"Να υλοποιήσουμε ξανά το… δρόμο του μεταξιού"

«Οι σχέσεις Ελλάδας με την Κίνα είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό», είπε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, που βρέθηκε σήμερα στη στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης το 2ο Ελληνοκινεζικό Forum,το οποίο πραγματοποιείται, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς. Όπως εξήγησε ο ίδιος επιλογή της κυβέρνησης είναι «να προσδώσει έναν στρατηγικό χαρακτήρα στη συνεργασία. Έχουμε ήδη δύο μεγάλες επενδύσεις από την κινεζική πλευρά στην Ελλάδα, η μια στο λιμάνι του Πειραιά με την Cosco και η άλλη στον ΑΔΜΗΕ. Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα και εφόσον γίνουν σημαντικές πολιτικές επαφές τον Μάιο, θα έχουμε την επιτάχυνση σημαντικών κινεζικών επενδύσεων».
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και στο δρόμο του μεταξιού, το οποίο θα συνδέσει και πάλι την Ελλάδα με την Κίνα. Χαρακτηριστικά είπε «Κορυφαίο γεγονός είναι η συνεργασία μας στο λιμάνι του Πειραιά. Το λιμάνι του Πειραιά δείχνει τη σύγχρονη μορφή και προοπτική στο δρόμο του μεταξιού. Μπορεί να φέρει σε επαφή την Ασία με την Ευρώπη, μέσω της θάλασσας. Πρέπει όμως από τον Περαιά να φτάσουμε στην Ευρώπη. Πρέπει να δούμε ότι πρέπει να κάνουμε από την άποψη των έργων υποδομής ούτως ώστε να το πετύχουμε- τους σιδηρόδρομους, τα οδικά δίκτυα- και πρέπει να κάνουμε το σχεδιασμό ώστε αυτός ο θαλάσσιος δρόμος να συνδεθεί με τον σιδηροδρομικό δρόμο της Κεντρικής Ευρώπης. Τα ελληνικά λιμάνια να συνδεθούν με τον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα που διασχίζει την κεντρική Ευρώπη, τον παλιό δρόμο του μεταξιού».
16710278_10208278965751626_1960682907_o
Για την συνεργασία των δυο χωρών ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης είπε «αυτή είναι μια καλή αρχή για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις» συμπληρώνοντας ότι «οι δήμαρχοι μπορούμε να κάνουμε ενέργειες έτσι ώστε να έρθουν επενδύσεις. Η μόνη ευκαιρία αυτή τη στιγμή είναι η Κίνα. Η συγκυρία είναι τώρα, το 2017». Παράλληλα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης επί του θέματος τόνισε ότι : «Σήμερα έχουμε μια εκδήλωση όπου έρχονται οι δήμαρχοι για να μπορέσουμε να δούμε τί μπορεί να γίνει σε επίπεδο πολιτιστικών ανταλλαγών και σε επίπεδο εμπορικών ανταλλαγών γιατί θέλω μα υπογραμμίσω ότι χωρίς λεφτά δεν γίνεται τίποτα. Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν εμπορικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες διότι ο πολιτισμός είναι πολύ πιο προσοδοφόρος από οποιαδήποτε άλλη προτεραιότητα».
Φιλίππα Βλαστού