, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Επιχείρηση «Uncover» για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατάφερε να ανακαλύψει τέσσερις άνδρες, που συνελήφθησαν για πορνογραφία ανηλίκων. Επιπλέον, δικογραφία τακτικής διαδικασίας σχηματίστηκε σε βάρος και πέμπτου κατηγορούμενου για το ίδιο αδίκημα.
Ο εντοπισμός τους έγινε στο πλαίσιο επιχείρησης της Δίωξης με την κωδική ονομασία «Uncover», για την καταπολέμηση της πορνογραφίας ανηλίκων.
Στη διάρκειά της επιχείρησης έγινε ψηφιακή ανάλυση και πολύμηνη διαδικτυακή έρευνα, μέσω ειδικών λογισμικών προγραμμάτων, για τον εντοπισμό χρηστών του Διαδικτύου, εντός της ελληνικής Επικράτειας, οι οποίοι κατείχαν και διαμοίραζαν ψηφιακά αρχεία πορνογραφίας ανηλίκων.
Στο πλαίσιο της έρευνας, εντοπίστηκαν χρήστες με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα και συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι είχαν πρόσφορα προς διαμοιρασμό συνολικά 1.459 αρχεία σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, με τη χρήση συνολικά 362 διαφορετικών ηλεκτρονικών ιχνών υπηρεσιών Διαδικτύου.
Μετά από αίτημα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου, γνωστοποιήθηκαν τα στοιχεία των πέντε ανδρών (όλοι Έλληνες) και οι οικιακές συνδέσεις Διαδικτύου σε Αττική και Πελοπόννησο.
Πρωινές ώρες της 15ης Απριλίου, οι αρχές ερεύνησαν τα σπίτια τεσσάρων εμπλεκομένων σε περιοχές της Αττικής, ενώ είχε προηγηθεί έρευνα και στην κατοικία ενός ακόμα σε περιοχή της Πελοποννήσου, στις 4 Απριλίου.
Κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις εξωτερικοί και πέντε εσωτερικοί σκληροί δίσκοι, επτά φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (laptop), δύο κινητά τηλέφωνα, 12 φορητά μέσα ψηφιακής αποθήκευσης (usbflashdrive) και δύο κάρτες ψηφιακής αποθήκευσης (microsd).
Μέσα από τον έλεγχο βρέθηκε σε αυτά πλήθος υλικού (φωτογραφίες και βίντεο) σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, πράξεις και για τις οποίες συνελήφθησαν εντός των ορίων της αυτόφωρης διαδικασίας. Για τον πέμπτο ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του στην παράνομη δραστηριότητα, πλην όμως δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.
Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.