, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στον «αέρα» παραμένουν οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των Δήμων

Σε νέα φάση έχει μπει η κρίση στο “μέτωπο” των συμβασιούχων του Δημοσίου.
Πριν καν εφαρμοστεί πλέρια η ρύθμιση την οποία πέρασε η κυβέρνηση για την ανανέωση των συμβασιούχων στην καθαριότητα των Δήμων και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον ίδιο τομέα,  ο Υπουργός Εσωτερικών, κ.Πάνος Σκουρλέτης, ανακοίνωσε προχθές πως το ερχόμενο Φθινόπωρο θα φέρει τη συνολική ρύθμιση για το θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο.  
Ο ίδιος έχει ταχθεί υπέρ της μετατροπής των συμβάσεων που καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες, αν και δεν φαίνεται να υπάρχει η ίδια άποψη σε όλο το “μήκος” και “πλάτος”  της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν  ακόμα αναπάντητα “τεχνικά” ερωτήματα για την εφαρμογή της ισχύουσας ρύθμισης Σκουρλέτη,  ενώ ποικίλει η συμπεριφορά των Δήμων, καθώς άλλοι ανανεώνουν συμβάσεις και άλλοι όχι, άλλου δήμοι έχουν αιτηθεί την πρόσληψη μονίμου προσωπικού και άλλοι όχι.
Ακόμα μεγαλύτερες ενστάσεις φαίνεται πως έχουν οι θεσμοί, οι οποίοι εξετάζουν κατά πόσο οι εν εξελίξει ανανεώσεις των προσωρινών συμβάσεων έως 31/3/2018, αλλά και οι επικείμενες μόνιμες προσλήψεις στους Δήμους αμφισβητούν τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, οι οποίες προβλέπουν συνοπτικά :
* Ανώτατο πλαφόν στους κρατικά επιχορηγούμενους συμβασιούχους ορισμένους χρόνου (σ.σ. δεν πρέπει να ξεπεράσουν φέτος και το 2018 το μέσο μηνιαίο επίπεδο του 2016).
Από το ΥΠΕΣ υποστηρίζουν πως οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των δήμων, οι οποίοι θα ανανεώσουν τις συμβάσεις τους θα πληρωθούν με έσοδα από ανταποδοτικούς πόρους των δήμων και έτσι δεν υπάγονται στο προαναφερθέν πλαφόν.
* Προσλήψεις μονίμου προσωπικού με βάση μία ορισμένη αναλογία με τις αποχωρήσεις(1 αποχώρηση για κάθε 4 αποχωρήσεις το 2017) .
Το ΥΠΕΣ υποστηρίζει πως οι επικείμενες μόνιμες προσλήψεις στους Δήμους δεν υπάγονται στους περιορισμούς μόνιμων προσλήψεων καθώς θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από ανταποδοτικούς πόρους , όπως άλλωστε προβλέπεται σε σχετική διάταξη του “παράλληλου προγράμματος” του 2016 . Υπενθυμίζεται επίσης πως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής της περιόδου 2017 -2021 το οποίο ψήφισε η κυβέρνηση στα μέσα του περασμένου Μαΐου προέβλεπε μηδενικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (με κρατικούς πόρους) τη διετία 2017 -2018.
* Ανώτατο  πλαφόν στο ύψος της συνολικής μισθολογικής δαπάνης, αλλά  και το συνολικό πλήθος των εργαζομένων στη γενική κυβέρνηση (μόνιμο προσωπικό, συμβασιούχους αορίστου χρόνου, συμβασιούχους ορισμένου χρόνου ανεξαρτήτως πηγής χρηματοδότησης).
Δεν είναι ακόμα σαφές το δημοσιονομικό αποτύπωμα” από τις  εν εξελίξει νέες προσωρινές συμβάσεις και οι επικείμενες μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, σε συνδυασμό με το σύνολο των προσλήψεων –αποχωρήσεων , αλλά και τις σχεδιαζόμενες μαζικές μετατροπές συμβάσεων. Προς το παρόν πάντως το κόστους της μισθολογικής δαπάνης της γενικής κυβέρνησης αυξάνεται με ρυθμούς 2,9% σε σχέση με πέρσι, βάσει των στοιχείων του ΥΠΟΙΚ για το α’ πεντάμηνο του 2019. capital.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.