, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Προοπτικές ανάπτυξης στα… δυτικά

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠραγματοποιήθηκε χθες εκδήλωση με θέμα: «Δυτική Θεσσαλονίκη–Προοπτικές Ανάπτυξης» στο κατάμεστο κινηματοθέατρο του Δήμου μας «Αλ. Μινωτής». Ομιλητές ήταν ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου κ. Στάθης Λαφαζανίδης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Στράτος Σιμόπουλος. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση μεταξύ αυτών αιρετοί, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων των δύο Δήμων καθώς και κάτοικοι – δημότες της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου ως οικοδεσπότης της εκδήλωσης, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ξεκίνησε την ομιλία του με τα σοβαρά θέματα που αφορούν άμεσα το Δήμο αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην: (α) Παραχώρηση των πρώην Στρατοπέδων στους Δήμους με ταυτόχρονη χρηματοδότηση μελετών και έργων κοινής ωφέλειας και κοινωνικών υποδομών. (β) Εξασφάλιση πιστώσεων για το τρέχον πρόγραμμα σχολικής στέγης και για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 -2020. Στο Δήμο μας εκτελούνται τρία (3) έργα (διδακτήρια) είναι υπό δημοπράτηση δύο (2) και δρομολογείται η λύση για άλλα τέσσερα (4), (γ) Διευθέτηση του χειμάρρου του Δενδροποτάμου και εξυγίανση – προστασία του δυτικού θαλάσσιου μετώπου, (δ) Επέκταση του Μετρό δυτικά και κατασκευή του Μουσείου του Μετρό, (ε) Κατασκευή υπόγειας οδού Μενεμένης, Έλλης Αλεξίου – Αγίας Παρασκευής, (ζ) Ανακατασκευή – ανάπλαση της οδού Μοναστηρίου, (η) Κατασκευή των ανισόπεδων κόμβων στο δυτικό τμήμα της περιφερειακής οδού,(θ) Κατασκευή του κόμβου Κ-16 στην περιοχή της Λαχαναγοράς,(ι) Μεταφορά της ΔΕΘ Δυτικά.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Στάθης Λαφαζανίδης  αφού ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εργων κ. Στράτο Σιμόπουλο για την άριστη συνεργασία και για το ειλικρινές και έμπρακτο ενδιαφέρον του για τα προβλήματα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, και ειδικότερα για την ένταξη στο ΕΣΠΑ των 6 ανισόπεδων κόμβων στην περιφερειακή οδό (από την Λαχαναγορά μέχρι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου)  στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε : «τα τελευταία χρόνια η βελτίωση της δυτικής πλευράς είναι θεαματική. Θέλει όμως πολύ δουλειά ακόμη γιατί  σήμερα ζουν περίπου 400.000 άνθρωποι που δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ανάπτυξη για τη Δυτική Θεσσαλονίκη σημαίνει: Ολοκλήρωση του ΜΕΤΡΟ, μεταφορά της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Αξιοποίηση των Μύλλων Μελλισάρη σε έναν επενδυτικού χαρακτήρα πολυχώρο, ο οποίος με την υλοποίηση συμπληρωματικών έργων υποδομής θα οδηγήσουν σε μια συνολική ανάπτυξη όλης  της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Αξιοποίηση της περιοχής των βυρσοδεψείων, παράδοση των Στρατοπέδων στην Τ.Α, στελέχωση με ιατρικές ειδικότητες  του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, ανάδειξη των ιστορικών και θρησκευτικών χώρων (όπως ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου Ευόσμου ένα μεταβυζαντινό  σωζόμενο μνημείο του 1817 αλλά και το Σιδηροδρομικό Μουσείο Ελευθερίου – Κορδελιού, κτίριο του 1891), η μελέτη της συνθήκης SEVEZO, μείωση της Γραφειοκρατίας και δίκαιη κατανομή πότων στην ΤΑ σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και όχι με την απογραφή του 2001.

 Ακολούθησε η ομιλία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Στράτου Σιμόπουλου, κατά τη διάρκεια της οποίας, ανέφερε ότι: «Αναβαθμίζοντας τη Δυτική Θεσσαλονίκη, αναβαθμίζουμε ταυτόχρονα όλη την πόλη. Ενδεικτικά σας αναφέρω τους κόμβους της Δυτικής Περιφερειακής, η κατασκευή των οποίων έχει δημοπρατηθεί. Την υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών στη Μενεμένη, έργο που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ.  Ένα ακόμη έργο είναι αυτό του κόμβου της Λαχαναγοράς που προχωρά. Άμεσα, εντός ολίγων εβδομάδων, δημοπρατούνται επίσης οι μελέτες για το Μετρό προς Σταυρούπολη – Ευκαρπία, ενώ ξεκίνησαν οι πρόδρομες μελέτες για τους Αμπελόκηπους και τον Εύοσμο. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε και την κατασκευή των σχολικών μονάδων που έχει εξαγγελθεί και προχωρά η δημοπράτησή τους με γοργά βήματα. Τέλος, έχουμε σε εξέλιξη και τη διαδικασία για την αξιοποίηση των στρατοπέδων με την αρχή να γίνεται από του Παύλου Μελά, όπου δρομολογούμε την κατασκευή Μουσείου για το Μετρό».

Στο τέλος της ομιλίας ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων απάντησε και σε ερωτήματα που του έθεσαν αιρετοί, φορείς αλλά και κάτοικοι των Δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.