, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σαν σήμερα ο Τιτανικός συγκρούστηκε με το παγόβουνο

Αποτελούσε για την εποχή του ένα από τα θαύματα της ναυπηγικής, όντας το μεγαλύτερο πλοίο εν πλω όταν εισήλθε σε υπηρεσία. Η βύθιση του Βρετανικού επιβατηγού υπερωκεάνιου, το οποίο προσέκρουσε στο παγόβουνο στις 14 Απριλίου 1912 και βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό στις 15 Απριλίου 1912, κατά το παρθενικό ταξίδι του από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη, έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο θανατηφόρα ναυτικά δυστυχήματα σε καιρό ειρήνης στη σύγχρονη ιστορία, προκαλώντας τον θάνατο πάνω από 1500 ανθρώπων. Στο παρθενικό του ταξίδι μετέφερε 2.224 επιβάτες και πλήρωμα. Ο Τιτανικός – επίσημο όνομα:RMS Titanic – είχε μάλιστα αποκαλεστεί ως το «αβύθιστο» πλοίο.
Στις 23:40 στις 14 Απριλίου του 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού ταξιδιού του, συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στον Ατλαντικό Ωκεανό. Παρ’ όλες τις προσπάθειες που έγιναν για να αποφευχθεί η σύγκρουση, το μοιραίο δεν άργησε να γίνει. Το πλοίο είχε αναπτύξει την μέγιστη ταχύτητα γιατί η εταιρία ήθελε τον «Τιτανικό» να φτάσει στο λιμάνι της Ν. Υόρκης πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.
Το παγόβουνο έσκισε το κύτος του πλοίου, ξεκινώντας από την πλώρη, όπου κατέστρεψε και τα 5 στεγανά μέρη του πλοίου επιτρέποντας την εισροή υδάτων στο σκάφος. Το πλοίο είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε ακόμα και αν πλημμύριζαν τέσσερα στεγανά να μπορούσε να επιπλεύσει, όχι όμως και τα πέντε.
Το πλοίο ήταν το πρώτο στην ιστορία που χρησιμοποίησε τον νέο κώδικα διάσωσης S.O.S. Ο Τιτανικός βυθίστηκε δύο ώρες και σαράντα λεπτά αργότερα, στις 02:20 της 15ης Απριλίου. Το κύτος κατά την βύθιση έσπασε σε 2 κομμάτια, αφού ενώ βυθιζόταν με την πλώρη προς τα κάτω και την πρύμνη προς τα πάνω, κόπηκε στη μέση. Η βύθισή του παρέσυρε στο θάνατο περίπου 1.500 ανθρώπους με τους υπόλοιπους 700 να βρίσκονται στις σωσίβιες λέμβους και να παρακολουθούν το τραγικό γεγονός.
Η περισυλλογή των διασωθέντων έγινε από το πλοίο «Καρπάθια». Σήμερα κανένας επιζών από το ναυτικό δυστύχημα δεν βρίσκεται στην ζωή. Η τελευταία επιζήσασα από το ναυάγιο, Μιλβίνα Ντιν, απεβίωσε στις 31 Μαΐου του 2009 σε ηλικία 97 ετών.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.