, Τρίτη
16 Απριλίου 2024

search icon search icon

Έξαρση κλοπών και βανδαλισμών στη Θεσσαλονίκη

Μπορεί το παραλιακό μέτωπο της πόλης τα τελευταία χρόνια να έχει την πρωτιά σε φαινόμενα βανδαλισμών, όμως το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα κρούσματα και στην πλατεία Χρηματιστηρίου, η οποία εγκαινιάστηκε την άνοιξη του 2016 μετά από βιοκλιματική ανάπλαση και μπήκε δυναμικά στον “χάρτη” της καθημερινότητας με τα νέα καταστήματα εστίασης.
Της Αναστασίας Καρυπίδου
Κι αν με την πρώτη ματιά, στη διάρκεια ενός περιπάτου, οι επισκέπτες θαυμάζουν το έργο στην πλατεία Χρηματιστηρίου, ωστόσο κοιτώντας πιο προσεκτικά θα αρχίσουν να παρατηρούν και τα “στραβά”. Τις καταστροφές στα τσιμεντένια καθιστικά και τα σταντ των ποδηλάτων, τις φθορές στις ξύλινες κατασκευές με συνθήματα γραμμένα με σπρέι, τις μαντεμένιες σχάρες που λείπουν από τις δενδροδόχους ακόμη και τις ζημιές στους νέους φωτιστικούς ιστούς που δίνουν “ζωή” τις βραδινές ώρες.
“Εχουμε φαινόμενα καταστροφών και βανδαλισμών στη νέα παραλία, στην πλατεία Χρηματιστηρίου, στην πλατεία Αριστοτέλους, στις παιδικές χαρές. Άγνωστοι κλέβουν το χαλκό, τα ρελέ, τους διακόπτες, κλέβουν τα επιδαπέδια, τις σχάρες, κλέβουν καθετί μεταλλικό. Βγάζουν τα λουλούδια από τα παρτέρια, χαλάνε το γκαζόν”, είναι η εικόνα που μεταφέρει στην “Karfitsa” ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του κεντρικού δήμου, Θανάσης Παππάς.
Στο στόχαστρο των αγνώστων είναι και οι παιδικές χαρές. Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παιδικής χαράς που βρίσκεται εντός του πάρκου της ΧΑΝΘ που βανδαλίστηκε με συνθήματα και γκράφιτι προτού καν εγκαινιαστεί και παραδοθεί στα παιδιά που ζουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Σοβαρές φθορές σημειώθηκαν και στο εκπαιδευτικό συγκρότημα του “Ευκλείδη”, μόλις ένα μήνα μετά την παράδοση της πλήρως ανακαινισμένης βιοκλιματικής αυλής. Στο πλαίσιο κατάληψης καταστράφηκαν τα δάπεδα, πετάχτηκαν θρανία και καρέκλες και οι τοίχοι γέμισαν με γκράφιτι.
“Παρατηρείται μια λαίλαπα του φαινομένου και χρειάζονται κοινωνικά μέτρα αντιμετώπισης. Απαιτείται ένα μέτωπο των ενεργών πολιτών και των φορέων για να περιοριστεί. Εμείς ως δήμος θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις απαραίτητες επισκευές ώστε ο δημόσιος χώρος να βρίσκεται σε καλή κατάσταση”, πρόσθεσε ο κ.Παππάς.
Βανδαλισμοί που ξεπερνούν κάθε φαντασία!
Ο Λευκός Πύργος, σύμβολο της πόλης, έχει πέσει αρκετές φορές “θύμα” βανδαλισμού από οπαδούς ομάδων και μέλη του ευρύτερου αντιεξουαστικού χώρου. Συνθήματα γράφηκαν με σπρέι στους τοίχους του μνημείου και “πονοκεφάλιασαν” τους αρχαιολόγους, οι οποίοι χρειάστηκε να κοπιάσουν πολύ ώστε να τα καθαρίσουν.
2005: Η ασπίδα από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου “εξαφανίστηκε” μυστηριωδώς. Η χάλκινη ασπίδα, διαμέτρου 1,16 μέτρου και περίπου 100 κιλών, βρέθηκε αρκετό καιρό αργότερα από βατραχανθρώπους στη θάλασσα, σε βάθος πέντε μέτρων. Μετά τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης τοποθετήθηκε και πάλι δίπλα στο άγαλμα.
2013: Την ημέρα των εγκαινίων του δεύτερου τμήματος της Νέας Παραλίας άγνωστοι έγραψαν συνθήματα στο άγαλμα του Μέγα Αλεξάνδρου.
2015: Είναι άγνωστο με ποιον τρόπο “χάθηκε” μία από τις 40 Ομπρέλες του περίφημου έργου του Γιώργου Ζογγολόπουλου, που κοσμούν την παραλία. Η κάθε ομπρέλα του έργου έχει ιδιαίτερα μεγάλο βάρος, καθώς είναι φτιαγμένες από ανοξείδωτο χάλυβα.
2015: Φθορές και στο γλυπτό «Τρεις Κύκλοι» του Ζογγολόπουλου, που βρίσκεται στον Κήπο των Γλυπτών στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, προκάλεσαν άγνωστοι. Οι δράστες είχαν αφαιρέσει τον ένα κύκλο από το έργο και τον πέταξαν μακριά από το γλυπτό.
2016: Στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου πέταξαν άγνωστοι το γλυπτό “Φεγγάρι στην Ακτή”, που βρισκόταν τοποθετημένο στην ξύλινη εξέδρα της Νέας Παραλίας, μπροστά από το ξενοδοχείο “Μακεδονία Παλλάς”. Χρειάστηκε η συμβολή των δυτών προκειμένου να ανασύρουν το γλυπτό από τη θάλασσα. Μέσα στην ίδια χρονιά, το “Φεγγαράκι” είχε γίνει άλλες δύο φορές στόχος βανδάλων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.