, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δ. Σιθωνίας: Τα υδρόμετρα της… έριδας

Έντονη διαμάχη ανάμεσα στη δημοτική αρχή και στην αντιπολίτευση του δήμου Σιθωνίας προκάλεσαν εργασίες που έγιναν σε γεωτρήσεις σε περιοχές του δήμου. Μάλιστα, η υπόθεση έφτασε μέχρι  την εισαγγελία Πολυγύρου, με την έρευνα να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Από τη ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμο Σιθωνίας, Σωτήρης Ληστής, κατήγγειλε στην Karfitsa ότι στις τοπικές ενότητες Νικήτης, Αγίου Νικολάου και Νέου Μαρμαρά έγιναν εργασίες και τοποθετήθηκαν ψηφιακά υδρόμετρα σε γεωτρήσεις, χωρίς να έχει ενημερωθεί για το έργο το δημοτικό συμβούλιο. Εξάλλου, όπως ανέφερε ο κ. Ληστής, στη συνεδρίαση που έγινε την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2018, η δημοτική αρχή ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο έργο, χωρίς ο ίδιος ωστόσο να πάρει κάποια απάντηση. Όπως σημείωσε, απαντήσεις δεν δόθηκαν ούτε στα επόμενα δύο δημοτικά συμβούλια που έγιναν στο δήμο Σιθωνίας.

Ο κ. Ληστής κατήγγειλε ότι τα ψηφιακά υδρόμετρα τοποθετήθηκαν σε γεωτρήσεις και δεξαμενές σε 21 σημεία του δήμου Σιθωνίας από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Όπως εξήγησε στην Karfitsa, αυτός ανακάλυψε την ύπαρξη του έργου λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και διαπίστωσε ότι έχουν τοποθετηθεί τα υδρόμετρα ψηφιακής ανάλυσης σε όλες τις γεωτρήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, για το συγκεκριμένο έργο δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση, ούτε πάρθηκε κάποια απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο.

Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Ληστής προσέφυγε στη δικαιοσύνη καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή για κατασκευή «παράνομου έργου». «Το έργο που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι παράνομο, καθώς δεν έχει υπογραφεί καμία απολύτως σύμβαση, ούτε έγινε κάποιος διαγωνισμός για την αποπεράτωσή του. Επίσης, είναι μια πρόχειρη αντιγραφή έργου που αρχικά είχε αποφασιστεί και επρόκειτο να ολοκληρωθεί μέσω ΕΣΠΑ», εξήγησε ο κ. Ληστής, που υπογράμμισε ακόμα ότι το νέο έργο έχει αναλάβει ο ίδιος εργολάβος που είχε επιλεγεί παλαιότερα για το έργο του ΕΣΠΑ. «Κανείς όμως δεν γνωρίζει πώς και με ποιον τρόπο θα πληρωθεί ο εργολάβος», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι το έργο απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ «διότι ο έλεγχος που ακολούθησε από τις αρμόδιες αρχές, αποκάλυψε παραλήψεις στην πορεία του έργου».

Στη συνέχεια και έπειτα από τις καταγγελίες που έγιναν εκ μέρους του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε με εντολή εισαγγελέα αυτοψία από την αστυνομία στο συγκεκριμένο έργο, ενώ παράλληλα η δημοτική αρχή κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στις δικαστικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες της Karfitsa, η δημοτική αρχή εξήγησε τότε ότι επρόκειτο για εργασίες συντήρησης των γεωτρήσεων που είχαν γίνει παλαιότερα, και όχι για κάποιο καινούργιο έργο και προσκόμισε μια σειρά εγγράφων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο έργο ήταν μέρος συνολικής προμήθειας ύψους 9,5 εκ. ευρώ που αφορούσε σε ψηφιοποίηση της ύδρευσης με ψηφιακούς υδρομετρητές, που θα «ενημέρωναν» αν υπήρχε διαρροή νερού και θα μετρούσαν με ακρίβεια την κατανάλωση μέσω ενός λογισμικού. Ωστόσο, ο κ. Ληστής ανέφερε ότι ουδέποτε στο παρελθόν εκτελέστηκε σχετικό έργο στην περιοχή.

Τι απαντά η δημοτική αρχή

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σιθωνίας Γιάννη Τζίτζιο, οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης είναι αβάσιμες. Όπως σημείωσε, το έργο είχε αρχίσει να εκτελείται το 2014 και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2015. «Επρόκειτο για μια προμήθεια που περιελάμβανε ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης σε γεωτρήσεις στον Άγιο Νικόλαο, στη Νικήτη και στο Μαρμαρά ενώ μεταξύ άλλων, περιελάμβανε και κάποια ψηφιακά υδρόμετρα», ανέφερε. Η προμήθεια αυτή είχε συνολικό κόστος 9,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σιθωνίας, πρόλαβε να ολοκληρωθεί μόνο το ένα τρίτο του συνόλου του έργου, καθώς το Φεβρουάριο 2015 αυτό απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ και στη συνέχεια δεν εντάχθηκε σε κάποιο άλλο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τζίτζιος στην Karfitsa, o εργολάβος ολοκλήρωσε το ένα τρίτο του έργου και έστειλε τα τιμολόγια στο δήμο, για τα οποία πληρώθηκε στη συνέχεια μέσω ενός προγράμματος το 2018. Μάλιστα, όπως αναφέρει, για όλα αυτά έχει ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο.

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Σιθωνίας, Δήμητρα Καραδήμου, επισήμανε στην Karfitsa ότι οι εργασίες που έγιναν επί τόπου πριν από λίγους μήνες αφορούσαν σε συντήρηση των γεωτρήσεων και δεν ήταν κάποιο νέο έργο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

#Tags: ΕΣΠΑ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.