, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Οι πολιτικοί της Ολλανδίας δεν περνάνε χρόνο στα τηλεπαράθυρα…»

Της Έλενας Καραβασίλη
Μία µέρα µετά τις Ολλανδικές εκλογές και τη µεγάλη νίκη του Μαρκ Ρούτε, η εφηµερίδα Karfitsa βρέθηκε στη «χώρα της τουλίπας». Η συµµετοχή στις κάλπες ξεπέρασε κάθε προηγούµενο, αγγίζοντας το 80%… παρότι ήταν καθηµερινή και όλοι οι Ολλανδοί εργάζονταν κανονικά. Να σηµειώσουµε πως πρόκειται για µία χώρα 17.000.000 κατοίκων µε 150 βουλευτές (σε αντίθεση µε την Ελλάδα των 300 βουλευτών και των 11.000.000 κατοίκων).
dsc_8400
Μάλιστα όπως µας είπαν: «εδώ δε γνωρίζουµε ποιοι είναι οι υπουργοί και οι βουλευτές… κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να ρίχνονται στην “αρένα” των τηλεπαραθύρων». Όσο για την προεκλογική περίοδο, «γινόντουσαν διαδηλώσεις, χωρίς όµως να σηµειώνονται προβλήµατα µέσα στην πόλη, να κλείνουν δηλαδή δρόµοι κτλ όπως συµβαίνει στην Ελλάδα. Επίσης σε καµία περίπτωση δεν επιθυµούσαν να εκλεγεί ο Βίλντερς, γι’ αυτό και υπήρχε τόσο µεγάλη συµµετοχή».
Σύµφωνα µε τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραµµατείας Απόδηµου Ελληνισµού, στην Ολλανδία υπολογίζεται πως ζουν περισσότεροι από 12.500 Έλληνες, µε την πλειοψηφία να αποτελείται από νέους ανθρώπους, που άφησαν πίσω τους οικογένεια και φίλους προκειµένου να σπουδάσουν και στη συνέχεια να βρουν ένα καλύτερο επαγγελµατικό µέλλον. Ο Αλέξανδρος Γ. έφυγε από την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2011 για να κάνει το µεταπτυχιακό του και στη συνέχεια βρήκε δουλειά σε µία από τις µεγαλύτερες µελετητικές εταιρίες της Ολλανδίας. Όπως εξηγεί, ασχολείται µε στατικές µελέτες κτηρίων, ενώ τον τελευταίο ένα χρόνο έχει µόνιµο συµβόλαιο µε τη συγκεκριµένη εταιρία. «Πριν από τρία χρόνια και η Ολλανδία περνούσε οικονοµική κρίση κι έτσι στην αρχή δυσκολεύτηκα να βρω δουλειά, όµως ο σκόπελος ξεπεράστηκε γρήγορα και πλέον η χώρα βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα απ’ ότι ήταν πριν από την κρίση. Η ανοικοδόµηση είναι ραγδαία»,  περιγράφει. Ο ίδιος βέβαια εξηγεί πως τουλάχιστον στο δικό του επάγγελµα, είναι σηµαντικό να γνωρίζεις τη γλώσσα προκειµένου να ανελιχθείς.
_20170322_003336
Μαριχουάνα αγάπη µου…
Αν επισκεφτεί κανείς την Ολλανδία, γρήγορα θα καταλάβει πως πρόκειται για µια καλά οργανωµένη χώρα που όλα «λειτουργούν ρολόι». Οι κάδοι σκουπιδιών είναι υπόγειοι, µε τα απορρίµµατα να είναι «είδος προς εξαφάνιση» και το κυκλοφοριακό πρόβληµα έχει λυθεί αφού είναι πιο πιθανό να σε πατήσει… ποδήλατο παρά αυτοκίνητο, οπού να σηµειώσουµε πως τα parking ποδηλάτων είναι ως επί το πλείστον τριώροφα, δηµόσια και δωρεάν. Οι Ολλανδοί κατάφεραν να… «δαµάσουν» τα νερά- καθώς η χώρα βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και µε τη χρήση της τεχνογνωσίας, τη δηµιουργία φραγµάτων κ.ο.κ. κατάφεραν να κατεβάσουν τη στάθµη του νερού έτσι ώστε να µην πληµµυρίζει (το 1953 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους µε αποτέλεσµα το 1955 να ιδρυθεί η Deltaworks, ένα από τα µεγαλύτερα προγράµµατα διαχείρισης νερού στον κόσµο)- και να κάνουν τουριστικό προϊόν… την βόλτα µε τα καραβάκια στα κανάλια του Άµστερνταµ, την µαριχουάνα και τις «κούκλες» στις βιτρίνες της Red Light District. «Νοµιµοποίησαν τη χρήση της µαριχουάνας και πρόσφατα νοµιµοποίησαν και την καλλιέργειά της, όπου σε αυτό υπήρχε ένα κενό στο νόµο. Ήταν ένας τρόπος για να ελέγξουν τον κόσµο και τους εµπόρους ναρκωτικών και φυσικά να έχει φορολογικά έσοδα το κράτος. Υπάρχει ελευθερία στη χρήση ναρκωτικών που είναι για προσωπική χρήση… το εµπόριο από την άλλη, το κυνηγάνε πάρα πολύ. Έτσι λοιπόν κατάφεραν να κάνουν την µαριχουάνα τουριστικό προϊόν», λέει ο Αλέξανδρος.
redlight0715-moulin-rouge
Όπως περιγράφει, η εγκληµατικότητα στην Ολλανδία είναι σχεδόν ανύπαρκτη ενώ η Red Light District είναι µία από τις πιο ασφαλείς περιοχές. «Ακόµα και οι οίκοι ανοχής είναι τουριστικό προϊόν. Έχω πετύχει γκρουπ ηλικιωµένων Κινέζων (ανδρών και γυναικών) να συνοδεύονται από ξεναγό που τους περιηγούσε στη συγκεκριµένη περιοχή. Μάλιστα, πρόκειται για την πιο ασφαλή περιοχή διότι υπάρχουν παντού κάµερες, η αστυνοµία κάνει περιπολίες εκεί συνεχώς και σε περίπτωση που γίνει κάτι… δεν προλαβαίνει να κουνηθεί κανείς καθώς η αστυνοµία εµφανίζεται σε χρόνο µηδέν, µε άλογα και ειδικά εκπαιδευµένα σκυλιά», λέει χαρακτηριστικά.
«Τούρκοι κατά του Ερντογάν»
Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις Ολλανδίας- Τουρκίας είναι τεταµένες, ο Αλέξανδρος περιγράφει πως οι Τούρκοι που µένουν µόνιµα στην Ολλανδία, είναι κατά του Ερντογάν. «Πρόκειται για ανθρώπους που έφυγαν από τη χώρα τους διότι δεν τους ικανοποιούσε το καθεστώς του Ερντογάν και πλέον είναι µόνιµοι πολίτες σε µία άλλη χώρα. Ακόµα και την ηµέρα που έγιναν επεισόδια έξω από το τούρκικο προξενείο στο Ρότερνταµ, αυτά δεν ήταν εκτεταµένα, δεν παρέλυσε η χώρα, δεν καταστράφηκαν δηµόσιες και ιδιωτικές περιουσίες και η κατάσταση “διαλύθηκε” γρήγορα.  Εδώ ο νόµος είναι νόµος και σε αυτόν υπακούουν όλοι. Μάλιστα, δύο µέρες µετά, είχε προγραµµατιστεί να γίνει µία ακόµη διαδήλωση Τούρκων και αυτή… ακυρώθηκε από τους ίδιους», καταλήγει.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.