, Πέμπτη
23 Μαρτίου 2023

Οι Μοίρες …ψήνουνε καφέ στη Θεσσαλονίκη!

Στο διπλανό τραπέζι,η καφετζού γυρνά ανάποδα το φλιτζάνι με μία κίνηση σχεδόν χορευτική, που μαρτυρά μακροχρόνια εξάσκηση. Το κατακάθι του καφέ, αρχίζει να …ζωγραφίζει σχήματα, γραμμές, αγάπες, οικονομικά κέρδη και χασούρες.
Οι καφετζούδες είναι εδώ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης -ακόμα και εν έτη 2012- και σου ψήνουνε καφέ καθημερινά.
Ακόμα κι αν δεν πιστεύεις σε τέτοια πράγματα, μετά από λίγο, μπαίνεις στο παιχνίδι… Θυμάσαι όλες εκείνες τις σκηνές στις αθάνατες ελληνικές ταινίες, με κυρίαρχη την “καφετζού” Γεωργία Βασιλειάδου να μελετά το φλιτζάνι, σαν επιστήμονας που κάνει διάγνωση.
Και κάπως έτσι, επιτρέπεις στον εαυτό σου να πιστέψει πως ο καφές που πίνεις, έκρυβε μέσα του και τα ίχνη μιας μοίρας που περιμένει μια ειδικό να τη “διαβάσει” και εσένα …για να τη ζήσεις. Άλλωστε, ποιος δεν έχει ευχηθεί ποτέ στη ζωή του να μπορούσε να “διαβάσει” το μέλλον σε μια κρυστάλλινη σφαίρα, ή, έστω …σε ένα φλιτζάνι;
Επισκεφτήκαμε ένα απο αυτά τα μέρη που σου διαβάζουν το μέλλον σε ένα τόσο δα φλυτζανάκι. Καθίσαμε αναπαυτικά και περιμέναμε να δούμε τι οδηγεί καθημερινά όλον αυτόν τον κόσμο σε αυτό το ξακουστό στέκι του «φοιτητόδρομου» της Μελενίκου, απέναντι από την Πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης.
Ο χώρος ζωντανός σε ταξιδεύει στα άδυτα του καφέ και …της καφεμαντείας. Έχεις την αίσθηση ο,τι βρίσκεσαι σε κάποιο φιλικό σπίτι και περιμένεις την φίλη σου με τον δίσκο στο χέρι να σε τρατάρει. Γύρω, πολύς κόσμος, διαφόρων ηλικιών, ανάμεσά τους και άντρες. Περίεργο δεν είναι; Συνήθως τέτοια μέρη τα αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι, γιατί βλέπετε οι προκαταλήψεις υπάρχουν ακόμα.
Ο καφές τελειώνει, το φλιτζάνι αδειάζει… και προς το μέρος μας πλησιάζει η 35 χρόνη Αναστασία,με ευλαβικές κινήσεις αρχίζει να ανακατεύει τον λίγο καφέ που έχει μείνει μαζί με τον «τζελβέ» που σε λίγα δευτερόλεπτα θα διαγράψουν το μέλλον μας.
Το πρακτικό μέρος αρχίζει, η Αναστασία κοιτάει εξωνυχιστικά το φλιτζάνι και αρχίζει να λέει και να λέει και να λέει….Φιγούρες, γράμματα, σκιές στήνουν έναν τρελό χορό εκεί μέσα, καταστάσεις που έχουν συμβεί ή επρόκειτο να συμβούν βγαίνουν στην επιφάνεια…
Κυρίαρχο θέμα συζήτησης στα διπλανό φοιτητικό τραπέζι που καθόταν η Δήμητρα και η Τάνια , είναι οι ερωτικές καταξιώσεις, γιατί κακά τα ψέματα οι περισσότερες κυρίες του μαγαζιού για να μη πω όλες έρχονται για έναν και μοναδικό σκοπό……να μάθουν αν οι συντροφοί τους, τους είναι πιστοί
”Αχ γυναικείες ανησυχίες”.
Πάνω απο έξι γυναίκες με το χάρισμα της Αναστασίας εργάζονται στο μαγαζί,τα νουμεράκια της σειράς παίρνουν θέση στο τραπέζι μαζί με την απόδειξη, η οποία τώρα που το λέμε δεν μας τρόμαξε ιδιαίτερα ίσα ίσα οι τιμές ήταν πολύ προσιτές και περιελάμβανε μόνο την τιμή του καφέ χωρίς καμία χρέωση για την περαιτέρω δουλειά των κοριτσιών που διαβάζουν το φλυτζάνι. Εξάλλου υπάρχει μία βασική προϋπόθεση για να έχουν “ισχύ” τα όσα φαίνονται στον πάτο του φλιτζανιού: να μην δοθεί υλικό αντάλλαγμα για την “ανάγνωση του”! Οποιαδήποτε συναλλαγή -χρηματική ή άλλη- ακυρώνει κάθε “μαντεία”!
Η καφεμαντεία – για να μπούμε στο νόημα- ήρθε τον 14ο μ.Χ. αιώνα με την εισαγωγή του καφέ στην Ευρώπη, όμως στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε ήδη η μαντική ερμηνεία των υγρών, όπως των σπονδών σε θεούς, του κρασιού, ενώ σε ορισμένες ανατολικές χώρες υπήρχε η μαντεία μέσω των σχημάτων που έπαιρνε το κατακάθι σε ένα φλιτζάνι τσάι.
Χρειάζεται να έχεις χάρισμα για να πεις το φλιτζάνι; Η απάντηση είναι πως ναι, πρέπει να διαθέτεις το φυσικό χάρισμα της διαίσθησης γιατί εκτός από τις απαραίτητες γνώσεις χρειάζεται και η εμπνευσμένη ερμηνεία. «Με τη καφεμαντεία μπορούμε να προβλέψουμε μελλοντικά γεγονότα στη ζωή ενός ατόμου με ακρίβεια χρόνου», λένε …οι ειδικοί. «Η τέχνη της Καφεμαντείας είναι κατεξοχήν τέχνη πρόγνωσης.»
Η Καφεμαντεία είναι ευρέως διαδεδομένη ,άλλα η παράδοση, θέλει το …φυσικό χάρισμα στο «διάβασμα» του φλιτζανιού να παρατηρείται συνήθως σε μέλη της φυλής των Ρομά.
Το μπρίκι ξαναμπαίνει στη φωτιά. Κι αν έχεις κέφι κι ανοιχτό μυαλό, το ταξίδι στο μέλλον, μπορεί να διαρκέσει …όσο ένας καφές.