Δωρεάν έλεγχος μαστού για νέες γυναίκες στη Θεσσαλονίκη

Της Κοραλίας Μπρανιώτη
Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Άλμα Ζωής Ν.Θεσσαλονίκης διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά το Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Κλινικής Εξέτασης μαστού για νέες γυναίκες 20-39 ετών, το οποίο πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Φέτος, το Πρόγραμμα θα γίνει σε συνεργασία με το  Χειρουργικό Ογκολογικό Τμήμα Μαστού του Α.Ν.Θ. Θεαγενείου και με την παρουσία της Κινητής Μονάδας Μαστογράφου του Νοσοκομείου. Το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες 20-39 ετών και οι εξετάσεις προσαρμόζονται ανάλογα με το ηλικιακό φάσμα στο οποίο απευθύνονται.
Από τις 12- 15 Νοεμβρίου, στον χώρο της παραλίας της Θεσσαλονίκης, στο σημείο του Λευκού Πύργου, θα προσφέρεται δωρεάν έλεγχος μαστού από ειδικούς χειρουργούς μαστού. Παράλληλα, σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο, μια περαιτέρω διαγνωστική εξέταση, παρέχεται και πάλι δωρεάν από τον κάθε σύλλογο.
Στόχος του προγράμματος είναι να ενημερωθούν οι γυναίκες 20-39 ετών για τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης και να έρθουν σε επαφή με ειδικούς γιατρούς μαστού που θα τις ενημερώσουν για την υγεία του μαστού τους. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξετάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Αυτό από τη μία, μας συγκινεί και από την άλλη, μας κινητοποιεί να διοργανώνουμε περισσότερα προγράμματα. Ο βασικός στόχος του Συλλόγου είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει. Ουσιαστικά, θέλουμε να βάλουμε την κάθε γυναίκα στη διαδικασία να εξοικειωθεί με τον προληπτικό της έλεγχο, να τον εντάξει στο πρόγραμμά της», δήλωσε στην Karfitsa, η ψυχολόγος από το Άλμα Ζωής, Εύη Καλουτά.
Τι συμβαίνει σε περίπτωση «ανησυχητικών ενδείξεων» κατά την εξέταση
Τι γίνεται όμως όταν κατά τη διάρκεια αυτών των εξετάσεων τυχαίνουν περιστατικά γυναικών των οποίων οι εξετάσεις παρουσιάζουν ενδείξεις ανησυχίας. Σύμφωνα με την κ.Καλουτά, τέτοιες περιπτώσεις εντοπίζονται σχεδόν σε όλα τα προγράμματα του Συλλόγου. «Προσπαθούμε να είμαστε δίπλα σε αυτές τις γυναίκες με τον δικό μας τρόπο. Από εκεί και πέρα, το ιατρικό κομμάτι είναι στην ευθύνη καθενός για το πώς θέλει να το προχωρήσει. Ωστόσο, πρόκειται και για ευχάριστο, υπό μία έννοια, νέο, καθώς μια γυναίκα μπορεί να ανακαλύψει κάτι όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα. Παράλληλα, είμαστε κι εμείς δίπλα για της παρέχουμε την απαραίτητη ψυχολογική στήριξη».
Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις
«Κάθε γυναίκα αντιδρά διαφορετικά στο πρώτο άκουσμα. Βέβαια το πιο συνηθισμένο είναι να τρομάξει και να ανησυχήσει, οπότε η πρώτη σύσταση είναι να κρατηθεί η ψυχραιμία για να αρχίσουν να δρομολογούνται κάποια πράγματα, για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος από κάθε άποψη, να δει η γυναίκα αυτή τι ακριβώς μπορεί να κάνει και αυτό το παρατηρούμε και στα μέλη μας που είναι γυναίκες που νοσούν από καρκίνο μαστού» ξεκαθαρίζει η ψυχολόγος του Συλλόγου.
Το Άλμα Ζωής στηρίζει τις γυναίκες σε κάθε στάδιο της αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού. Οι εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού αφορούν τις ενήλικες γυναίκες. Ωστόσο, υπάρχουν προγράμματα που ξεκινούν από τους παιδικούς σταθμούς με στόχο την ενημέρωση των μαμάδων αλλά και ενημερωτικά προγράμματα σε πανεπιστήμια τα οποία απευθύνονται άμεσα στον ηλικιακό αυτόν πληθυσμό. Δωρεάν εξετάσεις πραγματοποιούνται από τον Σύλλογο τόσο στην πόλη όσο και στην επαρχία.
Οι ενδιαφερόμενες για τις εξετάσεις στον Λευκό Πύργο μπορούν να καλούν για ραντεβού από 5 Νοεμβρίου 2018, 10πμ -1μμ στη γραμματεία του  Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν.Θεσσαλονίκης: 2310 285181