, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πως μπορούν να μειωθούν τα δημοτικά τέλη, σύμφωνα με τον Γ. Μπουτάρη

Τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει οι πολίτες να ανακυκλώνουν, τόνισαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς, στο πλαίσιο βράβευσης των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης.
«Το μεγαλύτερο υλικό ανακύκλωσης θα μπορεί να μειώσει τα δημοτικά τέλη. Γιατί μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα υλικά πουλιούνται. Δεν πάνε όπου να’ναι. Άρα είναι και ένα επιπλέον έσοδο για τον δήμο. Το γυαλί έχει πολύ συγκεκριμένους παραγωγούς, κυρίως τα καταστήματα. Αυτά μπορούν πολύ πιο εύκολα να συνειδητοποιηθούν ότι πρέπει να τα χωρίζουν, διότι μέσα σε όλη την εικόνα μπαίνουν και τα πρόστιμα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης, υπογραμμίζοντας πως «πρόστιμα θα μπούνε στην εικόνα και όλης της διαχείρισης – και των οργανικών, και του πράσινου και του γυαλιού και λοιπά. Κάποια στιγμή, γιατί και ο άγιος φοβέρα θέλει, θα μπουν και τα πρόστιμα. Φτάσαμε στο σημείο να κουβεντιάζουμε ακόμα και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να μην βγάζουν όποτε θέλουν έξω τις σακούλες, αλλά να τα βγάζουν μία συγκεκριμένη ώρα που θα περάσει το απορριμματοφόρο. Αυτό θα πει ότι πρέπει να αλλάξει και η διαρρύθμιση των χώρων μέσα στα μαγαζιά». Δήλωσε, μάλιστα, πως φιλοδοξία του δήμου Θεσσαλονίκης, που αποτελεί «ένα 45% του συνόλου της παραγωγής στην Κεντρική Μακεδονία των σκουπιδιών, είναι να γίνει το ταχύτερο δυνατόν η μονάδα διαλογής και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».
Για τα οφέλη της ανακύκλωσης μίλησε και ο κ. Φάμελος, ο οποίος επισήμανε πως τα επίπεδα ανακύκλωσης γυαλιού στην Ελλάδα δεν είναι ικανοποιητικά, ενώ τόνισε πως η χώρα έχει δεχθεί πολλά πρόστιμα, τα οποία αφορούν το περιβάλλον. «Η χώρα μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή περίπου στο μισό των στόχων που έχει θέσει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Πολιτική. Θα πρέπει να διπλασιάσουμε τα αποτελέσματα μέχρι το 2020 και, βέβαια, πρέπει να κλείσουμε την πόρτα οριστικά σε μία περίοδο της χώρας που ήταν γεμάτη με περιβαλλοντικά πρόστιμα. Η χώρα μας έχει πληρώσει για ανεξέλεγκτες  χωματερές και απόβλητα περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ. Μια τέτοια περίοδο δεν δικαιούμαστε να χάνουμε πόρους δημοσιονομικούς, αλλά πρέπει να κερδίζουμε». Συνεχίζοντας αναφέρει πως «η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή, μας δίνει δύο λύσεις. Γλυτώνουμε τα πρόστιμα, αλλά το πιο σημαντικό, δημιουργούμε καθαρό περιβάλλον και νέα εργασία. Οι δήμοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία των έργων κομποστοποίησης για το ρεύμα του καθαρού οργανικού έτσι ώστε να εφαρμοστεί σε όλα τα νοικοκυριά και σε όλες τις επαγγελματικές χρήσεις η διαλογή του οργανικού, των αποβλήτων δηλαδή που σαπίζουν, που είναι ζυμώσιμα, για να μπορούμε να πάμε και σε καθαρή παραγωγή λιπάσματος. Ταυτόχρονα με τις δράσεις ανακύκλωσης θα παίρνουμε το γυαλί, το χαρτί, το πλαστικό, το αλουμίνιο και το μέταλλο και, όπου έχουμε εμπορικές δραστηριότητες, και το χαρτόνι. Έτσι ένα πάρα πολύ μικρό τμήμα θα μένει για επεξεργασία ή για ταφή και έτσι οι δήμοι και οι πολίτες δεν θα βαρύνονται με το τέλος ταφής, που είναι το κόστος, το «πρόστιμο» που πληρώνουν οι κοινωνίες μας αν δεν ανακυκλώνουν και δεν κάνουν διαλογή στην πηγή».
Συμπληρώνοντας, ο κ. Παππάς τόνισε πως περιμένει την ερχόμενη Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου, να περάσει η εισήγηση από το δημοτικό συμβούλιο «για να προχωρήσουμε στην ανακύκλωση των ρούχων και των παπουτσιών, που σημαίνει ότι είναι ένα μεγάλο ποσοστό, αρκετά ικανοποιητικό – και δεν φαίνεται σε σχέση με το σύνολο των αστικών αποβλήτων».
Αρ. Τασούλα

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.