, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ "Κ". ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ!


 dimotiko-symboylio-thes2Του Βαγγέλη Στολάκη

Άλλοι έφτασαν στην πηγή, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να πιουν νερό και μάλιστα για λίγες μόλις ψήφους και άλλοι υπερεκτίμησαν εαυτόν και δεν κατόρθωσαν να πάνε ούτε στο… δεύτερο γύρο. Ορισμένοι προεκλογικά «έταξαν λαγούς με πετραχήλια» και τώρα… εξαφανίστηκαν και ορισμένοι πάλι, όπως αναφέρουν δημοτικοί σύμβουλοι του νομού Θεσσαλονίκης, «ήθελαν απλώς να καταγράψουν δυνάμεις με σκοπό την κάθοδό τους στις βουλευτικές εκλογές». Ο λόγος για τους ανθρώπους που βρίσκονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης των δεκατεσσάρων καλλικρατικών δήμων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ελέγχουν τους τοπικούς άρχοντες ή απλώς… κάθονται!

Έτσι, στον κεντρικό δήμο του νομού, το δήμο Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης είναι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Γκιουλέκας. Δημοσιογράφος και δικηγόρος στο επάγγελμα, πολιτεύτηκε για πρώτη φορά το 2000. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως θα διεκδικήσει εκ νέου το δημαρχιακό θώκο Θεσσαλονίκης. Παρά το γεμάτο πρόγραμμά του λόγω της κοινοβουλευτικής του δραστηριότητας φροντίζει τις Δευτέρες που συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης να είναι παρών. Ωστόσο, μέλη της παράταξής του, την «Ομάδα Δημιουργίας», με παλαιότερες δηλώσεις τους στην «Κ» εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός πως στην έναρξη της θητείας των σημερινών δημοτικών συμβουλίων «ο κ. Γκιουλέκας είχε σημειώσει αρκετές απουσίες». Το κλίμα στο εσωτερικό της παράταξης του «γαλάζιου» βουλευτή ηλεκτρίζει επίσης και το γεγονός ότι ο κ. Γκιουλέκας εντός Κοινοβουλίου ψηφίζει μέτρα που έρχονται σε αντίθεση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Η «ρήξη» με συγκεκριμένους δημοτικούς συμβούλους επήλθε προεκλογικά καθώς χρέωσαν τη νίκη Μπουτάρη στο γεγονός πως ο Κώστας Γκιουλέκας αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ενεργούσε από μόνος του και χωρίς να συζητά μαζί μας». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στα κάγκελα της εσωτερικής αντιπολίτευσης βρίσκεται ο πρώην αντιδήμαρχος επί Παπαγεωργόπουλου, Κώστας Καζαντζίδης, ενώ τυπικές παραμένουν οι σχέσεις του με το Δημήτρη Γάκη, την Άννα Ευθυμίου, την Ανθή Σαλαγκούδη, τον Ερωτόκριτο Θεοτοκάτο και τον Θεόφιλο Πατέλη. Αντιθέτως, ο κ. Γκιουλέκας λαμβάνει της στήριξης του πρώην αντιδημάρχου Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, του Γιώργου Ασπασίδη, της πρώην δημάρχου Τριανδρίας Πολυξένης Δρίτσα, της Λίτσας Κολοβού και του αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου Χάρη Αηδονόπουλου.

Από ΠΑΣΟΚος… ανεξάρτητος

Στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης απέναντι στο Λάζαρο Κυρίζογλου βρίσκεται ο Γιώργος Κυριλλίδης. Δικηγόρος στο επάγγελμα ανέλαβε τα ηνία της παράταξης τον Οκτώβριο του 2011 μετά την απόφαση της τότε επικεφαλής, μετέπειτα βουλευτού του ΠΑΣΟΚ και εν συνεχεία υποψήφιας με την Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη και του Χάρη Καστανίδη, Βούλας Τεκτονίδου να αποχωρήσει από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο ίδιος αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του φρόντισε να «καταργήσει» την ΠΑΣΟΚική «ΟΡ.ΜΗ», την παράταξη της προκατόχου του με την οποία εξελέγη δημοτικός σύμβουλος και να ιδρύσει το Φεβρουάριο 2012 τη δημοτική παράταξη «Πολίτες σε Δράση», την οποία πλέον χαρακτηρίζει ως ανεξάρτητη. Θεωρείται πάντως από τους πιο δραστήριους επικεφαλής αντιπολιτεύσεων του νομού, διοργανώνοντας ημερίδες και εκδηλώσεις.  

Στην Καλαμαριά απέναντι από τον «πράσινο» δήμαρχο Θεοδόση Μπακογλίδη βρίσκεται ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, γνωστός στο ευρύτερο κοινό ως Χάρρυ Κλυνν. Ο ίδιος αν και στις δημοτικές εκλογές του 2006 έλαβε το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, το 2010 «κατέβηκε» ανεξάρτητος. Λόγω των πολλών επαγγελματικών του υποχρεώσεων και της πλούσιας καλλιτεχνικής του δραστηριότητας (ηθοποιός, ζωγράφος, συγγραφέας) απουσιάζει συχνά από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, στις οποίες τον αντικαθιστούν μέλη της παράταξής του. «Φροντίζει όμως πάντα να έρχεται στις μισές συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται το μήνα για να μην έχει πρόβλημα με το νόμο» σημειώνει μέλος της διοίκησης Μπακογλίδη.

Αντιπολίτευση του facebook

«Δεν τον αφήνει σε χλωρό κλαρί» αναφέρουν δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών αναφερόμενοι στην κριτική που ασκεί ο Δημήτρης Ζιγκερίδης στον δήμαρχο και πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμο Δανιηλίδη. Πτυχιούχος της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης και ορκωτός ελεγκτής λογιστής συνηθίζει να αντιπολιτεύεται το «δήμαρχο των δημάρχων» όπως αποκαλούν το Σίμο Δανιηλίδη οι συνάδελφοί του εκτός από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου και μέσα από το… facebook.

Στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, το «τιμόνι» της αντιπολίτευσης κρατά ο πρώην δήμαρχος Ευόσμου, Δημήτρης Χατζηβρέττας. Λογιστής στο επάγγελμα ασχολήθηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση στην ηλικία των 27 ετών, καθώς εκλέχτηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος. Ο ίδιος αν και στις αρχές της σημερινής δημοτικής περιόδου ασκούσε έντονη αντιπολίτευση στον κ. Λαφαζανίδη, δυο χρόνια μετά «απουσιάζει από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου» όπως αναφέρουν στελέχη της διοίκησης του δήμου και φέρνουν ως παράδειγμα την αποχώρησή του από τη συνεδρίαση στην οποία συζητήθηκε το τεχνικό πρόγραμμα της περιοχής. Από την πλευρά του ο Πέτρος Σούλας της ελάσσονος αντιπολίτευσης μιλώντας στην «Κ» σχολιάζει πως «υπάρχει συνεργασία με τον κ. Χατζηβρέττα αλλά τους υπόλοιπους επικεφαλής των παρατάξεων σε σοβαρά ζητήματα. Εμείς από την πλευρά μας λειτουργούμε με ενότητα προς όφελος των δημοτών της περιοχής».

Αντιπολίτευση στο… κράτος

Στο… κράτος του δήμου Δέλτα, καθώς διαθέτει ΤΕΙ, Βιομηχανική περιοχή και ετοιμάζεται να φιλοξενήσει και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρώην δήμαρχος Εχεδώρου, Σπύρος Σταματάκης, με την εμπειρία του στο χώρο της αυτοδιοίκησης αντιπολιτεύεται με «επιτυχία» όπως αναφέρουν δημότες της περιοχής τον σημερινό δήμαρχο, εκλεγμένο από την παράταξη και όχι από τους δημότες, Γιώργο Γλώσση. Επιχειρηματίας από τη Σίνδο δραστηριοποιείται στον κλάδο των πλαστικών εξαρτημάτων. Το 2011 μάλιστα, ίδρυσε το Σωματείο Εθελοντικής Προσφοράς.

Απέναντι στον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη βρίσκεται ο 33χρονος Νίκος Νυφούδης. Πολιτικός Επιστήμονας στο επάγγελμα αλλά και συγγραφέας, καθώς έχει εκδώσει δυο παιδικά βιβλία, ενώ πρόσφατα ίδρυσε τη δική του επιχείρηση στο Λονδίνο. Οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις ωστόσο, τον αναγκάζουν να βρίσκεται συχνά στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να μην έχει συνεχή παρουσία στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων της περιοχής. Συνεργάτης για χρόνια αλλά και κουμπάρος του πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ, Σπύρου Βούγια στις εκλογές του 2010 έλαβε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος.

Ο «πρωτάρης»

Στο δήμο Βόλβης μέχρι πρότινος στη θέση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης βρισκόταν ο πρώην δήμαρχος Αγίου Γεωργίου, Άγγελος Φραντζής, ο οποίος ωστόσο επικαλούμενος προσωπικούς λόγους παραιτήθηκε το Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους. Ακολούθησαν δυο ανεξαρτητοποιήσεις δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού του κ. Φραντζή και σήμερα τα ηνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατά ο Δημήτρης Στοΐτσας, γιος του πρώην δημάρχου Ρεντίνας Γιώργου Στοΐτσα. Ο ίδιος μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει… εξετάσεις στο αντιπολιτευτικό του έργο, καθώς από την παραίτηση Φραντζή έως και σήμερα έχει πραγματοποιηθεί μια μόλις συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Από πρώην δήμαρχο της περιοχής τα… ακούει και ο Γιάννης Αναστασιάδης του Λαγκαδά καθώς στη θέση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται ο πρώην δήμαρχος του ομώνυμου δήμου, προ Καλλικράτη, Γιάννης Καραγιάννης.  Στο δήμο Παύλου Μελά ο Διαμαντής Παπαδόπουλος  κατηγορεί τον πρώην δήμαρχο Πολίχνης, Κώστα Θεοδωρίδη ότι «κάνει αντιπολίτευση μόνο για τον εαυτό του και όχι με βάσει τα προβλήματα και το καλό του τόπου». «Η αντιπολίτευσή του είναι χωρίς βάθος» αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ». Εκπαιδευτικός στο επάγγελμα ο κ. Θεοδωρίδης έχει εργαστεί στην Ελλάδα και το Σαν Φρανσίσκο και είναι συγγραφέας ενός εκπαιδευτικού βιβλίου.

Ο έκπτωτος και ο αντικαταστάτης

«Έκπτωτη» είναι η αντιπολίτευση στο δήμο Ωραιοκάστρου, μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης να θέσει σε αργία τον Νίκο Μπάτο από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου για οφειλές προς το δήμο. Ο πρώην δήμαρχος Ωραιοκάστρου παραμένει επικεφαλής του συνδυασμού «Σύγχρονη Εποχή-Ισότιμες Κοινωνίες», ωστόσο επικεφαλής της παράταξης στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου είναι ο Κυριάκος Ιωσηφίδης, διοικητικός υπάλληλος του ΙΚΑ στο επάγγελμα, με τους δημοτικούς συμβούλους να σχολιάζουν στην «Κ» πως «στερείται της εμπειρίας του Μπάτου που έκανε ουσιαστική αντιπολίτευση στο Σαραμάντο».

Στο δήμο Χαλκηδόνας, ο Γιάννης Μπίκος έχει «απέναντι» τον πρώην δήμαρχο Αγίου Αθανασίου, Αριστείδη Αραμπατζή, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έχει να επιδείξει σημαντικό αντιπολιτευτικό έργο τόσο κατά την ολιγόμηνη διοίκηση Μπίκου, όσο και κατά τη διοίκηση Δαϊκούδη. Υπενθυμίζεται πως Μπίκος και Δαϊκούδης προεκλογικά είχαν συμφωνήσει για δυο συν δυο χρόνια στην καρέκλα του δημάρχου.

Έναν… ΠΑΟΚτζή έχει απένατί του ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Επιχειρηματίας στο επάγγελμα, εξαιτίας της αγάπης του στο δικέφαλο του Βορρά από το 1975 αναμείχτηκε στα διοικητικά της ομάδας. Βρέθηκε στη θέση του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ από το 2003 έως το 2007, ενώ στις πρόσφατες εκλογές υπήρξε υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Τέλος, στο δήμο Θερμαϊκού στη θέση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης βρίσκεται ο πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας, Γιάννης Μαυρομάτης. Οικονομολόγος στο επάγγελμα με μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων, σύμφωνα με δημοτικό σύμβουλο της συμπολίτευσης «είναι παρών αν και πάντα καταψηφίζει τις προτάσεις της διοίκησης». 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.