, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Απεργία πείνας διαρκείας για το σίριαλ των bitcoin

Αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα προκειμένου να αποτρέψει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στη Γαλλία, είναι ο 40χρονος αποκαλούμενος «Mr. Bitcoin», Αλεξάντερ Βίνικ. Για περίπου 80 ημέρες βρίσκεται σε απεργία πείνας και νοσηλεύεται, υποστηρίζοντας πως σε καμία από τις διαδικασίες που έγιναν για την εξέταση των αιτημάτων έκδοσής του, ειδικά οι τελευταίες στον Άρειο Πάγο, δεν τηρήθηκε η δικονομία και παραβιάστηκαν τα δικαιώματά του.

Από τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Ο Βίνικ κρατείται στις ελληνικές φυλακές από τον Ιούλιο του 2017 και τον φετινό Ιούλιο λήγει το όριο των δύο ετών που έχει δικαίωμα να τον κρατήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο των αποφάσεων έκδοσης που έχουν εκδοθεί από τα ελληνικά δικαστήρια. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στη Ρωσία και στη Γαλλία. Ο ίδιος αρνείται την έκδοση και ισχυρίζεται το τελευταίο διάστημα πως εφόσον οι ελληνικές αρχές άφησαν να εννοηθεί πως στη διάπραξη αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται ήταν και στην Ελλάδα, πρέπει να κινηθεί διαδικασία δίωξής του και στη χώρα μας. Εάν το αίτημά του εισακουστεί, καθώς η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, και ασκηθεί δίωξη σε βάρος του, τότε όλες οι διαδικασίες έκδοσης παγώνουν, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο ελληνικό δίκαιο.

Ενόψει πάντως της ολοκλήρωσης του χρόνου κράτησης του Βίνικ, σφίγγουν και τα χρονικά περιθώρια που έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, στα χέρια του οποίου βρίσκεται η τελική απόφαση για την έκδοση του 40χρονου Ρώσου. Δηλαδή σε ποια χώρα τελικά θα εκδοθεί ο «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων bitcoins. Η χώρα που πρώτη υπέβαλε το αίτημα και μάλιστα με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις περίπου 4 δισ. ευρώ ήταν οι ΗΠΑ. Ακολούθησε το διπλό αίτημα από τη χώρα του, τη Ρωσία και στη συνέχεια το αίτημα, πάλι για ξέπλυμα και απάτη 130 εκατομμυρίων ευρώ από τη Γαλλία. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, σε περίπτωση πολλαπλών αιτημάτων η απόφαση κρίνεται μόνον από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Από χίλια κύματα

Οι δικαστικές διαδικασίες για την έκδοση, αλλά και την εξέταση του 40χρονου από τις γαλλικές και ρωσικές αρχές, διαδικασίες που κινήθηκαν στη συνέχεια, πέρασαν από χίλια κύματα και μετατράπηκαν σε ένα δικαστικό σίριαλ που εξελίχθηκε παράλληλα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ακόμη και σήμερα οι ενστάσεις, οι προσφυγές και τα αιτήματα από την πλευρά του Βίνικ πέφτουν βροχή. Το τελευταίο αίτημα που έφτασε στην εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, που χειρίζεται την υπόθεσή του καθώς συνελήφθη στη Χαλκιδική, αφορά την αποφυλάκισή του, καθώς διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι ο 40χρονος βρίσκεται στις ελληνικές φυλακές πέραν των 18 μηνών, που ξεπερνάει το όριο της προσωρινής κράτησης για έναν κατηγορούμενο για κακούργημα στην Ελλάδα. Ωστόσο τα όρια κράτησης στις περιπτώσεις διεθνών ενταλμάτων σύλληψης, ευρωενταλμάτων και εκδόσεων είναι διαφορετικά. Σύμφωνα με τη νομοθεσία που επικαλούνται οι δικαστικές αρχές, τα όρια κράτησης είναι δύο χρόνια και μπορούν να προστεθούν έξι μήνες.

Τα δικαστήρια για την έκδοση του «Mr. Bitcoin», ειδικά στον Άρειο Πάγο, χαρακτηρίστηκαν από σειρά προσφυγών και αιτημάτων από την πλευρά της υπεράσπισης, ενώ ίδια γραμμή τηρήθηκε και σε ορισμένες διαδικασίες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος πριν ακόμη εκδοθεί η τελευταία απόφαση, ξεκίνησε απεργία πείνας που εξακολουθεί να διαρκεί μέχρι σήμερα.

Σίριαλ πάντως ήταν και η σύλληψη του 40χρονου σε πολυτελές ξενοδοχείο της Κομίτσας, στη Χαλκιδική. Η παρακολούθηση γινόταν αρκετές ημέρες και ο στόχος που είχαν θέσει Αμερικανοί επιτετραμμένοι και υλοποίησαν όμως οι Έλληνες αστυνομικοί, ήταν να συλληφθεί χωρίς να ενεργοποιήσει τις συσκευές που είχε μαζί του. Έτσι παρ’ ότι ο Βίνικ κρατούσε στα χέρια του το κινητό τηλέφωνο, αστυνομικός που παρίστανε τον πελάτη του ξενοδοχείου και κυκλοφορούσε με… βερμούδα και πετσέτα θαλάσσης, κατάφερε να του αποσπάσει τη συσκευή πριν πατήσει οποιοδήποτε κουμπί της. Ο απώτερος στόχος της κίνησης αυτής ήταν να αποκτήσουν πρόσβαση οι Αμερικανοί στα αρχεία του Βίνικ. Γι’ αυτό αμέσως μετά την έναρξη των διαδικασιών για την έκδοσή του, οι συσκευές στάλθηκαν άμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα μάλιστα επιστράφηκαν για να εξεταστούν και εδώ, με τους Αμερικανούς να διαρρέουν πως δεν βρήκαν… τίποτε.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.