ρωσία για αυτόν τον Ελληνα πολιτικό», φέρεται να είπε ο Αρβελάιζ στον Μαδούρο αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τσίπρα στη Μόσχα.
Ο Αρβελάιζ ανήκει στη λεγόμενη «ομάδα των Γάλλων», μια ομάδα νέων κυβερνητικών αξιωματούχων της Βενεζουέλας, που ανατράφηκαν στη Γαλλία και τους οποίους είχε καλέσει ο Ούγο Τσάβες να εργαστούν για την «μπολιβαριανή επανάσταση». Στην ίδια ομάδα ανήκει και ο Τεμίρ Πόρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολιτικοί της «ομάδας των Γάλλων», αλλά και ένας σημαντικός Γάλλος διανοούμενος που είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με το καθεστώς, «δεν εμπιστεύονταν τον Ελληνα πολιτικό Αλέξη Τσίπρα»Ο Νικολάς Μαδούρο φέρεται να ήταν επιφυλακτικός με τον κ. Τσίπρα, σε αντίθεση με τον Ούγο Τσάβες, ο οποίος φέρεται να είχε διαφορετική αντίληψη για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στελέχη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας πρότειναν στον Αλέξη Τσίπρα να απευθυνθεί στο Εκουαδόρ, στην Αργεντινή και στη Βραζιλία για να ζητήσει βοήθεια και στήριξη. Λίγο καιρό μετά, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να ταξίδεψε στις χώρες αυτές.
«Ενα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μετέβη στο Εκουαδόρ, στην Αργεντινή και στη Βραζιλία αλλά και εκεί βρήκε πόρτες κλειστές», επισημαίνει ο πρώην υπουργός της Βενεζουέλας. «Οταν ο Αλέξης συνειδητοποίησε ότι ούτε η Βενεζουέλα ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα ούτε και οι άλλες λατινοαμερικανικές χώρες θα μπορούσαν να του εγγυηθούν κάποια συγκεκριμένη βοήθεια, εγκατέλειψε την ιδέα της εξόδου από το ευρώ και έγινε… φιλοευρωπαϊστής», δηλώνει ο πρώην αξιωματούχος της Βενεζουέλας.

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.