fbpx

, Κυριακή
08 Δεκεμβρίου 2024

search icon search icon

Το ερείπιο της Πολυτεχνείου!


του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Την ώρα που γίνεται προσπάθεια από πολλούς φορείς ώστε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει μια τουριστική αίγλη και δυναμική, εικόνες όπως αυτή του κτηρίου στην οδό Πολυτεχνείου και συγκεκριμένα στον αριθμό 55, μάλλον λειτουργούν αποτρεπτικά σε μια τέτοια προσδοκία.
Παράλληλα, ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία των πολιτών και αυτό δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, αλλά επέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών ή όσων εξακολουθούν να λειτουργούν…
Το συγκεκριμένο ερειπωμένο και υπό κατάρρευση κτήριο βρίσκεται στην κατάσταση αυτή, εδώ και δέκα χρόνια περίπου, με τις φθορές του χρόνου να γίνονται εντονότερες χρόνο με το χρόνο και τον κίνδυνο κατάρρευσης να μην είναι απίθανος, μπροστά σε ένα πεζοδρόμιο από όπου περνούν καθημερινά πολλοί διαβάτες, ενώ στο σημείο είναι εγκατεστημένο και στέγαστρο στάσης του ΟΑΣΘ.
Η συγκεκριμένη περίπτωση του εν λόγω κτηρίου, μόνο απλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Και αυτό γιατί το οίκημα δεν βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία ενός, αλλά συνολικά 15 ιδιοκτητών, με πολλούς από αυτούς να μη βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, αλλά στην επαρχία ή ακόμα και στο εξωτερικό. πολλοί εξ αυτών δε, είναι κληρονόμοι αποθανόντων και δη άτεκνων ιδιοκτητών, αδιαφορώντας για την τύχη που θα έχει το ερειπωμένο κτήριο σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Θεσσαλονίκης.
Μέσα στο 2002 περίπου, κάποιοι από τους ιδιοκτήτες κατάφεραν να εξασφαλίσουν άδεια ανοικοδόμησης και επιχείρησαν να ξεκινήσουν την κατεδάφιση του κτίσματος, ώστε να ανεγείρουν ένα νέο κτήριο. Ωστόσο το εν λόγω οίκημα είχε χαρακτηριστεί διατηρητέο, με αποτέλεσμα η κατεδάφιση του να σταματήσει με επέμβαση της αστυνομίας.
«Εμείς φύγαμε από το συγκεκριμένο οίκημα μέσα στο 2002, καθώς μας έγινε έξωση με όλες τις νόμιμες διαδικασίες  όπως  μας είπαν οι ιδιοκτήτες», είπε στην «Κ» ο κ. Αριστοτέλης Ανδρέου, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στην οδό Πολυτεχνείου, που αρχικά στεγαζόταν στο συγκεκριμένο οίκημα.
Οι εργολάβοι προσπάθησαν μετά την πρώτη, αποτυχημένη απόπειρα, να ολοκληρώσουν την κατεδάφιση άλλες δύο φορές, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα, με την υπόθεση καταλήγει στις δικαστικές αίθουσες και το ερείπιο να παραμένει, δημιουργώντας μια ιδιαίτερα άσχημη εικόνα, δίπλα σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της πόλης όπως είναι τα Λαδάδικα.
Από την κατεδάφιση, έχει απομείνει ένας όγκος μπάζων που σε μια ενδεχόμενη νεροποντή είναι πολύ πιθανό να πέσει στο πεζοδρόμιο ή το οδόστρωμα. Το μόνο που έχουν κάνει οι ιδιοκτήτες, ήταν να τοποθετήσουν κατά καιρούς λαμαρίνες ή λινάτσες, για να αποκρύψουν την κάκιστη αυτή εικόνα, αλλά αποκολλήθηκαν από τον αέρα ή την πολυκαιρία.
Όσο για το δήμο Θεσσαλονίκης, σε επικοινωνία που είχε η «Κ» με το Τμήμα Απαλλοτροιώσεων, σημειώθηκε ότι έχουν γνώση για την περίπτωση του εν λόγω κτηρίου, ωστόσο δεν μπορούν να παρέμβουν σε καμία περίπτωση, για το λόγο ότι το οίκημα ανήκει σε ιδιώτες.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.